Agneta Lobačevskytė tapo Lygių galimybių kontroliere

Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės pasiūlyta kultūros viceministrė Agneta Lobačevskytė paskirta lygių galimybių kontroliere.

Svarstant A. Lobačevskytės kandidatūrą parlamentarai pasidalino į dvi stovyklas.<br>ELTA nuotr.
Svarstant A. Lobačevskytės kandidatūrą parlamentarai pasidalino į dvi stovyklas.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2015, 5:04 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 12:48 PM

Ketvirtadienį per slaptą balsavimą už jos kandidatūrą balsavo 61 Seimo narys, 32 buvo prieš, 12 parlamentarų susilaikė.

Svarstant A. Lobačevskytės kandidatūrą parlamentarai pasidalino į dvi stovyklas. Kai kuriuos sužavėjo jauna, perspektyvi, karjeros siekianti kandidatė, kiti pasigedo patirties ir autoriteto, primena ELTA.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius pagyrė Darbo partiją už tai, kad ji rūpinasi jaunų žmonių karjera, tačiau pasiūlė paieškoti labiau autoritetingo kandidato.

„Mes manome, kad tokiai pozicijai tikrai autoriteto ir brandos reikėtų, todėl frakcija nusprendė pasiūlyti Seimo Pirmininkei Loretai Graužinienei paieškoti dar kitų kandidatų“, – sakė A. Kubilius.

Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė mano, kad ombudsmeno pareigybės vienintelis įrankis yra autoriteto galia. „Aš manau, kad kandidatei ne tik įdirbio, bet ir autoriteto trūkumas yra didžiulis“, – sakė D. Kuodytė. Jos nuomone, kandidatė, dirbdama viceministre, bus žymiai naudingesnė Lietuvai.

Konservatoriui Rokui Žilinskui kandidatė sudarė labai gerą įspūdį, toli karjeros keliu eisiančio žmogaus. „Bet ombudsmeno institucija reikalauja vardo ir svorio“, – mano jis.

Tuo tarpu „darbietė“ Zita Žvikienė teigė, kad tai sąžiningas jaunas žmogus ir tai reikia skatinti.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis ragino suteikti jaunam žmogui galimybę tobulėti ir suteikti sparnus. „Suteikime šansą, galimybę jaunam žmogui išmėginti šį darbą“, – kvietė jis kolegas.

„Darbiečiai“ ragino palaikyti jauną perspektyvią kandidatę, švytinčią geranoriškumu.

Kaip primena ELTA, Lygių galimybių kontrolierės postas atsilaisvino mirus Lygių galimybių kontrolierei Aušrinei Burneikienei.

2013 metų gruodžio 19 d. Seimas nepaskyrė į šias pareigas Seimo Pirmininkės L. Graužinienės pasiūlytos profesorės, nepriklausomos teisės ekspertės Lyros Jakulevičienės. Dėl jos kandidatūros vyko netgi du slapti balsavimai, tačiau jie L. Jakulevičienei buvo nepalankūs.

2014 metų lapkričio 25 d. Seimas nepritarė ir advokatės Dianos Gumbrevičiūtės-Kuzminskienės paskyrimui lygių galimybių kontroliere.

Iki šiol laikinai lygių galimybių kontrolierės pareigas ėjo vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Lygių galimybių kontrolierių Seimo Pirmininko teikimu 5 metams skiria ir atleidžia Seimas.

Lygių galimybių kontrolierius tiria skundus dėl tiesioginės ar netiesioginės diskriminacijos, priekabiavimo ir seksualinio priekabiavimo bei teikia su tuo susijusias objektyvias ir nešališkas konsultacijas.

Lygių galimybių kontrolierius atlieka nepriklausomus tyrimus, susijusius su diskriminacijos atvejais, ir nepriklausomas diskriminacijos padėties apžvalgas, skelbia nepriklausomas ataskaitas, teikia išvadas ir rekomendacijas bet kokiais su diskriminacija susijusiais klausimais dėl šio įstatymo įgyvendinimo, taip pat pasiūlymus valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms dėl teisės aktų tobulinimo ir lygių teisių įgyvendinimo politikos prioritetų.

Lygių galimybių kontrolierius keičiasi turima informacija su analogiškas funkcijas atliekančiomis Europos Sąjungos įstaigomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.