Šiaulius papuoš verkiančios mergaitės skulptūra

Šiaulių miestą papuoš dar vienas mažosios architektūros akcentas – šiauliečio skulptoriaus Gintauto Lukošaičio kūrinys „Verksmas“.

Šiaulių centre iškils verkiančios mergaitės skulptūra.
Šiaulių centre iškils verkiančios mergaitės skulptūra.
Šiaulietis menininkas G.Lukošaitis antrus metus pripažintas plenero nugalėtoju.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulietis menininkas G.Lukošaitis antrus metus pripažintas plenero nugalėtoju.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių centre iškils verkiančios mergaitės skulptūra.
Šiaulių centre iškils verkiančios mergaitės skulptūra.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Šiuparys

Jun 5, 2015, 3:34 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:56 AM

Šį raudančią mergaitę atvaizduojantį kūrinį geriausiu pripažino Šiaulių miesto savivaldybės ir Šiaulių dailės galerijos rengiamo meninių akcentų kūrimo plenero vertintojų komisija.

Menininkų iš visos Lietuvos kūriniai buvo vertinami pagal meninę vertę ir profesionalumą, suderinamumą su gamtine, urbanistine ir architektūrine aplinka, formos ir turinio dermę, originalumą, savitumą, atraktyvumą bei miesto istorijos atspindėjimą.

Antroje vietoje liko to paties G.Lukošaičio kartu su menininke Egle Narbutaite kurta skulptūra „Sraigė“. Trečiąją vietą vertintojai skyrė dizainerio Viliaus Purono ir skulptoriaus Vytauto Talat-Kelpšos vieno JAV cento monetos projektui.

Kadangi konkurso laimėjusios skulptūros sąmata viršija 10 tūkstančių eurų, į viešąją erdvę pateks tik šis vienas kūrinys.

Komisiją pirmąją vietą G.Lukošaičio kūriniui skyrė už originalumą, meniškumą, netikėtumą ir įdomią technologiją. Menininkas raudančios mergaitės galvą sumanė išlieti iš bronzos, paauksuoti ir pastatyti ant nerūdijančio plienos kolonos.

Tikimasi, kad skulptūra sužavės ne tik miestiečius, bet ir svečius, o raminančiai paglostyti verkiančios mergaitės galvą taps gražiu ritualu.

„Verkiantis vaikas yra labai talpi metafora. Prisikėlimo aikštės erdvė yra sužalota, nesutvarkyta, vyksta rietenos, todėl šiam laikmečiui mergaitė labai tinka, – sakė G.Lukošaitis. – Jei vėliau susiformuos kita koncepcija, skulptūrą bus galima perkelti“.

Ant mobiliojo postamento pastatyta skulptūra turėtų iki Šiaulių gimtadienio atsirasti pagrindinėje miesto, Prisikėlimo, aikštėje. Ar vienintelė pasaulyje verkiančio vaiko skulptūra prigis ir liks miesto centre, bus nuspręsta, kai ši erdvė bus rekonstruota.

Pirmasis toks pleneras buvo surengtas pernai gegužę, o nugalėtojais išrinkti trys darbai – G.Lukošaičio „Stipruolis Nosys“, Martyno Gaubo „Mano batai“ ir Redos Uogintienės „Angelų lietus“.

Šiaulius pernai rudenį papuošę šie kūriniai sulaukė itin palankių vertinimų ir greitai tapo neatsiejama miesto dalimi, todėl nuspręsta projektą tęsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.