Radviliškio merui kėdę sugrąžino sostinės teismas

Korupcijos byloje teisiamas Radviliškio meras 55 metų Antanas Čepononis gali vadovauti savivaldybei. Taip nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas (LAT), panaikinęs žemesnės instancijos teismo nutartį, kuria konservatorius buvo nušalintas nuo pareigų.

Radviliškio merą A.Čepononį pradžiugino trečiadienį atskriejusi žinia apie panaikintą Šiaulių apygardos teismo sprendimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Radviliškio merą A.Čepononį pradžiugino trečiadienį atskriejusi žinia apie panaikintą Šiaulių apygardos teismo sprendimą.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Čepononis nebandys bylinėtis dėl priverstinės pravaikštos ir prarastų pajamų.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Čepononis nebandys bylinėtis dėl priverstinės pravaikštos ir prarastų pajamų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintaras Šiuparys

2015-07-01 11:50, atnaujinta 2017-10-28 12:26

Šiaulių apygardos teismas nuo birželio 16-osios trim mėnesiams nušalino A.Čepononį nuo mero pareigų.

Politiko gynėjas šį sprendimą apskundė – suabejota, ar tokia kardomoji priemonė nėra perteklinė. Mat ikiteisminis tyrimas pradėtas 2011 m., byla teismui perduota praėjusių metų pradžioje, bet nėra duomenų, kad teisiamasis būtų bandęs pakreipti teismo procesą sau naudinga linkme.

Nušalinimas – perteklinis veiksmas LAT konstatavo, kad laikinas nušalinimas nuo pareigų galimas, bet tam turi būti pagrindas. Tokia kardomoji priemonė gali būti taikoma, jei tai padėtų greičiau ir nešališkiau ištirti veiką ar užkirstų asmeniui daryti naujas nusikalstamas veikas.

Pripažinta, kad iš tikrųjų nėra duomenų apie A.Čepononio bandymus daryti įtaką bylos liudytojams, kitiems proceso dalyviams. Todėl prieita prie išvados, kad Šiaulių apygardos teismas nušalinimo pagrindą nustatė formaliai ir nepakankamai motyvavo tokios kardomosios priemonės taikymo būtinybę.

LAT įvertino ir didelę bylos apimtį, ir jos sudėtingumą. Šioje byloje teisiama 10 asmenų, todėl bylos nagrinėjimo procesas gali užtrukti. Dėl šių priežasčių prieita prie išvados, kad A.Čepononio nušalinimas nuo pareigų šioje bylos nagrinėjimo stadijoje yra ir neproporcingas, ir perteklinis.

LAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Atlyginimo išsiieškoti nebandys

„Pasakysiu atvirai – tai yra didelė staigmena, nes nesitikėjau palankaus LAT sprendimo. Tačiau galiu pasakyti, kad teisybė vis dėlto yra, atsirado noro ir jėgų tęsti pradėtus darbus“, – portalui lrytas.lt sakė A.Čepononis.

Politikas džiaugėsi, kad LAT vis dėlto įsigilino į problemos esmę.

Dvi savaites priverstinai atostogavęs Radviliškio meras sakė nebandysiąs ieškoti teisybės dėl šio neteisėto veiksmo: „Pagrindo kreiptis į teismą ir prisiteisti negautą atlyginimą yra, bet to nedarysiu. Juk dvi savaites negalėjau dirbti, todėl ir į atlyginimą nepretenduoju“.

Byloje – vilkinimo požymiai

A.Čepononis korupcija buvo apkaltintas 2011 m. gruodį po STT įvykdytos stambaus masto operacijos. Konservatorius teisiamas už nusikaltimo organizavimą ir kurstymą, piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą.

Kartu su šiuo politiku į teisiamųjų suolą sėdo dar devyni korupciniais nusikaltimais apkaltinti Radviliškio politikai bei jais siejami įstaigų vadovai.

Šiaulių apygardos teismas bylos neatvertė daugiau kaip metus. Nors priimtos baudžiamųjų bylų vilkinimą ribojančios įstatymų pataisos, teisėjas Bronius Zalaga bylos nagrinėjimą atidėjo net 7 kartus.

Net 27 tomus sudarančią bylą pradėti nagrinėti pavyko tik šių metų birželio 2-ąją – valstybės kaltintojas perskaitė 232 puslapių kaltinamąjį aktą.

Įdomus sutapimas: bylos nagrinėjimą trikdžiusios teisiamųjų ligos ir kitos priežastys išgaravo, kai Šiaulių apygardos teismo vadovai šį pavasarį ėmė aiškintis, ar nėra vilkinamas procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.