Kėdainių meras iš žiniasklaidos užsigeidė pinigų

Naujasis Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius užsimojo kontroliuoti spaudą. Politikas kreipėsi į teismą dėl to, kad Kėdainių rajono laikraštis „Rinkos aikštė“ prieš rinkimus publikacijose paminėjo jo pavardę prieš tai neparodęs jam visų ruošiamų straipsnių ir jų su tuometiniu kandidatu į merus nesuderinęs.

S. Grinkevičius reikalauja, kad laikraštis „Rinkos aikštė“ jam sumokėtų beveik 4 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S. Grinkevičius reikalauja, kad laikraštis „Rinkos aikštė“ jam sumokėtų beveik 4 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Kasparavičė

May 28, 2015, 3:38 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 2:33 AM

Reikalauja beveik 4 tūkst. eurų

Už pavardės paminėjimą publikacijose nesuderinus jų tekstų, S. Grinkevičius reikalauja, kad laikraštis jam sumokėtų beveik 4 tūkst. eurų.

Jis įsitikinęs, kad „Rinkos aikštė“ pažeidė su juo 2005 metais sudarytą taikos sutartį. „Tuomet taikos sutartį su S. Grinkevičiumi pasirašėme, siekdami nutraukti bylinėjimąsi. Manėme, kad šia sutartimi tiesiog įsipareigojome suteikti S. Grinkevičiui atsakymo teisę po straipsniais apie S. Grinkevičių ar jo įmonę „Vesiga“, jei jis to pageidautų.

Niekuomet nebūtumėm pasirašę sutarties, kuria mums amžinai ir bet kokiame kontekste draudžiama minėti viešą asmenį S. Grinkevičių. Tokia sutartis įteisintų cenzūrą ir būtų mirties nuosprendis mums, kaip žiniasklaidos priemonei. Tikrai negalvojome, kad šis žmogus užsimos realiai įvesti laikraščiui cenzūrą.

Devynerius metus mums pavyko išvengti konfliktų, tačiau viskas pasikeitė S. Grinkevičiui sumanius tapti Kėdainių meru tiesioginiuose rinkimuose. „Rinkos aikštė“ yra Kėdainių krašto laikraštis, o S. Grinkevičius siekė tapti Kėdainių rajono meru.

Informuoti visuomenę apie šį viešą asmenį buvo ir yra mūsų pareiga. Panašu, kad S. Grinkevičius to nesuvokia, nes būtent rinkimų laikotarpiu jis pabandė mus užčiaupti, mojuodamas minėta sutartimi. O kadangi neužčiaupė, dabar tampomės su juo po teismus.

Absurdiškiausia, kad teisiamės tik už tai, jog vykdydami savo, kaip visuomenės informavimo priemonės, pareigą, teikėme skaitytojams aktualią informaciją, kurioje keletą kartų paminėjome pono S. Grinkevičiaus pavardę“, – sako laikraščio „Rinkos aikštė“ direktorė Vitalija Surgautienė.

Bylinėjimasis tęsiasi

Meras S. Grinkevičius kreipėsi į teismą, siekdamas už kiekvieną publikaciją, kurioje paminėta jo pavardė ar jo įmonė „Vesiga“, uždirbti po 289 eurus. Iš viso prašo beveik 4 000 eurų.

„Rinkos aikštė“ su tokiu absurdišku reikalavimu nesutinka ir teismo prašo nustatyti, ar tikrai prieš daugiau kaip 9 metus pasirašytos sutarties turinys gali būti aiškinamas taip, kad vienam politikui leistų sugriauti demokratijos pamatą – žodžio laisvę.

„Nesuprantu, kuo vadovaujasi S. Grinkevičius, šiandien taip aiškindamas taikos sutartį. Juk Lietuvoje masinės informacijos cenzūra draudžiama, draudžiami ir bet kokie kiti veiksmai, kuriais siekiama kontroliuoti visuomenės informavimo priemonėse skelbiamos informacijos turinį iki šios informacijos paskelbimo“, – stebisi V. Surgautienė.

„Rinkos aikštės“ vadovė viliasi, kad šią situaciją teismas išnagrinės nešališkai ir devynerių metų senumo taikos sutarties nuostatas vertins atsižvelgdamas į šalyje galiojančius įstatymus bei šiandienos perspektyvą.

Turi ir savo laikraštį

S. Grinkevičiui jau dešimtmetį priklauso Kėdainių rajono laikraštis „Mugė“.

Skelbiama, kad Kėdainiuose netrukus startuos ir radijo stotis bei tos pačios kompanijos kuriama interneto svetainė. O šios kompanijos vadovas yra Ignas Galuškinas, aktyviai palaikęs S. Grinkevičių tiesioginiuose mero rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.