Išteisintas Vilniaus pareigūnas grįžo į pareigas

Teismui dėl piktnaudžiavimo

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis nėra galutinis – per 20 dienų jis gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis nėra galutinis – per 20 dienų jis gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 22, 2015, 6:43 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 8:41 PM

Policijos pareigūnui palankų nuosprendį birželio 12 dieną paskelbė Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Teismui policininką išteisinus dėl visų kaltinimų, birželio 15 dienos įsakymu V.Jankoitas grąžintas į pareigas. Šiuo metu jis atostogauja, BNS pranešė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Kol vyko bylos tyrimas ir nagrinėjimas, V.Jankoitas buvo nušalintas nuo pareigų.

V.Jankoitas teistas dėl to, kad policijos duomenų bazėje esą rinko duomenis apie privatų asmenų gyvenimą. Kartu su juo teistas jo brolis Jurijus Jankoitas, Rolandas Pocius ir Sergejus Kotusevas. Visi jie taip pat išteisinti.

Įtariama, kad šie asmenys prašė Ekologinės policijos viršininko paslaugos, jog šis surinktų duomenis apie vieną ar kitą asmenį. Byloje buvo ir daugiau įtariamųjų, tačiau jie nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti anksčiau pagal laidavimą.

Pareigūnai nesurinko duomenų, kad policijos skyriaus viršininkas gavo atlygį už minėtas paslaugas.

„Pagrindinis išteisinimo motyvas – kad nebuvo padaryta žala“, – BNS pirmadienį sakė valstybės kaltintoja šioje byloje, Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Vilma Vidugirienė.

Pasak jos, teismas pripažino, kad rinkta informacija apie asmenis, išskyrus vieną epizodą, tačiau nesukėlė pavojaus nukentėjusiesiems. Teismas V.Jankoito veiksmuose didelės žalos neįžvelgė.

Tuo pačiu nuosprendžiu panaikintas jo laikinas nušalinimas nuo pareigų.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis nėra galutinis – per 20 dienų jis gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui. Prokuratūra analizuoja motyvus ir svarsto apskundimo galimybę. Prokuratūra visus keturis kaltinamuosius siūlė pripažinti kaltais ir skirti pinigines baudas.

V.Jankoitą Imuniteto valdybos pareigūnai sulaikė darbo kabinete dar 2012 metų birželį. Kurį laiką policininkas buvo suimtas ir laikomas uždarytas Lukiškių tardymo izoliatoriuje kalėjime, vėliau paleistas į laisvę.

Baudžiamoji byla dėl neteisėto duomenų apie asmens privatų gyvenimą rinkimo dar 2013 metais perduota Vilniaus miesto apylinkės teismui, tačiau ją teismas dėl kaltinimo akto trūkumų grąžino prokuratūrai. 2014 metų sausio 22 dieną teismas buvo dar kartą nusprendęs grąžinti prokurorui kaltinamojo akto trūkumams pašalinti. Vėliau Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad Ekologinės policijos vadovo byla gali būti nagrinėjama teisme.

V.Jankoitas yra teisiamas dar vienoje baudžiamojoje byloje. Vilniaus apygardos teismui perduotos bylos duomenimis, pernai kovo mėnesį Kelių policijos patruliai, kilus abejonėms dėl negaliojančios transporto priemonės techninės apžiūros, Vilniuje patikrai sustabdė automobilį, kurį vairavo Audrius Puškorius. Kaip skelbė Generalinė prokuratūra, mašiną vairavęs asmuo neturėjo vairuotojo pažymėjimo (jam buvo atimta teisė vairuoti), negaliojo automobilio techninė apžiūra. Taip pat policijos pareigūnams kilo abejonių dėl vairuotojo blaivumo, tačiau A.Puškorius atsisakė jį tikrintis.

Netrukus į įvykio vietą atvyko V.Jankoitas ir, kaip įtariama, pasinaudodamas savo buvusia tarnybine padėtimi bei pažintimis, prašė pareigūnų nesurašyti administracinių teisės pažeidimų protokolo. Bylos duomenimis, policijos pareigūnus bandyta papirkti 1 tūkst. litų (apie 289 eurų) kyšiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.