Milijoninės skolos – ne kliūtis pirkti prabangius automobilius

Septynženkles pinigų sumas skolinga Kauno klinikinė ligoninė (KKL) neseniai įsigijo du prabangius tarnybinius automobilius – 2014 metų laidos visureigius „Mitsubishi Outlander“.

Kauno klinikinė ligoninė įsigijo šį ir dar vieną prabangų 2014 metų laidos visureigį „Mitsubishi Outlander“.<br>Skaitytojų nuotr.
Kauno klinikinė ligoninė įsigijo šį ir dar vieną prabangų 2014 metų laidos visureigį „Mitsubishi Outlander“.<br>Skaitytojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Jun 26, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 6:40 AM

Gydymo įstaigos atstovas spaudai Gediminas Stanišauskas portalui lrytas.lt neatsakė į klausimą, kiek mokesčių mokėtojams kainavo šie pirkiniai. „Mitsubishi Outlander“ rinkos kaina – maždaug 14 tūkst. eurų. Ligoninė savo tinklapyje skelbia už vieną automobilį mokėjusi 13 tūkst. 950 eurų, tačiau neaišku, kiek pinigų buvo išleista už abi transporto priemones.

Verslininkui mašinų išlaikymas buvo per brangus

Benzinu varomus 3,0 ir 2,4 litro darbo tūrio variklių tūrio visureigius „Mitsubishi Outlander“ ligoninė pirko iš vilniečio Egidijaus Matusevičiaus personalinės įmonės.

E.Matusevičius tvirtino iš pradžių neplanavęs parduoti iš JAV atgabentų mašinų.

Tačiau vėliau apsigalvojo – suprato, jog šie visureigiai jo firmai yra per brangūs.

Pagal technines charakteristikas 3,0 ir 2,4 litro variklių „Mitsubishi Outlander“ mieste 100 kilometrų atitikamai sunaudoja po 10,6 ir 12,2 litrų

2014 metų gruodžio 31 dienos KKL finansinės ataskaitos duomenimis, ligoninės finansiniai įsipareigojimai sudarė 12,93 mln.litų (3,74 mln. eurų) ir beveik prilygo gydymo įstaigos ilgalaikiam turtui (12,98 mln. lt arba 3,75 mln. eurų).

Kita Kauno gydymo įstaiga gydymo įstaiga yra įsigijusi tarnybinį automobilį „Toyota Auris“, „ryjantį“ apie 30 – 40 procentų mažiau degalų už minėtus „Mitsubishi Outlander“.

Privačiai įmonei visureigiai „Mitsubishi Outlander“ pasirodė per brangūs, tačiau jie tiko milijonines sumas skoligai Kauno klinikinei ligoninei, kurios steigėjas – Sveikatos apsaugos ministerija.

Ligoninės atstovas spaudai Gediminas Stanišauskas neatsakė į klausimą, kokio dydžio skolos šiuo metu slegia gugymo įstaigą.

Ligoninei mašinas pardavė du draugai

KKL transportą įsigijo ir iš kitos Vilniaus bendrovės „Litusa“, kurios direktoriaus pareigas anksčiau buvęs Seimo narys konservatorius Vaidotas Bacevičius.

„Litusai“ už lengvąjį automobilį buvo sumokėta 16 tūkst. 790 eurų.

Abu ligoninės sandoriai – ir su „Litusa“, ir su E.Matusevičiaus įmone, – buvo užregistruoti beveik tuo pačiu metu, 2015 metų kovo 23 ir 26 dienomis.

E.Matusevičius neslėpė nuo lrytas.lt, jog jis yra V.Bacevičiaus draugas.

Ligoninė skelbiasi iš „Litusos“ ir E.Matusevičiaus įmonių transporto priemones įsigijusi apklausos būdu.

Verslininkai užsisiuvo burnas

E.Matusevičiaus tvirtinimu, visureigius jis pardavė, suradęs pirkėjus per interneto paieškos sistemą „google“.

Verslininkas iš pradžių sutiko pakomentuoti plačiau apie šį sandorį, bet netrukus apsigalvojo: „Pasirašiau su ligonine sutartį, kurioje įsipareigojau nieko neatskleisti“.

Nekalbus buvo ir V.Bacevičius – abu bičiuliai, žadėję atsakyti į klausimus elektroniniu paštu, kitą dieną nuo lrytas.lt atsitvėrė tylos siena.

E.Matusevičiaus įmonė užsiima medžio apdorojimo įrenginių prekyba, o „Litusa“ – automobilių prekyba.

Internete skelbiamais 2015 metų sausio duomenimis, E.Matusevičiaus įmonėje 2015 metų sausį dirbo vos vienas žmogus. Tik vienas žmogus, 2015-ųjų balandžio duomenimis, dirbo ir „Litusoje“ (2015 metų balandžio duomenimis). Abejoms įmonėms priklausė vos po vieną mašiną.

Nors V.Bacevičius tikino šiuo metu nedirbantis „Litusoje“, jis atsiliepė, paskambinus nurodytu bendrovės telefonu. Direktoriaus pavaduotojas – Seimo nario sūnėnas

KKL šaltinių teigimu, „Mitsubishi Outlander“ visureigiais esą naudojasi šios gydymo įstaigos direktorius Gediminas Abeciūnas ir jo pavaduotojas Kastytis Grigonis.

Tiesa, šią informaciją KKL atstovas Gediminas Stanišauskas paneigė.

K.Grigonis yra Seimo nario konservatoriaus Kazio Starkevičiaus sūnėnas.

KKL direktoriaus pavaduoju intervencinei medicinai jis tapo 2014 metų liepą, laimėjęs konkursą šioms pareigoms užimti.

Ragino labiau taupyti

„Jeigu ligoninė dirba nuostolingai, reikia imtis taupymo priemonių. Viena, kai įstaiga dirba pelningai, ir kita – kai vos veikla neša nuostolį“, – paklaustas, ar vertėjo Kauno klinikinei ligoninei pirkti beveik naujus visureigius, kirto Sveikatos apsaugos ministerijos Audito skyriaus vedėjas Vytenis Gudelis.

V.Gudelis kritiškai atsiliepė ir apie šios ligoninės santykius su privačia advokatų kontora „Jankauskas ir partneriai“.

Nors ligoninėje dirba teisininkai, ši gydymo įstaiga yra pasamdžiusi advokatų kontorą „Jankauskas ir partneriai“, kuriai už įvairias teisines paslaugas iš savo biudžeto skyrė apie 240 tūkst. litų (69,5 tūkst. eurų).

„Galima įžiūrėti vidaus kontrolės trūkumus, santykiuose su advokatais. Paprasčiau kalbant, ligoninė, formuodama įvairias užduotis advokatams, pastariesiems paliko laisvę atlikti daugiau darbų nei jų būtų reikėję.

Iš anksto nesusitarus, kiek valandų truks teisinės paslaugas, kiek kainuos atstovavimas teisme, advokatai paskui pateikia sąskaitas, kurios gali atrodyti per didelės „, – pasakojo SAM audito skyriaus vadovas.

Neigė, jog pirko visureigius

KKL atstovas spaudai G.Stanišauskas bandė neigti, kad „Mitsubishi Outlander“ yra visureigiai: „Neklaidinkite skaitytojų. Jie yra lengvieji automobiliai“.

Tačiau pagal Susisiekimo ministerijos patvirtintą klasifikavimą, lengvųjų automobilių kategorijai priskiriami ir kai kurie visureigiai.

„Mitsubishi“ atstovų Lietuvoje interneto puslapyje taip pat nurodoma, kad „Outlander“ – visureigiai.

Tai lrytas.lt patvirtino ir „Mitsubishi“ atstovybės Lietuvoje darbuotoja Kristina Armonienė.

Transportas – visų darbuotojų reikalams

Gediminas Stanišauskas, Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai:

„Transporto priemonės pirktos atsižvelgiant į ligoninės poreikį.

Pirmiausia, tai yra 7vietų automobiliai, pritaikyti važinėti mieste.

Palyginti su kitaispanašaus tipo automobiliais, jų kuro sąnaudos daugeliu atveju yra mažesnės, o neretai mažesnės net už įprastų lengvųjų automobilių kuro sąnaudas.

Automobiliai buvo pasirinkti pagal pasiūlytą mažiausią jų kainą.

Transportas skirtas visos ligoninės darbuotojų darbiniams reikalams.

Transporto priemonės naudojamos vadovaujantis ligoninėje nustatyta tvarka, o naudojimosi poreikių spektras itin platus.

Automobiliais iš vienopadalinioį kitą (nes padaliniai nutolę vienas nuo kito) pervežami gydytojai, slaugytojos, administracijos darbuotojai, pervežamos įvairiosmedicininės paskirties  priemonės, dokumentai, medikamentai ir kitkas.

Automobiliai naudojami ir tarnybinėms komandiruotėms bei kitais darbiniais reikalais. Teisinių paslaugų teikimo sutartimi tarp Kaunoklinikinės ligoninės ir advokatų profesinės bendrijos “Jankauskas ir partneriai“ nustatyta, kad teikiamų teisinių paslaugų valandinis įkainis, įskaičius visas sąnaudas ir mokesčius, yra mažesnis nei 2015 metų kovo 19 dieną Teisingumo ministro  įsakymu nustatytas užmokesčio dydis už teikiamas teisines paslaugas.

Pradelstų skolų 2014 metų gruodžio 31 dienai ligoninė neturėjo, visi mokėjimai atliekami laiku ir šiais metais.

Perkančioji organizacija pirkimo sutartį ir kitus dokumentus, kurie nėra konfidencialūs, skelbia internete – portale cvpp.lt, centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje CVP IS (Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė po G.Stanišausko atsakymo portalui lrytas.lt pranešė, jog informacija apie KKL įvykdytus automobilių pirkimus iš E.Matusevičiaus įmonės ir bendrovės „Litusa“ CVP IS sistemoje nepatalpinta – Aut.)“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.