Italų naikintuvai virš Baltijos perėmė dar vieną rusų orlaivį

NATO oro policijos misiją vykdantys Italijos naikintuvai perėmė ir palydėjo dar vieną Rusijos kariškių orlaivį, priartėjusį prie Baltijos šalių oro erdvės. Lietuvos krašto apsaugos ministerija teigia, kad orlaivis skrido virš tarptautinių vandenų, NATO oro erdvė nebuvo pažeista.

Antradienį pagal pavojaus signalą į orą iš Aviacijos bazės greta Šiaulių buvo pakelti du Italijos naikintuvai „Eurofighter Typhoon“.<br>Italijos KOP/aeronautica.difesa.it nuotr.
Antradienį pagal pavojaus signalą į orą iš Aviacijos bazės greta Šiaulių buvo pakelti du Italijos naikintuvai „Eurofighter Typhoon“.<br>Italijos KOP/aeronautica.difesa.it nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

May 19, 2015, 4:16 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 10:14 PM

Kaip pranešė patys Italijos kariškiai, antradienio rytą iš Jungtinio NATO oro operacijų centro Uedeme (Vokietija) buvo gautas nurodymas perimti ir identifikuoti nežinomą orlaivį, priartėjusį prie Baltijos šalių oro erdvės.

Per kelias minutes iš aviacijos bazės Zokniuose greta Šiaulių į orą pakilę Italijos karinių oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ perėmė nurodytą orlaivį ir identifikavo jį kaip Rusijos karinį transporto lėktuvą.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija, lrytas.lt paprašyta patikslinti informaciją, kurį laiką aiškinosi su Italijos kariškiais, o vėliau pranešė, kad iš tiesų pranešime įsivėlė kelios klaidos. Iš tiesų rusų orlaivį italų naikintuvai lydėjo ne antradienį, o pirmadienį. Apie tai išvakarėse tinkle „Twitter“ skelbė ir Latvijos kariškiai.

Antradienį incidentų su Rusijos orlaiviais kol kas neužfiksuota, Italijos naikintuvai atliko tik mokomuosius skrydžius.

Antradienį išplatintame Italijos gynybos ministerijos pranešime taip pat skelbiama, kad rusų orlaivis perimtas ir palydėtas tuo metu, kai jis „kirto Baltijos šalių oro erdvę be reikalingų leidimų“. lrytas.lt iš karto pasiteiravo krašto apsaugos ministerijoje, ar tai reiškia, kad buvo pažeista Baltijos šalių oro erdvė?

Pasak KAM Viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus patarėjos Astos Galdikaitės, italų pranešime buvo panaudoti kai kurie ne visai tikslūs žodžiai.

„Baltijos šalių oro erdvė pažeista nebuvo. Orlaivis skrido virš tarptautinių Baltijos jūros vandenų. Vienas kitas netiksliai pavartotas žodis iškraipė informaciją. Mes jau atkreipėme kolegų Italijoje dėmesį į šiuos netikslumus ir jie pažadėjo tai ištaisyti“, – sakė A.Galdikaitė.

Kadangi pranešimas apie pažeistą Baltijos šalių oro erdvę jau buvo išplatintas ir Italijos žiniasklaidai, netikslų pranešimą turėtų pasitaisyti ir ji.

Praėjusią savaitę – du incidentai

Krašto apsaugos ministerija pirmadienį skelbė, kad praėjusią savaitę (gegužės 11–17 d.) Baltijos valstybių oro erdvę Šiauliuose saugantys NATO oro policijos naikintuvai kilo du kartus atpažinti ir palydėti prie Baltijos valstybių sienų skridusių Rusijos Federacijos karinių orlaivių.

Gegužės 11 d. Baltijos valstybių oro erdvę saugantys NATO oro policijos naikintuvai Šiauliuose kilo vieną kartą, kai du Rusijos Federacijos kariniai transportiniai orlaiviai An-22 vykdė skrydį prie Baltijos valstybių sienų virš neutralių vandenų. Jie skrido iš Kaliningrado į žemyninę Rusijos Federacijos dalį pagal iš anksto suderintą planą, vienas orlaivis su automatiniu įjungtu atsakikliu, kitas – be. Radijo ryšį palaikė abu.

Gegužės 13 d. NATO oro policijos naikintuvai iš Šiaulių kilo atpažinti ir palydėti Rusijos karinį strateginį transportavimo orlaivį Il-76. Orlaivis skrido į Kaliningrado iš Rusijos Federacijos žemyninės dalies virš neutralių vandenų Baltijos jūroje, be iš anksto pateikto plano, su įjungtu autoatsakikliu, radijo ryšio nepalaikė. Lietuvos oro erdvės pažeidimų praėjusią savaitę užfiksuota nebuvo.

NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse šiuo metu vadovauja Norvegijos kariškiai, Baltijos šalių oro erdvėje patruliuojantys keturiais naikintuvais F-16. Norvegai dislokuoti Aviacijos bazėje Zokniuose greta Šiaulių.

Misiją sustiprina ir Zokniuose dislokuoti, antrai pamainai NATO oro policijos misijoje pasilikę Italijos kariškiai, patruliuojantys naikintuvais „Eurofighters Typhoon“.

Emario bazėje Estijoje dislokuoti Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų orlaiviai „Eurofighters Typhoon“. O Malborko bazėje Lenkijoje dislokuoti Belgijos naikintuvų F-16, taip pat stiprinantys NATO oro policijos misiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.