Seime – abejonės dėl kandidatės į lygių galimybių kontroliere

Kandidatė į lygių galimybių

„Darbietė“ A.Lobačevskytė šiuo metu eina kultūros viceministrės pareigas, anksčiau dirbo Seimo pirmininkės patarėja teisės klausimais.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
„Darbietė“ A.Lobačevskytė šiuo metu eina kultūros viceministrės pareigas, anksčiau dirbo Seimo pirmininkės patarėja teisės klausimais.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2015, 2:07 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 2:38 PM

„Mes visi suprantame, kad ombudsmenas yra ypatinga pozicija ir pareigybė, ji neturi jokių teisinių galimybių ir įgaliojimų veikti, ir vienintelis šios pareigybės įrankis – autoriteto galia. Aš manau, kad kandidatei ne tik įdirbio, bet ir autoriteto trūkumas yra didžiulis, ir būtent dėl to manau, kad dirbdama Kultūros ministerijoje viceministre kandidatė bus gerokai naudingesnė Lietuvai, o ir savo karjerai. Į lygių galimybių kontrolieriaus poziciją reikia ieškoti žmogaus, kuris ateis ne mokytis, o iš tiesų dirbti darbą“, – ketvirtadienį per Seimo posėdį sakė Žmogaus teisių komiteto narė liberalė Dalia Kuodytė.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Vytautas Matulevičius A.Lobačevskytę lygino su kita pretendente, antrai kadencijai į vaiko teisių apsaugos kontrolieres siūloma Edita Žiobiene.

„Taip sutapo, kad mes dvi pareigūnes ruošiamės tvirtinti ir norom nenorom, kai gauni abiejų CV, pradedi lyginti. Pretendentė į vaiko teisių apsaugos kontrolieres, galima sutikti, nesutikti su jos sprendimais, bet nekelia abejonių jos patirtis ir kompetencija žmogaus teisių srityje, šalia viso kito, keliasdešimties mokslinių darbų autorė, pripažinta specialistė žmogaus teisių srityje, o kita pretendentė panašia patirtimi negali pasigirti. Šios pareigos turi ne tokius didelius įgaliojimus, todėl labai svarbus šio pareigūno autoritetas visuomenė. Aš manau, kad jaunoji pretendentė šį autoritetą dar tik kuriasi“, – kalbėjo V.Matulevičius.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu kalbėjęs seniūnas Andrius Kubilius irgi pabrėžė pretendentės patirties stoką ir siūlė Seimo pirmininkei „darbietei“ Loretai Graužinienei paieškoti kitos kandidatūros.

Tuo metu kandidatūrą palaikiusi Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovė „darbietė“ Zita Žvikienė gyrė kandidatės dalykines ir žmogiškąsias savybes.

„Mes visi kalbame apie tai, kad gabiems, energingiems, sąžiningiems žmonėms reikia suteikti galimybę dirbti tokiose pareigose. Tai be galo sąžiningas, darbštus žmogus, tokias savybes reikia skatinti, ir šioje institucijoje būtina labai preciziškai dirbti, ir jos teisinės žinios, teisingumas labai prisidės prie Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigos veiklos“, – sakė Z.Žvikienė.

Lygių galimybių apsaugos kontrolieriaus tarnyba nuolatinio vadovo neturi nuo 2013 metų lapkričio, kai mirė ilgametė lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė. Tarnybai nuo to meto laikinai vadovauja vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Seimas yra atmetęs jau dvi kandidates į šios tarnybos vadoves, abukart siūlytos teisininkės: advokatė Diana Gumbrevičiūtė-Kuzminskienė bei Mykolo Romerio universiteto profesorė Lyra Jakulevičienė.

„Darbietė“ A.Lobačevskytė šiuo metu eina kultūros viceministrės pareigas, anksčiau dirbo Seimo pirmininkės patarėja teisės klausimais.

Lygių galimybių kontrolierių Seimo pirmininko teikimu penkeriems metams skiria ir atleidžia Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.