B. Burgis: „Nuteisus mane, kentės gimnazistė“

Baudžiamojoje byloje išteisinimo galima siekti pačiomis įvairiausiomis priemonėmis.

Teisme B.Burgis pareiškė, jog ši byla tęsis net jam iškeliavus amžinybėn.<br>P.Mantauto nuotr.
Teisme B.Burgis pareiškė, jog ši byla tęsis net jam iškeliavus amžinybėn.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 9, 2015, 5:08 PM, atnaujinta Feb 27, 2020, 10:37 AM

Buvęs Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos vadovas Bronislovas Burgis pareiškė, kad jį pripažinus kaltu dėl grasinimų moksleivei, labiausiai kentės ne jis, bet ji.

Anot žinomo pedagogo, dėl istorijos, į kurią jis pateko grasindamas susidoroti su viešai rūkiusia, bet gimnazijos palikti nepanorusia mokine, kalta teisėsauga, žiniasklaida bei švietimo sistema.

Už apysunkį nusikaltimą – sistemingą nepilnametės bauginimą panaudojant psichinę prievartą prokuroras teismo prašė B.Burgį nuteisti pusantrų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant metams. Garsaus pedagogo advokatai prašė jų klientą išteisinti nuo inkriminuojamų kaltinimų.

Kaltino moksleivės tėvus

Tardamas paskutinį žodį, kaltę neigiantis B.Burgis pagrindiniais šios bylos kaltininkais stengėsi paversti jį teisiamųjų suolan pasodinusios moksleivės tėvus.

„Tėvai norėjo sutriuškinti pagyvenusį žmogų, pažeminti, paniekinti ir įrodyti, kad yra viršesni. Negalėjau patikėti, kad jie paaukos savo dukrą. Kai aš sakiau: „bus baisu, baisu, baisu“, tai ką jūs padarėte – tūkstantį kartų baisiau“, – kaltino B.Burgis.

Pedagogas vaizdingai kūrė kraupų ateities scenarijų. Pasak jo, gimnazijoje likusi mokinė netrukus sulauks pilnametystės, tačiau gyventi visaverčio gyvenimo negalės.

Anot B.Burgio, taip nutiks dėl to, kad nusižengusi gimnazijos taisyklėms ji nesugeba prisiimti atsakomybės už savo veiksmus.

„Negalios joks parašas, jokia sutartis, kurią ji kada nors pasirašys. Stodama į universitetą turės pasirašyti, o ji negalioja. Ji žada būti medike, negalios Hipokrato priesaika, jos santuokos priesaika. Iki gyvenimo pabaigos. Gerbiamas teisme, man nebaisu kaip jūs mane nubausite, bet kuo griežčiau mane nubausite, tuo žiauriau nubausite tą merginą. Aš nenoriu, kad jūs ją nubaustumėte, ji ir taip žiauriai nubausta. Ją išdavė tėvai, ji spjovė į veidą gimnazijai, į kurią atėjo. Spjovė į veidą 25 metų darbui“, – sakė B.Burgis.

Bylą įkalins amžinybė

Buvęs KTU gimnazijos vadovas net pareiškė, jog nemalonę užsitraukusi šeima įkaitais paėmė visą gimnaziją, mokinius, tėvus bei mokytojus.

„Mane jau žiauriai nubaudė klinikose. Jūs manęs žiauriau nenubausite. Ačiū“, – kalbą baigė sunkiai sergantis B.Burgis.

Pasibaigus teismo posėdžiui vienos prestižiškiausių šalies gimnazijų įkūrėjas ir buvęs ilgametis vadovas sulaukė žiniasklaidos dėmesio.

Paklaustas, ar sulaukus nepalankaus teismo sprendimo jis bus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui, pedagogas prakalbo apie bylos amžinumą.

„Šita byla niekada nesibaigs. Net tada, kai manęs nebebus šioje žemėje. Ši byla amžina. Jeigu manęs neišteisins, tai teismas pasmerks ją (nepilnametės vardas pašalintas – red.) amžinai, nubaus iki gyvos galvos. Taip, mes skųsime, norėsime pasiekti teisingumą, bet tai nėra esminis dalykas. Ar užteks sveikatos – nuspręs gydytojai. Kol kas jie dirba šauniai“, – sakė B.Burgis.

Sulaukė didelio palaikymo

Palaikyti teisiamuoju tapusio pedagogo susirinko kelios dešimtys esamų ir buvusių KTU gimnazijos mokinių, jų tėvų.  Šalia sunkiai sergančio B.Burgio buvo ir jo artimieji – žmona, sūnus ir dukra.

Žiūrovų buvo tiek daug, jog visi norintys netilpo mažoje Kauno apylinkės teismo salėje. Bylą nagrinėjanti teisėja padarė išimtį – bylos nagrinėjimą perkėlė į erdvesnę salę, leido atsinešti papildomas kėdes.

B.Burgis džiaugėsi sulaukęs tokios palaikymo. Jis apgailestavo, kad kaltinimą palaikantis prokuroras žiūrovų gausos nevertino kaip kaltę lengvinančios aplinkybės.

„Tai geriausias įrodymas, jog per ketvirtį amžiaus ką nors gero padariau. Prokuroras nemato lengvinančių aplinkybių, o žmonės, kurie čia atėjo, man suteikė amžiaus direktoriaus, amžiau mokytojo titulus. Čia gal lengvinanti aplinkybė? Tai, kad per 25 metus aš apgyniau gimnaziją nuo visokių vidaus bei išorės auditų, nuo visokiausių kvailų tikrintojų, visokiausių pažeminimų, manau, tai lengvinanti aplinkybė.

Beveik du tūkstančiai žmonių baigė gimnaziją ir niekas niekada neapkaltino net maždaug tuo, kuo apkaltino šios mergaitės šeima.

Tikimybių teorijai prieštarauja. Juk negali būti, jog visą laiką buvo geras, o per vieną dieną ėmė ir sugedo direktorius“, – minėjo KTU gimnazijai 25 metus vadovavęs kaunietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.