Mama pasipiktino: raktas nuo spintelės svarbesnis už vaiką

Praėjusį penktadienį Vilniaus Balsių pagrindinėje mokykloje aštuntokams buvo svarbi šventė. Išsipuošę mokiniai vienas po kito žengė į sceną atsiimti mokslų baigimo pažymėjimų, nes jau rudenį keliaus į gimnazijas.

Kol vieni aštuntokai džiaugėsi gautais baigimo pažymėjimais, kiti liūdėjo kampe, nes neatnešė raktų nuo batų spintelės.<br>Asociatyvioji nuotr.
Kol vieni aštuntokai džiaugėsi gautais baigimo pažymėjimais, kiti liūdėjo kampe, nes neatnešė raktų nuo batų spintelės.<br>Asociatyvioji nuotr.
Kol vieni aštuntokai džiaugėsi gautais baigimo pažymėjimais, kiti liūdėjo kampe, nes neatnešė raktų nuo batų spintelės.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Kol vieni aštuntokai džiaugėsi gautais baigimo pažymėjimais, kiti liūdėjo kampe, nes neatnešė raktų nuo batų spintelės.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Bartkutė

2015-06-08 20:36, atnaujinta 2017-11-23 15:51

Kol dalis mokinių gaudė fotoaparatų blykstes ir tryško džiaugsmu, kiti aštuntokai šią dieną dar ilgai prisimins kaip didžiulį košmarą.

Aistros užvirė po to, kai ketvirtadalis mokinių negavo pažymėjimų dėl neatneštų raktų nuo batų spintelių. Į šventę atvykusi aštuntokės mama Laima (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomas – Aut.) pasipiktino, kad apie tai nebuvo įspėta anksčiau. Tuo tarpu mokyklos direktorė tvirtino, kad visi apie šią tvarką buvo informuoti dar prieš dvi savaites.

Aštuntokės mama buvo priblokšta, kai neberado savo parašyto viešo komentaro apie įvykį ne tik Balsių mokyklos paskyroje „Facebook“ tinkle, bet ir savo privačioje paskyroje. Ji spėliojo, kas galėjo panaikinti įrašus?

Šventei ruošėsi iš anksto

Pasak aštuntokės mamos Laimos, ketvirtadienį jos dukra ir kitos penkiolikmetės su naiviu tikėjimu, kad penktadienį bus nuostabi diena ir jos švytės iš laimės, tyliai krapštėsi derindamos suknelių ir nagų spalvas. Penktadienį jos pradėjo kuistis net nuo septynių ryto, ruošėsi atsisveikinimo su šia mokykla šventei.

„Mokykloje vienas po kito aštuntokai lipo į sceną atsiimti mokslo baigimo pažymėjimų. Tačiau dalis jų taip ir liko sėdėti prožektorių neapšviestoje salės dalyje. Viena tyliai kumštelyje spaudė pavėluotai atneštą raktelį, tačiau ir ji nebuvo pakviesta atsiimti sąžiningai uždirbto pažymėjimo.

Telefono fotomygtukas liko nepaspaustas. Nuo šeimos portreto nuslinko šypsenos. Apie planuotą nuotrauką su paaugle dukra iš šios „šventės“ niekas nebeatsimena“, – susijaudinusi kalbėjo be pažymėjimo likusios aštuntokės mama.

Tuo metu jos dukros akys buvo didelės. Ji jautėsi pažeminta ir blogesnė nei kiti. Ją atlydėjusi draugė teiravosi: „Ar tu palikta antriems metams?“. Pasak mamos, jos vaikas buvo išlaikęs visus standartizuotus testus, viską pabaigęs, visi pažymiai buvo teigiami.

Laima pyko, kad viskas dėl mažo niekingo raktelio nuo batų spintelės, kurio vaikai nespėjo grąžinti mokyklos administracijai. Dėl to jie buvo nubausti ir nepakviesti.

Apie pasekmes neperspėjo?

Paklausus, ar vaikai ir tėvai buvo įspėti, aštuntokės mama tikino, kad tokios žinutės tikrai nebuvo. Vaikams buvo pasakyta, kad jie turi atsiskaityti už raktelius ir juos priduoti. Taip pat ir už surinktas socialines valandas. Tačiau nebuvo pasakyta: „Jeigu jūs to nepadarysite, per iškilmingą šventę negausite pažymėjimų. Gausite tik tada, kai atsiskaitysite“.

„Dvi dienas prieš šventę buvo auklėtojos paliktas įrašas mano dienyne, kurį mato tėvai ir vaikai: „Prašome atsiskaityti už raktelius ir socialines valandas, nes rytoj paskutinė diena“. Daugiau nieko nebuvo parašyta“, – teigė Laima.

Pasak mamos, iki penktadienio dar mokiniams vyko pamokos, tai jie galėjo ir nespėti. Laimos nuomone, taip ugdyti tvarką ir atsakomybę yra netinkamas būdas, nes pirmiausia reikia informuoti.

Pasak mamos, mokslo metų pabaigoje buvo du tėvų susirinkimai, kuriuose buvo galima pakalbėti apie vaiko rezultatus ir susitikti su kitais mokytojais. Taip pat buvo kalbama apie aštuntokų išleistuvių šventę. Bet apie raktus nuo spintelių nebuvo jokių kalbų, todėl tėvai po šventės pasijuto apgauti.

„Su keliais tėvais kalbėjomės apie tai. Jie visi turi prikaupę nuoskaudų dėl elgesio iš mokyklos administracijos pusės. Tik jie viešai to neišsako. Jų vaikai baigė mokyklą, išėjo, tai tarsi ir pamiršo tą etapą“, – prisiminė pašnekovė.

Prakalbo apie dingusius įrašus „Facebook“ tinkle

Laima po penktadienio šventės grįžusi namo iškart parašė laišką „Facebook“ Balsių mokyklos paskyroje. Keli žmonės spėjo pakomentuoti ir pasidalinti žinute. Mamos teigimu, po kelių minučių mokykla iš paskyros ištrynė jos laišką.

Tuomet moteris jį pakartotinai pasiskelbė savo paskyroje ir komentarai bei dalinimasis tęsėsi. Po dienos grįžusi iš sodybos ji laiško jau neberado. Laimos teigimu, ji negavo iš „Facebook“ administracijos jokio pranešimo, kodėl informacija buvo pašalinta ir kas bei kodėl ją ištrynė.

„Aš spėju, kad kažkas ištrynė. Galbūt čia ir kažkokia sistemos klaida, bet abejoju“, – teigė moteris.

Mokykla: „Tokia yra praktika“

Pasak Balsių pagrindinės mokyklos direktorės Loretos Kačiušytės Skramtai, 17 aštuntokų penktadienį negavo pažymėjimų. Iš viso jų mokykloje aštuntą klasę baigė apie 90 mokinių.

„Jiems nebuvo įteikti pažymėjimai, nes gegužės 26 dieną visi tėvai ir vaikai buvo informuoti, kad jie privalo atsiskaityti už mokyklos turtą. Tam turėjo dvi savaites ir visi apie tai žinojo. Kiti tėvai aiškiai ir labai normaliai į tai sureagavo.

Paskui jie išeina su pažymėjimais ir mes jų jau nebesurandame. Tokia yra praktika. Tėvai, deja, neatsiskaito su mokykla. Rakteliai yra ne mūsų, o bendrovės turtas, kurį mes turime jiems gražinti. Tiesą pasakius, kažkokie susitarimai ir tvarkos turi galioti mokyklai“, – dėstė mokyklos direktorė.

Pasak L.Kačiušytės Skramtai, klasių vadovai visiems išsiuntė informaciją ir yra žinutės išsiųstos į elektroninį dienyną. Dar buvo ir mokykloje aiškiai pasakyta. Niekas negali tokių dalykų daryti neinformavęs – todėl tokių dalykų niekada nebūna.

„Kažką girdėjau, kad „Facebook“ tinkle buvo. Šį puslapį administruoja Balsių bendruomenė. „Facebook“ jie patys savo noru, kai mokykla atsidarė įsteigė ir jie paima visą informaciją iš mokyklos tinklalapio ir dar savo informaciją, ir ten deda. Dabar jau nebežinau, kas ten ką padarė“, – tikino direktorė.

Mokyklos vadovės teigimu, jie turi tokią mintį uždaryti „Facebook“ paskyrą: „Mes patys jos administruoti negalime, neturime tokių resursų. Mums užtenka tų informacijos kanalų“, – pridūrė L.Kačiušytės Skramtai.

Balsių bendruomenės pirmininkas Rimantas Micka nustebo išgirdęs klausimą, esą apie jų bendruomenės administruojamą Balsių mokyklos paskyrą „Facebook“ tinkle. Jis tikino, kad jie tik įdeda bendruomenės skelbimus, bet daugiau nieko nedaro ir nieko netrina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.