Keičiama leidimų gyventi Lietuvoje išdavimo tvarka

Keičiama leidimų užsieniečiams

Vis daugiau žmonių prašo leidimo gyventi Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vis daugiau žmonių prašo leidimo gyventi Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 8, 2015, 12:41 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 9:47 AM

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė tokias savo inicijuotas ir Seimo priimtas Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, pranešė Prezidentūra. Įstatymas įsigalios nuo šių metų rugsėjo 1 dienos. Anot Prezidentūros, pataisos „sustiprins nacionalinį saugumą ir užtikrins atsakingą leidimų gyventi Lietuvoje išdavimo tvarką“.

Pataisos numato, kad už šalies ir visuomenės saugumą atsakingos institucijos privalės per 14 dienų pateikti išvadas dėl leidimų prašančių asmenų Migracijos departamentui. Iki šiol Policijos departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Valstybės saugumo departamentas įstatymu nebuvo įpareigoti Migracijos departamentui teikti informacijos apie leidimų gyventi Lietuvoje prašančius asmenis.

Pagal pataisas, Migracijos departamentas galės per 14 darbo dienų panaikinti užsieniečiui jau išduotą leidimą gyventi Lietuvoje, o tokiu sprendimu nepatenkintam asmeniui numatyta teisė jį ginčyti teisme. Iki šiol jau išduotų leidimų panaikinimas buvo galimas tik teismo tvarka ir, pasak Prezidentūros, neretai užtrukdavo iki pusės metų.

Taip pat įstatymo pataisos turėtų užkirsti kelią užsienio valstybėse nusikaltusiems asmenims slėptis nuo teisingumo Lietuvoje. Jeigu yra rimtas pagrindas manyti, kad leidimo gyventi Lietuvoje prašoma siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės, ir, jeigu Lietuvos įstatymai už tokio nusikaltimo padarymą numato baudžiamąją atsakomybę, Migracijos departamentas galės neišduoti leidimo gyventi Lietuvoje.

Šiuo įstatymu ne tik griežtinama, bet ir supaprastinama bei pagreitinama pačių leidimų gyventi Lietuvoje išdavimo tvarka. Numatyta galimybė grėsmių nacionaliniam ir visuomenės saugumui nekeliantiems bei sąžiningai Lietuvoje gyventi norintiems užsieniečiams gauti leidimą skubos tvarka – nuo kelių dienų iki poros mėnesių. Kaip pažymi Prezidentūra, iki šiol tokios procedūros užtrukdavo iki keturių mėnesių ir sunkino sąlygas verslui.

Prezidentūros pateikiamais duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį buvo išduota daugiau kaip 10 tūkst. leidimų gyventi Lietuvoje – tai yra tiek, kiek 2014 metais buvo išduota iš viso. Leidimus išduoti buvo atsisakyta 201 užsieniečiui, iš jų net 150 asmenų leidimų prašė prisidengiant fiktyvių įmonių veikla. Šiemet per pirmąjį pusmetį 307 leidimai gyventi Lietuvoje buvo panaikinti, daugiau negu 700 užsieniečių buvo išsiųsti iš Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.