Kremliaus sąraše atsidūrę Lietuvos politikai – tuo patenkinti

Tai – itin vertingas pagyrimo raštas, kurį verta pasidėti po stiklu pačioje matomiausioje vietoje. Taip Rusijos juodąjį sąrašą, kuriuo ji atsikirto Europai, vertina tame sąraše atsidūrę Lietuvos politikai. Kartu jie pripažįsta, kad šis sąrašas atrodo ir formalus, ir skubotas.

Rusiją galėjo suerzinti P.Auštrevičiaus pareiškimai Ukrainos klausimu.<br>P.Mantauto nuotr.
Rusiją galėjo suerzinti P.Auštrevičiaus pareiškimai Ukrainos klausimu.<br>P.Mantauto nuotr.
Seimo narys A.Paulauskas teigė, kad jam tokie Rusijos veiksmai – nieko nauja.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys A.Paulauskas teigė, kad jam tokie Rusijos veiksmai – nieko nauja.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris

2015-05-30 16:19, atnaujinta 2017-11-25 15:40

Šiomis dienomis paaiškėjo, kad Rusija, atsakydama į Europos Sąjungos (ES) veiksmus jos atžvilgiu – sankcijas ir sąrašus tų Rusijos piliečių, kuriems draudžiama atvykti į ES, sudarė savo sąrašą, kuriame 89 pavardės. Tarp šių asmenų, kuriems užsivėrė Rusijos platybės, – 7 lietuviai. Čia rasite visą sąrašą.

Tai – europarlamentaras, Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius, buvę konservatorių lyderiai Andrius Kubilius ir Vytautas Landsbergis, prezidentės patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė, buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Gediminas Grina, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, draudžiančios rusiškų televizijų transliacijas Lietuvoje, vadovas Edmundas Vaitekūnas ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, „darbietis“ Artūras Paulauskas.

Kodėl tokios ypatingos Rusijos nemalonės nusipelnė tik būtent šie Lietuvos veikėjai, kodėl jų nėra daugiau ir koks buvo pagrindinis kriterijus juos atrenkant, ne visai aišku. Tačiau į sąrašą patekusieji dabar gali pūsti krūtinę, esą atsidūrę paties Kremliaus taikiklyje.

P.Auštrevičius, kuris, galima sakyti, į šį sąrašą pateko tikrai pelnytai – dėl savo aktyvios veiklos Europos Parlamente remiant Ukrainą ir pliekiant Rusiją – lrytas.lt tokį Kremliaus pripažinimą vertino ironiškai.

„Garbės žodis, nieko bloga nepadariau“, – juokdamasis pareiškė europarlamentaras, tačiau čia pat, šiek tiek surimtėjęs, pridūrė, jog jaučiasi „savotiškai pagerbtas“ Kremliaus.

„Ką gi, galima konstatuoti, kad mano pozicija pastebėta ir ji tikrai nepatinka. Tačiau atitinkamai įvertinta ir Lietuvos apskritai veikla – juk lietuviai, kaip matome, sudaro bene 10 proc. sąrašo.

Tačiau, kaip žinome, Lietuva kandidatų galėtų pateikti ir daugiau, tad neaišku, kodėl dabar jų tiek mažai. Apskritai tas sąrašas atrodo skubotai sumestas, pavardės parankiotos, matyt, iš kažkokių kitų ilgesnių sąrašų. Pavyzdžiui, čia atsidūrė Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto nariai – tikriausiai tiesiog pagal pareigas, ir tiek“, – samprotavo P.Auštrevičius.

Jis teigė, kad šis sąrašas greičiausiai ne paskutinis ir po jo bus dar ir kitų, naujų.

„Apskritai tai – liūdinantys ir nerimą keliantys dalykai. Matyti, kad Rusija pasiryžusi ir toliau tęsti tą pačią politiką kaip ir dabar ir izoliuotis“, – sakė Lietuvos europarlamentaras.

Seimo narys A.Paulauskas teigė, kad jam tokie Rusijos veiksmai – nieko ypač nauja.

„Tokiuose sąrašuose aš jau buvau prieš dvidešimt metų, kai kūrėme nepriklausomos Lietuvos prokuratūrą. Tada ir baudžiamąja atsakomybe buvo grasinama, ne vien tik įtraukimu į kažkokį sąrašą“, – sakė politikas.

Jis teigė, kad taip įvertinta jo veikla „pastaraisiais metais“, o sąraše apskritai atsidūrė pirmiausia tie, kurie Lietuvoje aštriausiai pasisakinėjo Rusijos atžvilgiu.

„Bet šiaip toks veiksmas tik dar kartą parodo, kaip Kremlius vertina tuos, kurie nesutinka su jo politika ir linija, o kitų realių ir apčiuopiamų ir jam naudingų rezultatų neduos“, – teigė Seimo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.