Dėstytojo keiksmai ir pareiškimai apie prezidentę sukėlė įtūžį

Keiksmažodžių lavina ir nešvankios kalbos apie įvairius žmogaus organus. Tokias žinutes iš dėstytojo gavę jo auklėtiniai nebegalėjo nutylėti. Visuomenė dar labiau pakraupo, kai dėstytojo socialinėje paskyroje išvydo ir purvą, pilamą ant Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės. Nepaisant to, ispanų kalbos dėstytojas toliau sėkmingai dirba su Lietuvos jaunimu.

VDU Užsienio kalbų institute ispanų kalbą dėstantis Miquelis Puertas dirbs iki semestro pabaigos.<br>„Facebook“ nuotr.
VDU Užsienio kalbų institute ispanų kalbą dėstantis Miquelis Puertas dirbs iki semestro pabaigos.<br>„Facebook“ nuotr.
VDU Užsienio kalbų institute ispanų kalbą dėstantis Miquelis Puertas dirbs iki semestro pabaigos.<br>„Facebook“ nuotr.
VDU Užsienio kalbų institute ispanų kalbą dėstantis Miquelis Puertas dirbs iki semestro pabaigos.<br>„Facebook“ nuotr.
VDU Užsienio kalbų institute ispanų kalbą dėstantis Miquelis Puertas dirbs iki semestro pabaigos.<br>„Facebook“ nuotr.
VDU Užsienio kalbų institute ispanų kalbą dėstantis Miquelis Puertas dirbs iki semestro pabaigos.<br>„Facebook“ nuotr.
Dėstytojo Miquelio Puerto žinutės „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Dėstytojo Miquelio Puerto žinutės „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Dėstytojo Miquelio Puerto žinutės „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Dėstytojo Miquelio Puerto žinutės „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Dėstytojo Miquelio Puerto žinutės „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Dėstytojo Miquelio Puerto žinutės „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lina Bartkutė

May 28, 2015, 1:13 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 3:44 AM

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Užsienio kalbų institute ir mokyklose ispanų kalbą dėstantis Miquelis Puertas, pasak instituto vadovybės, jau kovo mėnesį buvo patekęs į teisėsaugos akiratį dėl savo veiklos viešojoje erdvėje, tačiau tą kartą buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą

Keiksmažodžiai liejosi laisvai

Visuomenės veikėja ir buvusi politikė Nijolė Oželytė pakraupo, kai diskusijos dalyvis jai atsiuntė susirašinėjimo su dėstytoju kopiją. Iš pradžių jai tai pasirodė kaip pajuokavimas. Ji netikėjo, kad žmogus, kuris dėsto, turėtų tik tiek proto viešai reikštis su rusiškais keiksmažodžiais rusiškame profilyje.

„Tada ir kiti jaunuoliai man įkėlė savo pokalbių gabaliukus. Jie pasakojo, kad ir pamokų metu būdavo įvairių kalbų apie visokius žmogaus organus su nešvankybėmis. Labiausiai sujaudino tai, kad apie tai buvo kalbama mokyklose“, – įtūžusi kalbėjo N.Oželytė.

Užsienio kalbų instituto studentai jai aiškino, kad dėstytojas labai įdomus, temperamentingas ir humoro nestokojantis, tačiau išeina už formalaus bendravimo ribų. 

„Lietuvis mokytojas už menkiausią pražangą, ne taip pasakytą žodį ar bandymą sudrausminti mokinį būna taip nutarkuojamas, tarsi būtų didžiausias nusikaltėlis. Jis niekada neturi jokių galimybių apsiginti ir visuomet yra kaltas, nes bet kokio į mažą teroristą panašaus mokinio tėvai tą patį mokytoją terorizuoja“, – palyginimų negailėjo buvusi politikė.

Jai kelia siaubą, kad dabar akivaizdžiai nešvankiai ir neleistina forma viešoje erdvėje besireiškiantis žmogus turi teisę dirbti su Lietuvos vaikais.

Demonstravo meilę rusams ir neapykantą Lietuvos prezidentei?

Dėstytojas savo „Facebook“ profilyje skelbė, kad Lietuvos balsavimas Eurovizijoje buvo manipuliuojamas D.Grybauskaitės, kuri lyginama su KGB.

„Kritika Lietuvos prezidentei D.Grybauskaitei gali būti jo alibi, kad mane baudžiate už pažiūras. Čia kalbama ne apie pažiūras. Pamenu, kai žmogui buvo konfikskuotas kompiuteris, kai jis apie D.Grybauskaitę kažką negerai pakomentavo.

Čia dabar be jokio baudžiamumo viešai dergiasi. Vienas jo moksleivis man parašė, kad jis duoda interviu „Russia Today“ ir ten visaip dergia Lietuvą. Suprantu tik vieną, kad vėl yra kažkokie susitarimai ir kažkam labai reikia, kad šitas rusų fašistas dirbtų Lietuvoje“, – piktu tonu dėstė N.Oželytė.

Pasak jos, kažkas suinteresuotas, kad šitas absoliučiai prorusiškas, antilietuviškas ir dar priedo nešvankus psichologinis teroristas veiktų šitoje erdvėje. Kažkas jį kuruoja. Vieša erdvė ir jaunimo protai yra pageidautini, tai terpė,  kurioje galima paveikti žmones.

„Neturiu pretenzijų jo meilei rusams ir tam, kad jis Rusijos fašistus palaiko. Kiekvienas savo pažiūromis ir simpatijomis parodo, kas  yra iš tikrųjų. Bet viešoje erdvėje taip reikštis... Labai keista, kad tėvai neprotestuoja. Šis tipas tiesiog amoralus. Tai tikrai turbūt nesveikos psichikos požiūris, bent jau neadekvataus elgesio. Normalus žmogus suprastų, kad taip elgtis nedera, dėl to, kad yra pedagogas ir jam pačiam nenaudinga“, – aiškino buvusi politikė.

N.Oželytė teigė, kad problemų su juo buvo jau seniai, nes Lietuvoje jis dėsto trejus metus. Jei Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Užsienio kalbų institutas su juo sutarties ir nepratęs, tačiau jis dar dėsto mokyklose.

„Man buvo pasakyta, kad dabar vyksta sesija, todėl dėl šventos ramybės nieko nereikia daryti, kad būtų ramu ir niekas nesinervintų. Kokia gali būti ramybė, kai toks nešvankėlis diena po dienos gauna galimybę kontaktuoti ir šitokiu būdu psichiškai traumuoti vaikus. Kodėl reikia čia tylėti ir jo bijoti?

Stebiuosi tėvais. Kodėl jie tyli ir bijo? Juk ne sovietiniai laikai, kai kiekvienas užsienietis buvo laikomas beveik Dievu, o mes niekuo. Čia turėtų kalbėti tėvai. Mokykla galbūt džiaugiasi, kad turi ispanų kalbos dėstytoją“, – aiškino pašnekovė.

N.Oželytei antrino ir kiti „Facebook“ komentatoriai: „Mokiausi ir aš pas jį, kai dar mokyklinukas buvau. Iš pradžių atrodė fainas mokytojas, kol pradėjau jo „Facebook“ pasisakymus skaityti – dauguma jų yra prieš Lietuvą“, – rašė vienas jaunuolių.

Dar viena mergina išsakytoms mintims pritarė ir skelbė: „Jam ir paskaitose buvo papai, alus, vakarėliai, kaip jis klubuose vaikšto, ir kad Lietuva keista, mokiniai per tylūs, sukčiaujantys.“

Dirbs iki semestro pabaigos

Pasak VDU Užsienio kalbų instituto direktorės pavaduotojos Vilmos Bijeikienės, apie ispanų kalbos lektorių ir jo išsakomą nuomonę socialiniame tinkle „Facebook“ jau teiravosi ne vienas visuomenės atstovas.

Dėstytojas M.Puertas dirba semestrine sutartimi, kuri, kaip ir sesija, baigiasi birželio pabaigoje, ir toliau dėstytojas nebedirbs.

„Dėl dėstymo kokybės jam neturime didelių pretenzijų. Studentai jokių pastabų taip pat neišsakė. Auditorijoje ar tarp kolegų jis neskleidžia politinių ar ideologinių minčių. Tai daro tik „Facebook“ tinkle“, – sakė pavaduotoja.

V.Bijeikienė patikino, kad Užsienio kalbų institutas bei Marketingo ir komunikacijos tarnyba peržiūrėjo M.Puerto profilį.

„Kalbėjome su dėstytoju ir sakėme, kad mūsų požiūriai tikrai nesutampa, nes mes puoselėjame kitas vertybes. Prašėme dėstytojo apmąstyti prioritetus ir apsvarstyti tolesnę savo veiklą. Jam pasakėme: jei ir toliau mūsų požiūriai nesutaps ir jis skleis tautinę nesantaiką kurstančias ir Lietuvą žeminančias mintis, tiesiog nebegalėsime toliau bendradarbiauti“, – prisiminė aukštosios mokyklos darbuotoja.

Taip pat ji pridūrė, kad kiekvienas suaugęs žmogus turi savo požiūrį ir sampratą, ypač kitų tautybių atstovų požiūriai dažnai išsiskiria. Pasak pavaduotojos, lektorius instituto administracijai pažadėjo, kad daugiau „Facebook“ erdvėje neskleis tokių pasisakymų, kurie, jų nuomone, tikrai nedera dėstytojui.

„Tačiau vėliau jis veiklos nenutraukė, todėl universiteto vadovybė kovo pabaigoje kreipėsi į teisėsaugos institucijas dėl lektoriaus galimai priešiškos Lietuvos Respublikai veiklos viešojoje erdvėje. Gautas atsakymas, kad dėstytojas nepadarė veikų, turinčių nusikaltimo požymių, ir atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Vis dėlto dėl moralinės atsakomybės su šiuo žmogumi ateityje nebedirbsime“, – pažadėjo pašnekovė.

Institute dirbantis dėstytojas turi skleisti tam tikras vertybes, kurios prisideda prie asmenybės ugdymo, o jo demonstruojamos vertybės nėra tokios. Instituto pareigybės aprašuose taip pat įvardijama, kad dėstytojas turi būti nepriekaištingos reputacijos. Tai žmogus, kuris savo puoselėjamomis vertybėmis rodo teisingą pavyzdį.

Dėstytojas: „D.Grybauskaitė – pakankamai kvaila politikė“

Pateikęs atsakymą redakcijai apie savo pasisakymus „Facebook“ profilyje, ispanų kalbos dėstytojas Miquelis Puertas suskato išsitrinti savo profilyje anksčiau pateiktas žinutes apie D.Grybauskaitę, Lietuvos balsavimą „Eurovizijos“ konkurse ir kitas.

Atsakydamas jis pabrėžė, kad yra kilęs iš Barselonos. „Vietos, kur žmonės yra įpratę kritikuoti savo vyriausybę, ministrą pirmininką ir net karalių.“

„Kadangi Lietuva yra demokratiška šalis ir taip pat viena iš Europos Sąjungos narių, prezidentė ir jos šalininkai bei sekėjai turi susitaikyti su kritika ir ją priimti.

D.Grybauskaitė nėra Lietuva. Ji yra tiesiog pakankamai kvaila politikė, kurią šaliai valdyti išrinko dalis Lietuvos gyventojų. Daugelis lietuvių yra prieš kvailą D.Grybauskaitės ir jos vyriausybės politiką. Ir jie turi visą teisę ją kritikuoti“, – teigė dėstytojas.

Pasak jo, kritikos priėmimas yra vadinamosios „Vakarų vertybės“ dalis: „Mes, ispanai, esam linkę šaipytis iš visų. Tai dalis mūsų kultūros, ir esu tikras, kad galite tai priimti, nes jūs save laikote demokratiškais ir gerbiančiais žodžio laisvę.“

„Persekioti politinius oponentus, drausti TV kanalus, kištis į balų skaičiavimą populiariame Eurovizijos konkurse ir tyčiotis iš užsieniečių, kurie dalijasi žinutėmis savo privačiose „Facebook“ paskyrose, štai ką iš tikrųjų veikia diktatūros ir autoritarizmo režimai.

Tik tarnai ir valstietiško mąstymo žmonės gali įsižeisti dėl kurios nors mano žinutės privačioje „Facebook“ paskyroje, kurioje neigiamai atsiliepiama apie D.Grybauskaitę ir jos politiką, bet ne prieš Lietuvą. Šalį, kurią aš gerbiu ir myliu“, – tokius žodžius savo laiške išsakė dėstytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.