Rusijos akibrokštai – reaguoti ar ignoruoti?

Kaip teisingai reaguoti į Rusijos provokacijas? O gal reaguoti iš viso neverta? Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi Nepriklausomybės akto signataras Mečys Laurinkus, viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus bei rašytojas ir apžvalgininkas Aidas Puklevičius.

Kaip teisingai reaguoti į Rusijos provokacijas?<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kaip teisingai reaguoti į Rusijos provokacijas?<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Jul 1, 2015, 8:39 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 10:23 AM

Kaip teisingai reaguoti į Rusijos provokacijas? O gal reaguoti iš viso neverta? Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi Nepriklausomybės akto signataras Mečys Laurinkus, viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus bei rašytojas ir apžvalgininkas Aidas Puklevičius.

– Pone Laurinkau, antradienį pasirodė informacija, kad Rusijos Generalinė prokuratūra neva pradėjo tyrimą, ar Baltijos šalių nepriklausomybė pripažinta teisėtai. Šiandien pati prokuratūra pasakė, kad tyrimas būtų neperspektyvus. Ar tokios informacijos atsiradimas reiškia, kad Maskva kvestionuoja Lietuvos nepriklausomybę?

– Neva pradėjo, neva ir pabaigs. Taip ir bus. Mes su Rusija rimtuose tonuose kalbame, bet šiaip jie turi ir humoro jausmą. Čia yra kelių deputatų iniciatyva, jie informacinio karo erdvėje žaidžia žaidimą, žinodami, kad mes irgi žaisim, bet tuo ir baigsis. Šiaip aš kritikuoju Lietuvos prezidentę, bet ji labai teisingai pasakė. Tikrai nereikia šito reikalo priimti. Turim suprasti, kokiam lygyje viskas vyksta.

– Jeigu Rusija imtųsi tyrimo, tai pripažintų, kad Baltijos šalys buvo okupuotos.

– Atsimenat, kaip iš Dūmos kalbėjo dėl diplomatinių santykių su Lietuva nutraukimo? Praėjo savaitė ir buvo absoliuti tyla. Savaime suprantama, kad niekas eigos tokiems klausimams net neduos. Rimtam lygyje nieko neįvyks.

– Kalbame apie tai, kaip reaguoti teisingai. Aukščiausi šalies pareigūnai komentavo.

– Galbūt reaguojam atitinkamo žanro lygyje, kaip ir reikia.

– Pone Puklevičiau, ar reiktų reaguoti į tokius pranešimus?

– Turėtų būti asimetrinis reagavimas. Negalima sakyti to, ko iš tavęs nori – kad pultum pykti ar dar kaip nors. Atsiranda trys valstybės Dūmos deputatai, kurie varžosi, kuris pasirodys didesniu patriotu ir sugalvoja štai tokią nesąmonę Rusiškose televizijose kiekvieną sekmadienį jie galvoja, kaip perspjauti patį save nuo praeito sekmadienio, kokią didesnę baisenybę ištraukti.

– Kur garantijos, kad po tokių nesąmonių valstybės Dūmoje neatsiras kažkokie įstatymų projektai Vladimiro Putino veiksmams pateisinti?

– Jokiam Dūmos deputatui formaliai niekas nėra uždraudę kreiptis į prokuratūrą, kad jie paneigtų tris Niutono termodinamikos dėsnius. Savo ruožtu prokuratūra supranta, kad tiesiog apsijuoks.

– Pone Katkau, kai Vladimiras Žirinovskis, kiti deputatai ar dar kažkas kažką pasisako, mes viską nuleidžiam juokais. Ukrainiečiai irgi turbūt nevertino juokais. Kaip žinoti, kada vertinti rimtai, kada ne?

– Vienas geresnių pasisakymų buvo profesoriaus Gintauto Mažeikio tekstas, kuriame jis pasakė, kad tai nėra naujas teiginys, kad istorija yra pervertinama. Rusijoje nuo pat revoliucijos metų buvo kovojama ne dėl ateities, kuri yra šviesi, o dėl praeities. Pagal tą logiką Lietuvos nepriklausomybė visuomenės jau seniai yra pripažinta neteisėta, kaip ir visi kiti dalykai, kurie gali būti pripažinti neteisėtais.

Tai reikia vertinti rimtai, nes iškilus reikalui pateisinti agresyvesnius Rusijos veiksmus Baltijos valstybėse, ir pretekstas, ir precedentas būtų surastas momentaliai. Dabar mes kovojam dėl didesnio NATO dėmesio Baltijos šalims. Reikia nuolatos rodyti, kad Rusijoje tos iniciatyvos yra gyvos, kad Rusija visiškai nejuokauja. Ministro Lino Linkevičiaus pasisakymą vertinu labai teigiamai, jis pasakoja visiems, kad Rusijoje vyksta dalykai. Kita vertus, čia nėra ta vieta, kai reikia gąsdinti savo žmones.

– Kam buvo skirta ši žinutė?

– Vietinė auditorija Lietuvą jau yra nuteisusi ir mano, kad Lietuvos išėjimas, Tarybų Sąjungos subyrėjimas buvo geopolitinė, teisinė ir visokia kitokia katastrofa. Įsivaizduokit, kad aš esu Rusijos Dūmos deputatas ir staiga išprovokuoju griežtą NATO generalinio sekretoriaus reakciją. Man tai garbė, kaip ordinas. Tipiškas viešųjų ryšių būdas.

– (M. Laurinkus) Yra Vladimiro Putino ir Boriso Jelcino epochų priešpastatymas. Tas atsispindi ir rusų serialuose. Pavyzdžiui, kuris neima kyšių yra po V. Putino paveikslu, o kuris ima – po B. Jelcino. Dirbama visais aspektais. Šita idėja grynai toje pačioje sferoje, kas buvo jelciniška.

– Tas priešpastatymas nukreiptas vietiniams rusams?

– (M. Katkus) Negalime atmesti to fakto, kad nors Rusija yra suvereni demokratija, šiokia tokia demokratija visgi yra. Netgi diktatūrose tarp valdančio elito vyksta kova dėl to, kurį kviečia į televizijos laidą.

– (A. Puklevičius) Po tokių pareiškimų Rusijoje atsiranda politinio anekdoto žanras. Vien po paskutinio prezidento V. Putino pasisakymo, kad reikia stabdyti visas Vakarų švietimo organizacijas, kadangi jie išveža visus talentus, ko gero per 10 akimirkų buvo paleista tiek daug sąmojingų dalykų. Reikia galvoti, kad nors vienus žmones su tokiomis nesąmonėmis kvailina, kiti pradeda galvoti, visgi kas pas juos vyksta.

– Antra para jau apie tai kalba. Vadinasi, tos žinutės tikslas – pasiektas? – (M. Katkus) Daugeliu atveju esu skeptiškas dėl reagavimo į Rusijos propagandą. Mes dažnai perreaguojam, arba, dar blogiau, bandom atsakyti tuo pačiu. Šiuo atveju reakcija yra pakankamai adekvati. Visgi Lietuva turi kitą propagandinį karą, tai Vakarai, kuriuose supratimas apie Rusiją yra labai menkas. Manau gerai, jeigu Lietuva prieš NATO posėdį sugeba parodyti, ką Rusija daro, kodėl mes bijom.

– (A. Puklevičius) Mūsų informaciniame lauke su Vakarais nėra geresnio pagalbininko už Rusiją. Ji viską padaro už mus, mums nieko nereikia net galvoti, galim baksnoti, kaip yra.

– Pone Laurinkau, ko siekiama bandant nubrėžti takoskyrą tarp V. Putino ir B. Jelcino?

– Čia įdomu. Galvoju, kad jie kuria naują Eurazijos ideologiją, tarsi naują vertybinę situaciją. Jie eina prieš viską, prieš liberalizmo bangą, kuri eina iš Vakarų, nori užgožti Rusiją ir ją sunaikinti. Priešpastatymas egzistuoja. V. Putinas užaugo B. Jelcino laikais ir jo buvo pašventintas. Išėjo taip, kad jis pakreipė situaciją į kitą pusę. Įvyko taip, kaip sako ponas Rimas Tuminas.

– R. Tumino pasisakymas – propaganda ar ne?

– R. Tuminas konstatuota, kas įvyko ir vyksta. Jis nieko nesako nuo savęs.

– (M. Katkus) Jo atvejis yra išskirtinis. R. Tuminas yra vienas geriausiai apmokamų Rusijos režisierių, tą reikia turėti galvoje. Jeigu žmogus rodo lojalumą savo darbdaviams ir bando išgyventi toje situacijoje, tas yra suprantama. Nemanau, kad R. Tuminas buvo įkalbėtas pasisakyti ta tema, tai buvo atsitiktinumas. Žmogus galvoja, kad V. Putinas atlieka tam tikrą civilizacinę misiją ir durnus, nevaldomus rusus, žemesnius žmones suvaldydamas kažkaip ir sucivilizuodamas. Rusai yra unikali tauta, visi susitvarkyti gali, o jie ne. Dabar tą misiją, savo tautos, kaimynų plėšimą ir išnaudojimą vykdo V. Putinas.

– (A. Puklevičius) To pasakymo problema, kad daugybė žmonių ir Rusijoje taip galvoja. O tol, kol galvoja, nėra jokios erdvės pasikeitimams. Kažkodėl tie žmonės, kurie yra už Rusijos sienos, nežinau, kiek jau laiko nepraranda vilties, kad viskas gali pasikeisti.

– (M. Katkus) Galima palyginti su XIX a. pabaigos situacija JAV. Buvo gausybė juodaodžių, kurie manė, kad Dievas jiems davė tas grandines ir prieštaravo išlaisvinimui. Rusijoje yra žmonių, kurie mano, kai tai jų civilizacinė misija, nes Rusijos protu nesuprasi, kitais organais reikia. Natūralu, kad visi valdovai tuo naudojasi – gal iš depresijos ar dar ko.

– Daug diskutuojama, kaip Lietuvos vartotojui pateikti Rusijoje suformuluotą nuomonę, pavyzdžiui aukščiausių šalies vadovų pasisakymus, kad tai nebūtų propaganda iš žiniasklaidos pusės?

– (A. Puklevičius) Turi žiūrėti, kas pasakė, vertinti. Rusijos užsienio reikalų ministerija šiuo metu yra Kremliaus Dievo balsas – jie bando įgarsinti tai, ką sugalvoja kažkur kitur. Mes to niekada neišvengsime, nes visą laiką bus skirtingas interpretavimas, supratimo lygis.

– Dar noriu paklausti apie rusiškus kanalus. Turbūt žinote, kokie kanalai atsiranda vietoje uždraustų? Labai panašaus pobūdžio. Maža to, šiandien komisija priėmė sprendimą nebediskutuoti dėl „NTV Mir Lietuva“, kanalas bus rodomas.

– (M. Katkus) Kai eismas yra niekada nereguliuotas, o pastatysi porą kelio ženklų, tai dauguma vis tiek važinės prastai. O jei kažką nubausi vieną, antrą, trečią kartą, eismas susitvarkys. Neįmanoma įvesti tvarkos ten, kur 65 proc. lietuvių kalba rusiškai, dauguma jų nekalba angliškai. Reikia pripažinti, kad tai didelė talentinga kultūrinė erdvė, mes su savo 3 mln. rinka nesukonkuruosim su ta didžiule rinka. Ir tai kurį laiką vyks. Galime stengtis tą verslą, kuris Lietuvoje nori rodyti rusišką produkciją, kažkaip civilizuoti.

– Pone Puklevičiau, sakėte, kad rusiški filmai yra žaidimas su sovietine nostalgija.

– Taip. Perkračiau, kiek į savo dešimtuką galėčiau įtraukti Rusijoje sukurtų filmų – gal būtų keli, knygų rasčiau daug, muzikos irgi daug, bet lygiai taip pat rasčiau daug dalykų iš Prancūzijos, Šveicarijos ar Argentinos. Talentingumu tai absoliučiai nėra išskirtinė tauta. Aš esu prieš draudimus, bet turime problemą su įstatymo nesilaikymu.

– (M. Laurinkus) Aš kategoriškai prieš bet kokius draudimus. Ką noriu, tą ir žiūriu per „Youtube“. Aš pats žiūriu, o kodėl kitiems drausti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.