Iki Jūros šventės po baltomis burėmis – tik trys savaitės

Tik trys savaitės beliko iki tradicinės jūros šventės – paskutinį liepos savaitgalį klaipėdiečiai ir daugybė miesto svečių vėl tradiciškai išeis į gatves ir aikštes, kur vyks bene šimtas renginių kiekvieno skoniui. Šiemetinė šventė – jau 56-oji – kviečia visus švęsti po baltomis burėmis.

R.Žiubrys ir G.Giedraitytė žada, kad jūros šventė po burėmis bus nuotaikinga ir įspūdinga.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Žiubrys ir G.Giedraitytė žada, kad jūros šventė po burėmis bus nuotaikinga ir įspūdinga.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes Klaipėdoje kasmet suplūsta daugybė žmonių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes Klaipėdoje kasmet suplūsta daugybė žmonių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes Klaipėdoje kasmet suplūsta daugybė žmonių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes Klaipėdoje kasmet suplūsta daugybė žmonių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Bus galima įsigyti jūros šventės suvenyrų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Bus galima įsigyti jūros šventės suvenyrų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gediminas Pilaitis

Jul 2, 2015, 10:33 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 7:03 AM

Balta ir skani lyg cukraus vata – organizatorių teigimu, , šįkart Jūros šventė dar dosnesnė mažiesiems. Pirmą kartą šventėje bus pristatytas specialiai sukurtas vaikų personažas – Burinukas.

„Jūros šventė išskirtinė savo tradicijomis. Tikimės, kad vieną jų pradedame kurti jau šiandieną. Burinukas – naujas ir ilgai brandintas Jūros šventės personažas, skirtas vaikams ir jų erdvei šventiniame šurmulyje. Šis unikalus žaismingas personažas kiekvienais metais Klaipėdą aplankys tik Jūros šventės metu. Jo istorija ir kelionių nuotykiai – unikalioje ir spalvingoje knygelėje „Burinuko istorija“, – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Goda Giedraitytė.

Burinuko personažą sukūrė šventės organizatorių „Klaipėdos šventės“ komanda, o kad šis personažas atgytų, buvo pasitelktos papildomos kūrybinės pajėgos. „Burinuko istoriją“ surašė Nijolė Kepenienė, mažąjį herojų nupiešė Vilhelmas Giedraitis.

„Burinuko uostas“ įsikurs aikštelėje prie „Meridiano“ krantinės. Čia vaikų lauks edukaciniai užsiėmimai jūrine tema, įvairios pramogos, muzikiniai pasirodymai, o svarbiausia – susitikimai su pačiu Burinuku. Susipažinti su Burinuku vaikai galės dar iki Jūros šventės įsigydami dar spaustuvės dažais kvepiančią spalvingą knygelę „Burinuko istorija“.

Didžioji Jūros šventės naujiena – magiška Teatro aikštė. Trims Jūros šventės dienoms klaipėdiečiams ir miesto svečiams įprasta erdvė virs neatpažįstama ir gaivia oaze. Pavargusius nuo dienos karščių Teatro aikštė kvies poilsiui, o naktimis lauks išsiilgusių romantikos. „Jūros šventės šurmulyje visada norėjome sukurti kitokią – poilsio erdvę, kurioje dienomis būtų galima grožėtis žaliuojančiais augalais, fontanais ir valgyti ledus, o vakarais mėgautis spalvingu fontanų šou, o gal ir milžiniška mėnulio pilnatimi. Tikimės, kad kitokia Teatro aikštė taps jaukia vieta įdomiems meniniams projektams ir ateityje“, – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Penktadienį Teatro aikštę šildys bardų – Nedos Malūnavičiūtės, Olego Ditkovskio, Andriaus Kulikausko balsai. Šeštadienį Jūros šventės svečius džiugins džiazuojanti solistė Eglė Petrošiūtė su spalvinga internacionaline muzikantų palyda. Koncertai ir pramogos telksis dviejose pagrindinėse scenose – kruizinių laivų terminale ir Atgimimo aikštėje.

„Muzikinės programos sudarymas visada labai įdomus, tačiau nepaprastai sudėtingas procesas. Pagrindinis mūsų noras – pateikti skanų, netikėtą ir gaivų muzikinį kokteilį“, – G. G.Giedraitytė.

Penktadienio muzikinę programą kruizinių laivų terminale pradės Jūros šventės partnerio – LRT televizijos pristatomas „Auksinio balso“ finalininkų koncertas. Vakarėjant estafetę perims Mantas Jankavičius. Prieš vidurnaktį sceną sudrebins elektroninės muzikos duetas „Golen Parazyth“, o naktinėti šventės dūzgėse kvies klaipėdietis DJ Averjano.

Atgimimo aikštė ir vėl virs siautulinga šokių aikštele, o vakarą vainikuos rokenrolo grupės „Big Al&The Jokers“ (Latvija) koncertas.

Ilgiausią ir turtingiausią renginių Jūros šventės dieną, šeštadienį, Atgimimo aikštėje koncertuos grupės „Biplan“ ir „Rebelheart“.

Kruizinių laivų terminale publikos lauks itin gausi muzikinių skonių banga, kurią sukels Jūros šventės mecenato „Švyturys-Utenos alus“ koncertas. Jį pradės „Švyturio“ „Klaipėdos ateities“ stipendijos laureato solisto Stepono Zonio pasirodymas. Po to susirinkusių lauks Lino Adomaičio ir Merūno Vitulskio pasirodymas.

Dar daugiau energijos Kruizinių laivų terminalo scenoje paskleis didžioji Jūros šventės žvaigždė – 2009 m. „Eurovizijos“ konkurso laureatas – Aleksandras Rybakas. Kartu su juo scenoje pasirodys ir Lietuvos atstovas „Eurovizijoje“ Donatas Montvydas. Vakarą vainikuos šokių aikšteles pripildantis elektroninės muzikos duetas „Electonic I“.

Šeštadienio vakarą jau antrą kartą rengiamas dainuojamosios poezijos ir bardų vakaras „Skrydis į naktį“. Dainuojamąją poeziją pristatys daugelis gerai žinomų bardų, tarp kurių – Neda Malūnavičiūtė, Olegas Ditkovskis, Andrius Kulikauskas su draugais, Saulius Bareikis, Vytautas Kernagis jaunesnysis, „Baltos varnos“, Linas Švirinas ir kiti.

Skambiausia ir ryškiausia Jūros šventės naujiena pernai tapę šokantys fontanai džiugins ir šį kartą. Ryškų ir skambų šventės akcentą ir šiais metais miestui dovanoja ilgametis šventės partneris AB „Klaipėdos nafta“.

„Prieš metus šokančių fontanų šou gimė iš meilės jūrai. Šį kartą fontanai ir vėl skirti meilei – nepaprastai Baltijos jūros simboliu tapusiai Jūratės ir Kastyčio istorijai, kurią išvysite ir išgirsite kitaip“, – sako R.Žiubrys. Fontanai Jono kalnelyje šoks du vakarus – penktadienį ir šeštadienį nuo 22.30 val.

2015-aisiais Klaipėdą paskelbus baltų burių uostu, miestas ir vėl ruošiasi priimti didžiuosius burlaivius. Plukdydami „Baltic Sail“ vėliavą burlaiviai sugrįžta į Jūros šventę. Jūros šventės metu klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės išvysti, aplankyti bei pasiplaukioti Lietuvos, Lenkijos, Olandijos ir Ispanijos burlaiviais. Anot organizatorių, neabejotinai įspūdingiausias iš atvykstančių laivų – „Nao Victoria“, kuris yra tiksli Fernando Magelano flotilės burlaivio, vienintelio grįžusio iš pirmosios ekspedicijos aplink pasaulį ir įrodžiusio, kad žemė apvali, kopija.

Išsamią informaciją apie atvykstančius burlaivius ir išvykas į jūrą rasite šventės partnerio „Klaipėda tours“ internetinėje svetainėje www.klaipedatours.lt

Į fiestą baltų burių mieste kviečiantys šventės organizatoriai ragina puoštis baltai, o norinčius išsiskirti ragina įsigyti unikalios šventės atributikos.

Jūros šventės suvenyrų – marškinėlių, knygelių „Burinuko istorija“, šratinukų, medžiaginių maišelių, magnetukų nuo liepos 13 d. bus galima įsigyti VšĮ „Klaipėdos šventės“ buveinėje Šaulių gatvėje, o šventės metu – informacinėse palapinėse, kurios įsikurs prie Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bei kruizinių laivų terminale.

Jūros šventės 2015 knygelę, kurioje bus pateikta ne tik išsami informacija apie visus šventės renginius, naujienas, atrakcijas bei naudingi nuolaidų kuponai, su kuriais visą šventės atributiką bus galima įsigyti žymiai pigiau, kviečiama įsigyti už simbolinį 0,50 ct mokestį.

Sulaukusi išskirtinio dėmesio, gražiausias jūrines tradicijas puoselėjanti šventė apdovanota specialiu Europos Festivalių Asociacijos ženklu „Europe for Festivals, Festivals for Europe“ (EFFE) ir tapo šio judėjimo nare. Tarptautinė festivalių komisija jau 56-ąjį kartą vyksiančią didžiausią vasaros fiestą įvertino kaip reikšmingą ilgaamžę jūrinętradiciją, stiprinančią Klaipėdos, kaip jūrinio miesto įvaizdį, pristatančią aukštos meninės kokybės renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.