Ukrainiečius žavi lietuvių darbas su pabėgėlių vaikais

Lietuvos ambasados Ukrainoje iniciatyvos siekia ukrainiečius priartinti prie Vakarų. Konkursas, skirtas supažindinti ukrainiečius su NATO, šalies žmonėms pristato ir Lietuvą.

Pabėgėlių vaikai spektaklį repetavo keturias dienas.<br>R.Sotvarės nuotr.
Pabėgėlių vaikai spektaklį repetavo keturias dienas.<br>R.Sotvarės nuotr.
Gydytojai klounai su pabėgėlių vaikais po spektaklio pabėgėlių stovykloje.<br>R.Sotvarės nuotr.
Gydytojai klounai su pabėgėlių vaikais po spektaklio pabėgėlių stovykloje.<br>R.Sotvarės nuotr.
Pabėgėlių vaikai spektaklį repetavo keturias dienas.<br>R.Sotvarės nuotr.
Pabėgėlių vaikai spektaklį repetavo keturias dienas.<br>R.Sotvarės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramunė Sotvarė, specialiai lrytas.lt iš Kijevo

Jun 2, 2015, 8:27 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 9:12 PM

Dešimt savaičių trukęs radijo maratonas „NATO Radio Quest“ laikomas vienu labiausiai pavykusių Europos Sąjungą bei NATO ukrainiečiams pristatančių projektų.

„Tai buvo neįtikėtina sėkmė“, – maratoną apibendrino Ukrainos žmogaus teisių fondo direktorius Jevgenijus Fominas.

Šis fondas buvo pasirinktas kaip pagrindinis partneris, kuris įgyvendino Lietuvos ambasados Ukrainoje inicijuotą bei koordinuotą idėją.

Kiekvieną balandžio ir gegužės sekmadienį Ukrainos radijo stočių tinkle „Stilnoje FM“, kuriam priklauso radijo stotys 50 Ukrainos miestų, vyko radijo viktorina.

Klausytojams buvo pateikiami keturi klausimai apie NATO kaip Aljansą ir penki – apie vieną konkrečią šalį narę. Trys į laidą prisiskambinę žmonės turėjo atsakyti į klausimus, o nugalėtojas buvo apdovanojamas MP3 grotuvu bei galimybe varžytis dėl pagrindinio prizo – kelionės į NATO būstinę Briuselyje.

Praėjusį sekmadienį sėkmė nusišypsojo Valentinai Buriak iš Dniepropetrovsko. Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis ištraukė voką su šios viktorinos finalo dalyvės vardu – rugsėjį ukrainietė keliaus į Briuselį ir aplankys NATO būstinę. Visas išlaidas padengs projekto rėmėjas NATO Dokumentacijos ir informacijos centras.

Per šias dešimt savaičių ukrainiečiai susipažino ne tik su NATO bet ir su Aljansui bei Europos Sąjungai priklausančiomis valstybėmis. Pirmoji buvo pristatyta Lietuva.

Pirmosios radijo grupės vadovė Irina Trostianskaja šį projektą vadina precedentu arba puikiu pavyzdžiu, kaip išradingai galima pateikti rimtus dalykus. Pasak jos, šios laidos sukėlė tikrą ažiotažą visoje šalyje.

„Kas daug žino, turi ir pasilinksminti“, – sekmadienį Kijevo centre esančiame naktiniame klube „Sky Bar“ vykusiame maratono uždaryme juokavo Lietuvos ambasadorius M.Janukonis.

Nuo 2015 iki 2017 metų Lietuvos ambasada Ukrainoje vykdo NATO kontaktinės ambasados Ukrainoje funkcijas. Pagrindiniai NATO kontaktinės ambasados uždaviniai – skleisti informaciją apie Aljanso veiklą ir vykdomą politiką, organizuoti informacinius renginius, bendradarbiauti su vietos spauda, valdžios institucijomis ir nevyriausybinėmis organizacijomis.

Viena išradingiausių laikoma ir pabėgėlių iš karo zonos vaikams skirta iniciatyva. Šių metų gegužę asociacija „Raudonos nosys – gydytojai klounai“ kartu su pabėgėlių vaikais ir jų tėvais rengė spektaklius pabėgėlių stovyklose Kijeve.

Profesionalūs lietuvių aktoriai su kolegomis iš Čekijos bei Slovakijos padėjo pabėgėliams tapti istorijos apie ilgą kelionę su daugybe išbandymų dalyviais.

Socialiniai klounai, dovanojantys šypsenas Lietuvos gydymo įstaigose, Ukrainos vaikus ir jaunimą mokė suprasti ir išreikšti savo emocijas, atrasti teigiamus jausmus, ieškoti problemų sprendimų naudojantis teatro ir cirko įgūdžiais. Interaktyvios teatro dirbtuvės bei linksmi klounų pasirodymai leido vaikams pažvelgti į situaciją su humoru.

„Esame solidarūs ir norime prisidėti teikdami pagalbą kenčiantiems dėl karinio konflikto Ukrainos žmonėms, ypač jautriausiai jų grupei – vaikams.

Jiems reikia palaikymo, tokioje nestabilioje situacijoje emocinė parama ypač svarbi. Manome, kad socialinių klounų filosofija čia yra ypač naudinga, nes bent trumpam atriboja nuo problemų, įkvepia optimizmo.

Klounų terapijos metodai sukelia šypseną ir mažina stresą, lavina vaizduotę, padeda kurti tarpusavio ryšius“, – po vieno iš spektaklių kalbėjo nevyriausybinės organizacijos „Raudonos nosys – gydytojai klounai“ vadovė Indrė Vileitaitė.

Pasak I.Vileitaitės, kitas klounų žingsnis – spektakliai su Rytų Ukrainoje karo zonoje likusiais vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.