Naujas Lukiškių aikštės pertvarkos projektas, tik ar galutinis?

Vyriausybei sudarius darbo grupę

Lukiškių aikštė.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lukiškių aikštė.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 16, 2015, 4:41 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 1:12 PM

„Sprendimai yra artimiausiu metu sutvarkyti ir neiti tuo keliu, kuris reikalauja milžiniškų lėšų, o eiti realiu, ką valstybė gali šiandien padaryti. Yra pristatytas projektas ir to projekto vizualizacija. Tiesiog, planuojama imtis tų darbų kelioms žinyboms be papildomų didelių lėšų“, – BNS sakė kultūros ministras.

Anot ministro, plačiai aptartas ir prieš kelerius metus geriausiu pripažintas Rolando Paleko projektas „Ramybė“ nebebus įgyvendinamas, nes tai būtų per brangu, todėl artimiausiu metu turėtų būti apsispręsta dėl naujo projekto. Tačiau kiek jis galėtų kainuoti, ministras konkrečiai nenurodė.

„Iš esmės didelių pokyčių naujasis projektas nepadarys, bet reikia, kad galėtumėme turėti sutvarkytą aikštę, kurioje būtų jauku, gera, ten įtraukiant netgi visus šalies etnografinius regionus, supilant tų regionų tokius kalnelius, suformuojant reljefą iš tų regionų atvežtų žemių. Bet kol kas tam projektui startas neduotas, yra koncepcija“, – tvirtino jis.

Vyriausybė trečiadienį sudarė darbo grupę, kuri iki liepos 1-osios turi parengti veiksmų planą dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo. Tarpinstitucinei grupei vadovauja Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Rimantas Vaitkus, joje taip pat dirbs Vyriausybės kanceliarijos, Kultūros, Krašto apsaugos, Aplinkos, Finansų ministerijų atstovai, premjero patarėjai. Prireikus, leista pasitelkti nepriklausomus ekspertus, kitų valstybės institucijų, įstaigų ir organizacijų atstovus.

Š.Birutis išreiškė viltį, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programoje įtvirtinti planai, kad aikštė bus sutvarkyta iki 2018-ųjų, bus įgyvendinti.

„Yra galimybė, kad ten atsiras ir tam tikras simbolis Lietuvos, paminklas ar kaip pavadinsime. Turiu pasakyti, kad visai nebloga idėja yra ir Vilties vėliavos buvimas aikštėje – jis suteikia tam tikro žavesio. Gal bus ir didesnė, aukštesnė vėliava – tai irgi neatmetama“, – svarstė Š.Birutis.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti – R.Paleko „Ramybė“, 2014-aisiais išrinktas ir geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimui – skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.