Vaikų darželis netoliese, tačiau jis nepasiekiamas

Garliavos (Kauno r.) gyventojai norėtų savo vaikus vesti į privatų darželį šalia esančiame Aleksoto rajone, tačiau tuomet negautų savivaldybės kompensacijos, nes darželis įsikūręs jau miesto teritorijoje. Apie bendrą sistemą dar tik kalbama.

Daugeliui tėvų tenka rimtai pasukti galvą, kaip gauti vietą savo atžalai darželyje.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugeliui tėvų tenka rimtai pasukti galvą, kaip gauti vietą savo atžalai darželyje.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Jun 15, 2015, 8:04 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 10:26 AM

Garliaviškė Neringa džiaugėsi savivaldybės siūloma 72,41 euro per mėnesį kompensacija, kuri skirta sumažinti mokestį už sūnaus lankomą privatų darželį, tačiau tikino susidūrusi su netikėtu apribojimu.

„Garliavoje nėra privačių darželių, todėl norėtume sūnų vesti į tokį darželį Aleksote, tačiau tuomet komensacijos jau negautume“, – stebėjosi moteris.

Arčiausiai jos namų Kauno rajono teritorijoje esantis privatus darželis įsikūręs Akademijoje, todėl tektų kasdien įveikti nemenką kelią. Moteris mano, kad tokia nuostata neteisinga – rajono valdžiai esą turėtų rūpėti išspręsti problemą dėl vietų stygiaus vaikų darželiuose, ir nėra jokio skirtumo, kurioje savivaldybėje vaikas lankys ugdymo įstaigą.

Mėgins ieškoti susitarimo

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė patvirtino, kad kompensacijos mokamos tik šio rajono gyventojams, kurie vaikus veda į jo teritorijoje veikiančius darželius.

„Kompensacijoms naudojame savivaldybės biudžeto pinigus, todėl norime remti savo rajono vaikų darželius, jų darbuotojus“, – aiškino I.Marcinkevičienė. Kompensacijų pinigai šiuo metu keliauja tiesiai į vaikų darželių sąskaitas.

Specialistė patvirtino, kad Kauno miesto savivaldybei buvo siūloma tartis dėl galimybės kurti bendrą sistemą, tačiau jokios reakcijos nesulaukta. Viena galimų delsimo priežasčių – Kaune kompensacijų sistema dar nepradėjo veikti. Jeigu ji tikrai veiks, neatmetama galimybė pradėti derybas.

Visi liko patenkinti

Kauno rajono savivaldybė pirmoji šalyje nuo praėjusių metų lapkričio 1-osios pradėjo mokėti kompensacijas už privačius darželius lankančius vaikus. Pakaunėje šiuo metu veikia 4 privatūs darželiai, juos lanko 117 vaikų.

Privačiuose darželiuose taip pat jau rikiuojasi eilės – jose šiuo metu yra apie 60 mažųjų kauniečių.

„Sistema visiškai pasiteisino, jai pritarė tiek tėvai, tiek pedagogai, o Kauno rajono pavyzdžiu pasekė ir kiti miestai“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Pasak jo, savivaldybė šiuo metu ieško ir kitų būdų spręsti darželių stygiaus problemą. Viena tokių galimybių – steigti darželius kartu su rajone veikiančiomis įmonėmis, kuriose dirba daug mažų vaikų turinčių žmonių. Būtent Garliavoje brandinamas vienas tokių projektų.

I.Marcinkevičienė pranešė, kad vaikų darželiams bandoma pritaikyti esamas nenaudojamas patalpas. Štai vien buvusiose Garliavos policijos nuovados patalpose ketinama įrengti 5 vaikų grupes, o iš viso Kauno rajone artimiausiais mėnesiais planuojama pasiūlyti 240 papildomų vietų.

Miestas ruošiasi startui

Kauno savivaldybė dar pernai priėmė sprendimą kas mėnesį mokėti 100 eurų kompensaciją už privačių darželių lankymą, tačiau sistema dar neveikia.

Pasak Kauno savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktoriaus Virginijaus Mažeikos, prašymai dėl kompensacijų skyrimo bus pradėti priiminėti tik nuo liepos 1-osios.

„Kol kas sunku prognozuoti, kaip kauniečiai įvertins šią naujovę“, – svarstė V.Mažeika.

Savivaldybės atstovas pranešė, kad Kaune kompensacijas taip pat galės gauti tik miesto gyventojai, kurie vaikus ves į miesto teritorijoje veikiančias privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.