Visą gyvenimą Lietuvoje praleidęs vyras pavirto užsieniečiu

Klaipėdoje gimęs ir visą laiką čia gyvenantis Michailas Korčaginas yra laikomas užsieniečiu. Jis neturi paso ir dabar siekia gauti leidimą gyventi Lietuvoje.

Vienintelis klaipėdiečio M.Korčagino dokumentas – gimimo liudijimas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Vienintelis klaipėdiečio M.Korčagino dokumentas – gimimo liudijimas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

May 8, 2015, 7:47 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 2:46 PM

Kaltę dėl to, kad 1988 metų spalį Klaipėdoje gimęs 26-erių M.Korčaginas turi tik gimimo liudijimą, prisiima jo motina Galina Korčagina.

„Aš labai kalta, prisipažįstu. Nepasirūpinau, kad šešiolikos metų sulaukęs vaikas gautų pasą. Daugiau kaip 30 metų dirbau „Vakarų laivų remonto“ gamykloje, neakivaizdžiai studijavau Kaliningrade, o tuos vaiko reikalus vis atidėliodavau, pritrūkdavo laiko.

Nebuvo žmogaus, kuris man patartų, padėtų. Michailo tėvas išvyko iš Lietuvos vaikui dar negimus, iš jo niekada negavau jokių alimentų, nežinau, kur jis gyvena“, – taip vakar kalbėjo 63 metų Lietuvos pilietė G.Korčagina, atėjusi į Klaipėdos apylinkės teismą, kuriame išnagrinėta civilinė byla dėl juridinio fakto nustatymo.

Anksčiau motina su sūnumi gyveno pačiame Klaipėdos centre, Liepų gatvėje. Tačiau juos iš buto už skolas iškeldino antstoliai. Dabar pensininkė motina glaudžiasi pas senutes, jas prižiūri, o sūnus gyvena pas draugą.

Teisme M.Korčaginas viliasi gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje, o tam reikia, kad būtų atnaujinti praleisti terminai pateikti reikiamus dokumentus.

Klaipėdos policijos Migracijos skyriaus Užsieniečių reikalų poskyrio vyresnioji specialistė Laima Jociuvienė pažymėjo, kad M.Korčaginas dėl savo paties aplaidumo laiku nesikreipė, kad gautų reikiamus dokumentus, todėl nuo 18 metų jis laikomas užsieniečiu, Lietuvoje gyvenančiu be dokumentų.

Galimybę įgyti dokumentus dabar jam gali suteikti tik teismas.

„Mes turime dokumentus, liudijančius, kad su juo buvo bendraujama, viskas išaiškinta, tačiau vyras nedėjo pastangų susitvarkyti dokumentus. Teisme pateikta įrodymų, kad jis visą laiką gyveno Lietuvoje, gerai kalba lietuviškai.

Bet pastaruoju metu sugriežtintos sąlygos norintiems gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

Asmuo privalo turėti nuolatinę gyvenamąją vietą ir 300 eurų pajamų per mėnesį. Mes neprieštaraujame, kad M.Korčaginas gautų dokumentus, bet šiuo atveju būtina, kad kas nors įsipareigotų už jį laiduoti ir prisiimti minėtus reikalavimus“, – kalbėjo L.Jociuvienė.

M.Korčaginui nušvito viltis – toks žmogus atsirado. Tai – uostamiesčio individualios įmonės savininkas Sergejus Mišenis. Su Korčaginais jis susipažino prieš 11 metų.

„Galiu jam suteikti gyvenamąjį plotą, skirsiu 300 eurų per mėnesį, sumokėsiu teismui žyminį mokestį“, – teisme kalbėjo S.Mišenis.

Jo manymu, reikia kam nors imtis atsakomybės už visą gyvenimą Lietuvoje gyvenantį beteisį žmogų, jei to nepadaro valstybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?