N. Meilutis: „OMON bylos nuosprendį reikia skųsti“

Vilniaus apygardos teismo priimtas

N.Meilučio žiniomis, teismas OMON byloje siuntė aiškius signalus apie netinkamą kaltinimų kvalifikavimą.<br>R.Dačkaus (LR Prezidento kanceliarija) nuotr.
N.Meilučio žiniomis, teismas OMON byloje siuntė aiškius signalus apie netinkamą kaltinimų kvalifikavimą.<br>R.Dačkaus (LR Prezidento kanceliarija) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2015, 12:32 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 5:28 AM

„Toks priimtas nuosprendis parodo absoliučią nepagarbą mūsų valstybei, žmonėms, kurie praliejo kraują. Tai parodo ir visišką istorinį valstybės raidos nesuvokimą“, – po susitikimo su prezidente penktadienį žurnalistams sakė N.Meilutis.

Prezidentūros Seimui teikiamas kandidatas į prokuratūros vadovus priekaištavo, kad bylai vadovavę prokurorai nereagavo į teismo siunčiamus signalus dėl netinkamai parengtų kaltinimų bei tvirtino, kad sprendimai dėl tolesnių veiksmų turi būti priimami nedelsiant.

„Kiek man žinoma, OMON byloje teismas buvo siuntęs aiškius signalus apie atitinkamą (kaltinimų) kvalifikavimą. Šiuo atveju man kyla klausimas – kur žiūrėjo aukštesnysis prokuroras, jei tas prokuroras, kuriam siunčiami signalai, nesupranta ar nenori suprasti. (...) Aš tikiuosi, kad generalinis prokuroras turės valios pakviesti pasitarimui tiek prokurorą, tiek aukštesnįjį prokurorą ir aptarti labai konkrečius veiksmus, ką toliau daryti“, – sakė jis.

Anot N.Meilučio, vienintelis planas yra skųsti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį aukštesnei instancijai. Jis teigė, kad jei valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras „kažko nesupranta ar nemato kažkokių perspektyvų“ byloje, jo darbas gali būti įvertinamas, kaip numato įstatymai.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį išteisino buvusius sovietų specialiosios paskirties milicijos būrio OMON vadus Vilniuje Boleslovą Makutynovičių ir Vladimirą Razvodovą dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų 1991 metais.

Teismas paskelbė, kad už agresiją atsakomybė tenka tik valstybės vadovams, be to, pagal tarptautinę teisę už inkriminuojamus nusikaltimus galima nuteisti tik tuo atveju, jei jie būtų įvykdyti karo, ginkluoto konflikto ar okupacijos sąlygomis.

Kaip sakė nuosprendį priėmusios teisėjų kolegijos pirmininkas Audrius Cininas, nors buvę OMON karininkai nebuvo siejami nei su Sausio 13-osios, nei su Medininkų žudynėmis, byloje buvo pateikti parodymai dėl šių asmenų dalyvavimo „terorizuojant ir bauginant beatsikuriančios kariuomenės ir muitinės pareigūnus“. Tačiau pateikti kaltinimai dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų neatitiko minėtų tarptautinės teisės nuostatų.

Anot teisėjo, teismas prokurorams davė užuominas, kaip galėtų būti kvalifikuojami kaltinimai buvusiems omonininkams, tačiau tai, anot jo, „yra prokurorų prerogatyva“. Jis pateikė analogiją Latvijoje, kur buvęs omonininkas Konstantinas Michailovas nuteistas vadovaujantis ne tarptautinės, o nacionalinės teisės aktais ir gavo realią penkerių metų laisvė atėmimo bausmę.

N.Meilutis šiuo metu vadovauja Kauno apygardos teismui. Jį prezidentei, kaip kandidatą į Generalinius prokurorus, pasiūlė Prokurorų profesinė sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.