Teismą pasiekė Laimutės Stankūnaitės prašymas

Dėl Drąsiui Kedžiui melagingai išduotos pažymos dukters kelis metus auginti negalėjusi Laimutė Stankūnaitė prašo ne tik padidinti jai priteistos neturtinės žalos sumą, bet ir išaiškinti, kokiais kriterijais vadovaujantis Lietuvoje nustatomas neturtinės žalos dydis.

Dukra iš L.Stankūnaitės buvo atimta po to, kai R.Kairienė ir E.Kuckailis D.Kedžiui išdavė melagingą pažymą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dukra iš L.Stankūnaitės buvo atimta po to, kai R.Kairienė ir E.Kuckailis D.Kedžiui išdavė melagingą pažymą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dukra iš L.Stankūnaitės buvo atimta po to, kai R.Kairienė ir E.Kuckailis D.Kedžiui išdavė melagingą pažymą.<br>T.Bauro nuotr.
Dukra iš L.Stankūnaitės buvo atimta po to, kai R.Kairienė ir E.Kuckailis D.Kedžiui išdavė melagingą pažymą.<br>T.Bauro nuotr.
Dukra iš L.Stankūnaitės buvo atimta po to, kai R.Kairienė ir E.Kuckailis D.Kedžiui išdavė melagingą pažymą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Dukra iš L.Stankūnaitės buvo atimta po to, kai R.Kairienė ir E.Kuckailis D.Kedžiui išdavė melagingą pažymą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė

2015-05-28 17:53, atnaujinta 2017-11-26 01:43

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) yra gavęs L.Stankūnaitės ir jos advokato Gintaro Černiausko kasacinį skundą, kuriuo prašoma nustatyti teisingą žalos padarymo dydį.

Dėl neteisėtų buvusių Panemunės policijos nuovados pareigūnų Rasos kairienės ir Egidijaus Kuckailio veiksmų nukentėjusi L.Stankūnaitė ir jos gynėjas mano, kad Panevėžio apylinkės teismo priteista 40 tūkstančių litų (11 tūkst. 384 eurų) neturtinė žala yra per maža norint atlyginti tai, ką moteriai teko patirti.

Kasaciniu skundu prašomą neturtinę žalą padidinti iki 100 tūkstančių litų ( 28 tūkst. 962 eurų) ir teismo išaiškinti, kaip yra įvertinama žmogui kitų asmenų padaryta žala.

„Pabandykite save įsivaizduoti jos vietoje ir įvertinti, kiek tai gali kainuoti, klausiu teisėjų. Tegul jie pabūna jos kailyje ir pasako, kiek savo išgyvenimus įkainuotų. Jei teisėjai būtų atsidūrę tokioje situacijoje kaip L.Stankūnaitė, garantuoju, kad žala būtų įvertinta net ne milijonu, o 10 ar milijonų“, – portalui lrytas.lt sakė G.Černiauskas.

L.Stankūnaitės ir jos advokato skundas kol kas nepriimtas. Ar LAT jį nagrinės turėtų paaiškėti netrukus.

L.Stankūnaitės kova su melaginga pažymą D.Kedžiui išdavusiais E.Kuckailiu ir R.Kairiene vyko kelis metus.

D.Kedys į Panemunės policijos nuovadą atėjo 2008 metų gruodžio 19 dieną.

Jis paprašė išduoti jam pažymą apie pradėtą ikiteisminį tyrimą, kad ją galėtų pateikti Kauno miesto apylinkės teismui, prašydamas uždrausti L.Stankūnaitei bendrauti su dukra.

Jokių tyrimo veiksmų neatlikusi R.Kairienė pažymą D.Kedžiui išdavė. Joje buvo parašyta, kad L.Stankūnaitės dukra tvirkinta Stankūnų bute.

Informacijos nepatikrinęs E.Kuckailis melagingą pažymą pasirašė. Ja pasinaudojęs D.Kedys gruodžio 22 dieną kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą, kuris uždraudė L.Stankūnaitei matytis su dukra.

Nesamos pedofilijos skandalui įsisiūbavus, E.Kuckailis su R.Kairiene sėdo į teisiamųjų suolą.

Panevėžio miesto apylinkės teismas juos pripažino kaltais dėl piktnaudžiavo tarnyba, tačiau vėliau Panevėžio apygardos teismas pareigūnus išteisino.

Šis teismo nuosprendis kasacine tvarka buvo apskųstas LAT, kuris panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimą ir paliko galioti Panevėžio miesto apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo abu pareigūnai buvo pripažinti kaltais ir nubausti 4860 litų (1355 eurų) baudomis.

Iš jų taip pat priteista po 3000 litų (868 eurų) L.Stankūnaitės turėtoms advokato paslaugoms atlyginti.

LAT L.Stankūnaitei taip pat paliko teisę dar kartą kreiptis į Panevėžio miesto apylinkės teismą dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Moteris taip ir padarė. Jos skundą išnagrinėjęs teismas nusprendė, L.Stankūnaitei priteisti 40 tūkstančių litų. Tokią sumą jai buvo priteisęs ir R.Kairienės bei E.Kuckailio bylą pirmosios instancijos teisme nagrinėjęs Panevėžio miesto apylinkės teismas.

Neturtinė žala moteriai turi būti atlyginta ne iš kaltų pareigūnų, o iš valstybės kišenės.

Magrinėjant šią bylą teismuose, paaiškėjo, kad R.Kairienė yra D.Kedžio draugo Donato Zapolskio sesuo, o E.Kuckailis, kaip teigiama, kartu su buvusiu Neringos Venckienės vyru Aidu Venckumi studijavo teisę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.