Šiauliuose duris atvėrė atnaujintas Geležinkelio muziejus

Penktadienį Šiauliuose po daugiau nei metus trukusios rekonstrukcijos ir ekspozicijos atnaujinimo duris atvėrė Geležinkelio muziejus.

Į Geležinkelio muziejų „įvažiavusiame“ vagone bus demonstruojami edukaciniai filmai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Į Geležinkelio muziejų „įvažiavusiame“ vagone bus demonstruojami edukaciniai filmai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 15, 2015, 6:13 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 3:33 PM

AB „Lietuvos geležinkeliai“ filialo „Šiaulių geležinkelių infrastruktūra“ teritorijoje įsikūręs muziejus ypač turėtų patikti vaikams. Jiems bus leidžiama ne tik apžiūrėti 20 hektarų teritorijoje pastatytus garvežius, vagonus, drezinas, bet ir į juos įlipti.

Vertingiausias muziejaus eksponatas – 1948 metais Suomijoje pagamintas siaurojo geležinkelio garvežys PT-4-153. Šis garvežio egzempliorius vienintelis pasaulyje – Šiauliuose lankęsi Suomijos geležinkelininkai dūsavo, kad patys nesugebėjo išsaugoti savo šalyje gamintų tokių garvežių.

Kitas ne mažiau įspūdingas egzempliorius – Sovietų Sąjungoje 1947 metais pagamintas galingas garvežys L-0106, kuris išvystydavo iki 100 kilometrų per valandą greitį ir geležinkelyje darbavosi iki 1975 metų.

Geležinkeliečių įrankius, prietaisus, ryšio priemones, uniformas, keleivių bilietus bei dar daug įdomių eksponatų galima išvysti apžiūrėjus į naują pastatą perkeltą muziejaus ekspoziciją.

Daugiau nei pustrečio šimto kvadratinių metrų ploto muziejuje demonstruojama apie 6000 eksponatų.

Čia atkurta tarpukario Lietuvos geležinkelio stoties bilietų kasa. Muziejuje galima susipažinti ne tik su geležinkelio istoriją atspindinčiais eksponatais, bet ir dabartiniais pasiekimais.

Vienas vertingiausių eksponatų – muziejaus salėje demonstruojamas geležinkelininkų naudotas ir dabar dar veikiantis daugiau nei prieš šimtą metų pagamintas firmos  “Siemens“ telefonas. 

Vaikų džiaugsmui vienoje muziejaus salių demonstruojamas geležinkelio maketas su veikiančiais žaisliniais garvežiais.

Pirmasis Šiaulių geležinkelio istorijos puslapis buvo atverstas 1871 metais, kai į Šiaulius iš Liepojos (Latvija) atpuškavo pirmasis garvežys.

Po šimto metų, 1971 metais, Šiauliuose buvo įkurtas Geležinkelio muziejus. Kad žinybinis muziejus taptų tikru, Šiaulius lankančių turistų dėmesio vertu muziejumi, daug pastangų įdėjo AB „Lietuvos geležinkeliai“ filialo „Šiaulių geležinkelių infrastruktūra“ direktorius Algirdas Karužis.

Geležinkelio muziejus Šiauliuose bus atviras visiems norintiems jį apžiūrėti – smalsuoliai į muziejų galės patekti nemokamai.

Pasak muziejaus atidaryme dalyvavusio Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininko, Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriaus Raimundo Balzos, Šiauliai jau drąsiai gali vadintis muziejų miestu – Geležinkelio muziejus tapo penkioliktuoju Šiauliuose veikiančiu muziejumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.