Karinė isterija įgauna pagreitį – militarizuojamas ir Vilnius

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2015-05-09 08:00, atnaujinta 2018-01-04 11:14

Paskelbus naujieną, kad prie Vilniaus iškils du nauji kariniai miesteliai, atvirai pasisakyti prieš tokius objektus vilniečiai nedrįso. Tiesiog skaičiavo, klausė, ką už tokias milžiniškas lėšas būtų galima nuveikti.

Galima palyginti – už 40 mln. eurų bendrovės „Hanner“ įsigytas „Žalgirio“ stadionas vadinamas vienu didžiausių projektų.

Tad už gerokai didesnę sumą pastatyti galima m tikrai nemažai. Bet iš pradžių apie nepatenkintuosius, kurių vis dėlto bus. Mat Liepkalnyje ir Rokantiškėse iškilę daug individualių namų. Ir kuris iš jų savininkų nori, kad kaimynystėje atsirastų karinis objektas?

Be abejo, kariniai objektai sumažins nekilnojamojo turto kainą. Kad Liepkalnis ir Rokantiškės bus saugiausi rajonai Vilniuje – tik kartus pajuokavimas.

Prisiminkime, koks triukšmas kildavo paskelbus apie planus perkelti Lukiškių kalėjimą! Gyventojai rengdavo susirinkimus, protesto akcijas. Juk kas nori, kad šalia jo namų būtų tokia įstaiga? Ir valdžia po pasipiktinimo bangų kelis kartus savo sumanymų atsisakė.

Kariškiai Liepkalnio ir Rokantiškių žmones, kaip sakoma, pastatys ant ausų. Nebus jokių projektų svarstymų, derinimų su vietos gyventojais. Tiesiog jiems šią savaitę buvo aiškiai pasakyta: iki 2022 metų objektai bus.

Ir ką tu gali pasakyti, jei tie objektai Lietuvos kariuomenės pajėgumams stiprinti? Liepkalnyje ir Rokantiškėse bus sukoncentruoti beveik visi krašto apsaugos sistemos objektai: kariuomenės štabai, logistikos, karo policijos padaliniai.

Į tylius priekaištus, kad būtų galima plėsti karinį miestelį Visoriuose, nes ten vietos pakaktų, kariškiai griausmu atšauna, kad visi pastatai ten – sovietmečio.

Taip, karinės įstaigos Vilniuje išmėtytos. Tačiau jau ir specialistai klausia: ar dabar tinkamas laikas statyboms, gal geriau už tuos 67 mln. eurų įsigyti ginkluotės? Apskritai ar Vilniaus padėtis tinkama tokiems objektams sukoncentruoti?

O vadai puse lūpų jau prasitarė, jog tęsiant kariuomenės reformą neatmestina galimybė, kad į šią infrastruktūrą gali būti perkelti ir kiti kariniai vienetai. Trumpai tariant, Vilnius taps labiausiai militarizuotu miestu Lietuvoje.

Liepkalnyje ir Rokantiškėse išsidėstys ir kariniai sandėliai, naujoji infrastruktūra bus pritaikyta ir Lietuvoje steigiamam NATO štabo elementui. Jei, neduok Dieve, kiltų karas, užduotys taip pat būtų vykdomos iš šių rajonų Vilniuje.

Tad vilniečiams reikėtų tikėtis, kad iš Liepkalnio ir Rokantiškių skambėtų tik kareiviškos dainos, o ne pabūklų griausmas.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.