Ar tikrai M. Basanovo akibrokštas įžiebė diskusiją?

Muzikos žvaigždės ir žmogaus teisių gynėjai žodžiais plaka homoseksualumą pedofilijai prilyginusį Marijų Adomaitį, geriau žinomą kaip Mario Basanovą. Į jį kritikos strėles paleido filosofas, buvęs europarlamentaras Leonidas Donskis ir politikas Rokas Žilinskas.

Politikai apie M. Basanovo akibrokštą: „Tai gera pamoka visiems“<br>Montažas
Politikai apie M. Basanovo akibrokštą: „Tai gera pamoka visiems“<br>Montažas
M.Basanovas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
M.Basanovas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
L.Donskis.
L.Donskis.
R.Žilinskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Žilinskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Bartkutė

2015-06-11 19:45, atnaujinta 2017-11-23 02:49

Politikų nuomone, šis muzikanto akibrokštas puiki pamoka kurstantiems nesantarvę, o kilusios diskusijos tik padės auginti Lietuvos demokratiją.

Sugriovė reputaciją

Pasak buvusio europarlamentaro L.Donskio, tai atvejis, kai žmogus sugriovė savo reputaciją vienu pasisakymu. Gabus muzikantas tokiu akibrokštu labai rizikuoja sugriauti savo kūrybinę biografiją.

„Man gaila, kad taip yra. Matyt, žmonės ne visai suvokia, kad būdami neadekvatūs arba kartais galbūt ne visai atitinkamos būsenos jie ateina į socialinius tinklus ir aktyviai reiškia savo nuomonę“, – apgailestavo pašnekovas.

Pasak jo, viskas priklauso nuo visuomenės jautrumo. „Manau, šiuo atveju vaidmenį suvaidino faktas, kad kalbama apie garsų muzikantą ir prodiuserį, ir reagavo Vakarai. Pirmiausia reagavo vartotojai ir tos šalys, kuriose jis pagarsėjo kaip muzikantas.

Natūralu, kad Lietuvos reakcijos tikrai būtų nepakakę. Dar labai gali būti, kad Lietuvoje daug kas būtų simpatizavę šiai nuomonei. Bet vakarietiška reakcija tapo labai rimtu katalizatoriumi. LGBT žmonės reagavo pakankamai greitai ir su dideliu protestu, nes jie mėgo šitą žmogų ir jo muziką“, – pastebėjo L.Donskis.

Įžeidinėjo žydus

Buvęs europarlamentaras pasakojo, kad Lietuvoje yra buvę atvejų, kai atvirai buvo įžeidinėjami Lietuvos žydai. Jie gana garsūs.

„Tokios reakcijos nėra buvę. Man atrodo,  jei patys žydai tyli, turi reaguoti šalies elitas, žiniasklaida ir viešos figūros. Jei panašiai būtų pasisakyta apie neįgalius žmones, manau, kad iš humaniškų paskatų į tai būtų reaguojama, nes būtų peržengtos visos raudonosios linijos“, – teigė pašnekovas.

Pasak L.Donskio, kartais panašias nuomones išsako garsūs žmonės. Lietuvoje neretai vengiama stoti jiems skersai kelio ir pasakyti, kad tai, ką jie daro, yra žemiau kritikos.

„Šiuo atveju su M.Adomaičiu, man atrodo, buvo kitaip. Buvo galima tvarkytis lengviau, nes sureagavo Vakarai. Jų reakcija viską lėmė“, – dėstė pastebėjimus L.Donskis.

Vieši asmenys turi suvokti atsakomybę

Paklausus, ar socialiniuose tinkluose galima skelbti ką tik nori, L.Donskis teigė, kad „Facebook“ statusas yra labai jautri tema. Ten nutrinama riba tarp privatumo ir viešumo.

„Viešos figūros neturi gyventi iliuzija, kad jie bendrauja ten kaip privatūs asmenys. Žymūs žmonės, atėję į „Facebook“ ir pradėję reikšti savo nuomonę, turi suprasti, kad padariniai ateis labai greitai. Jie turi suvokti savo atsakomybę“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, „Facebook“ tinkle jie yra sekami, jais domimasi, tad jų pasisakymai nėra nekaltas dalykas. Pasakyti, kad jie kalbėjo kaip privatūs asmenys, yra naivus pasiteisinimas.

„Norėdamas juokauti privačių asmenų kompanijoje savo namuose arba kokioje kavinėje gali pasakoti anekdotus. Bet socialiniame tinkle, kurį seka žmonės tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu, žodžiai, kad tai privati nuomonė, skamba naiviai. Jei tai privati nuomonė, neik į socialinį tinklą ir jos nereikšk“, – įspėjo žinomas filosofas.

Pašnekovo teigimu, atsiprašymas geriau negu nieko. „Visi mes žmonės ir visi galime suklysti. Gali būti, kad žmogus galėjo būti afekto būsenos arba neblaivus. Dievai žino. Tai yra žmogiškieji dalykai.

Jei padaręs klaidą ir leptelėjęs ko nereikia tu turi jėgų atsiprašyti, tai yra suprantama ir tokia pozicija nusipelno pagarbos. Manau, kad geriau atsiprašyti ir keletą kartų, negu tylėti“, – aiškino L.Donskis.

Augina Lietuvos demokratiją

Buvęs europarlamentaras teigė, kad mūsų šalis bręsta ir vakarietiškėja. Lietuva keičiasi į gerąją pusę.

„Man atrodo, kad tokie debatai augina šalį ir jos demokratinius raumenis. Reikia žinoti, kas gyvena Lietuvoje, ir tas nuomones. Viena iš demokratijos stiprybių ta, kad laisvė reikšti savo nuomonę atveria nuomonių visą skalę. Geriau žinoti, su kuo gyveni, nei gyventi iliuzijomis“, – pastebėjo pašnekovas.

Gera pamoka kurstytojams

Pasak politikos R.Žilinsko, tebūnie tai gera pamoka visiems, kurstantiems nesantarvę tarp žmonių.

„Mūsų šioje šalyje yra per mažai, kad gyventume pykdamiesi. Turime galvoti ne tik apie laisves, bet ir apie savo veiksmų padarinius. Daugelis žmonių bręstančioje visuomenėje to nesupranta.

Žodžio laisvė nėra laisvė meluoti, šmeižti, kurstyti, juodinti. Turime labai aiškiai atskirti šituos dalykus. Yra žodžio laisvė ir yra etika. Mūsų etika lemia mūsų elgesį visuomenėje. Ji verčia mus savanoriškai riboti žodžio laisvę, kuri yra prigimtinė konstitucinė mūsų teisė“, – sakė politikas.

Pasak jo, socialiniame tinkle turime būti socialiai atsakingi. Negyvename vieni šiame pasaulyje. Gyvename tam tikroje visuomenėje, epochoje ir tai lemia mūsų etiką ir elgesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.