Ambasadorius: „Vilnius Kijevui gali tuoj pradėti tiekti ginklus“

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 21, 2015, 7:27 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 2:05 AM

Vilnius gali pradėti tiekti ginklus Kijevui, rašo portalas news.ru. Tokį pareiškimą Ukrainos „5 kanalo“ eteryje padarė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis. Pasak jo, „kai kurie žingsniai jau padaryti“.

„Tokia politinė valia yra ir ją viešai yra paskelbusi Lietuvos aukščiausia vadovybė. Kai kurie žingsniai jau padaryti, mes ir toliau darysime tokius žingsnius, tarp jų ir ginklų tiekimo Ukrainai kryptimi. Plačiau sunku kalbėti, bet mes pasirengę“, – sakė M.Janukonis.

Jis pridūrė, kad Lietuvos valdžios institucijos nori „parodyti pavyzdį kitoms šalims, kad reikia padėti Ukrainai visomis priemonėmis, tarp jų ir karinėmis“.

„Aš nematau pagrindo, kuris galėtų užgniaužti šią politiką. Manau, Lietuvos vadovybė tęs šią politiką“, – pabrėžė ambasadorius.

Karinė pagalba, kurią Vakarų šalys teikia Kijevui, nepakankama 

Šiomis dienomis Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad karinė pagalba, kurią Vakarų šalys teikia Kijevui, nepakankama. Ministrų kabineto galva pabrėžė, kad turi omenyje gynybai skirtus ginklus, ir pridūrė, kad „mūsų partneriai iš Vakarų kai kada nepakankamai vertina grėsmes“. Pasak Ukrainos vyriausybės vadovo, „čia svarbios laiko ribos“ ir kai kada „būna per vėlu“.

Birželio viduryje JAV Senatas pritarė siūlymui skirti 300 milijonų JAV dolerių karinei pagalbai Ukrainai. Įstatymo projektas numato skirti karinėms reikmėms beveik 612 milijardų JAV dolerių. Kaip teigiama dokumente, gynybos ministras, koordinuodamas savo veiksmus su JAV valstybės sekretoriumi, turi teisę išleisti 300 milijonų JAV dolerių „parengimui, aprūpinimui technika, logistinei paramai“, taip pat Ukrainos kariškių ir saugumo pajėgų aprūpinimui. Be to, 20 procentų nuo bendros sumos (iki 60 mln. JAV dolerių) turi būti išleista būtent technikai ir ginkluotei.

Įstatymo projektas buvo priimtas atšalusių Rusijos ir Vakarų santykių fone dėl JAV ketinimo dislokuoti ginkluotę Rytų Europoje ir po didžiausio masto paliaubų pažeidimo Donbase pastaruoju metu.

Kol kas Vašingtonas apsiriboja pagalba Ukrainai ne mirtį nešančiais ginklais (kariuomenės visureigiais, bepiločiais lėktuvais). Galimybė tiekti Kijevui mirtinų ginklų Vašingtone pradėta svarstyti vasario pradžioje – prieš pasirašant „Normandijos“ ketvertukui Minsko susitarimus, po kurių Donbase formaliai įsigaliojo paliaubos. Kaip buvo skelbta, JAV prezidentas Barackas Obama atsisakė idėjos tiekti Kijevui tokius ginklus po Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizito į Vašingtoną.

Spręs Valstybės gynimo taryba

Tuo tarpu Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad sprendimą tiekti ginklus Ukrainai gali priimti tik Valstybės gynimo taryba (VGT). 

„Šitas klausimas turėtų būti svarstomas (Valstybės – ELTA) gynybos tarybos posėdyje, kol kas negirdėjau, kad artimiausiu metu būtų organizuojamas toks posėdis, nes nė vienas iš vadovybės negali atskirai priimti sprendimo be vadovybės posėdžio“, – sekmadienį po susitikimo su Kinijos Valstybės Tarybos vicepremjeru Džangu Gaoli (Zhang Gaoli) žurnalistams sakė Premjeras. 

Lietuva šiuo metu yra vienintelė NATO narė, oficialiai pripažinusi, kad Ukrainai tiekia tam tikrus „ginkluotės elementus“. 

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.