Galvosūkis Kauno politikams: kada galva šviesesnė?

Naujoji Kauno valdžia iškart po rinkimų pakeitė daugybę metų gyvavusią tradiciją tarybos posėdžius rengti ketvirtadieniais. Dabar politikai renkasi antradienį. Ar šią savaitės dieną tarybos nariams pavyksta priimti protingesnius sprendimus?

Ne visi miesto politikai pritaria, kad tarybos posėdžiai vyktų antradieniais.<br>P.Mantauto nuotr.
Ne visi miesto politikai pritaria, kad tarybos posėdžiai vyktų antradieniais.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2015-07-10 13:56, atnaujinta 2017-10-27 00:25

Kauno vicemeras, visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ atstovas Povilas Mačiulis tikino nežinantis, kas pirmasis pasiūlė tarybos posėdžius rengti kitą savaitės dieną.

Vis dėlto P.Mačiulis spėjo, kad tokia mintis kilo kažkuriam iš jo bendražygių – didžiausio kauniečių palankumo rinkimų metu pelniusio „Vieningo Kauno“ atstovų, mat kirtosi su kitų anksčiau numatytų posėdžių laiku.

Opozicijos atstovai mano, kad ruošiantis svarbiems pokyčiams reikėjo atlikti tarybos narių apklausą.

Greičiau sprendžia reikalus

„Antradienį – šviesesnė galva po poilsio dienų, viską galima greičiau išspręsti“, – svarstė P.Mačiulis. Pirmadienį nuspręsta palikti komitetų posėdžiams.

Pats vicemeras visiškai pritarė tokiam sumanymui ir nemato jokių argumentų, kodėl antradienis gali būti bloga diena spręsti svarbiausius miesto reikalus.

P.Mačiulis pasigyrė, kad naujosios kadencijos tarybos posėdžiai kartais trunka vos 2–3 valandas, o anksčiau neužtekdavo ir visos dienos.

„Galbūt naujoji valdančioji dauguma dirba konstruktyviau, geriau vedami posėdžiai? O gal tikrai efektyvesnį darbą lėmė savaitės diena?“ – svarstė P.Mačiulis.

Reikėtų surengti apklausą

Buvęs Kauno meras, konservatorius Andrius Kupčinskas stebėjosi naujove, nes Kauno taryba nuo pat pirmosios kadencijos į posėdžius rinkdavosi ketvirtadieniais.

„Pirmadienį ir antradienį klausimai aptariami komitetuose, trečiadienį – frakcijose, o ketvirtadienį jų imasi taryba“, – tokia seka politikui atrodė priimtinesnė. A.Kupčinsko žiniomis, daugelio šalies miestų ir rajonų tarybos posėdžiauja savaitės pabaigoje – ketvirtadienį arba penktadienį.

Jo nuomone, nauja valdančioji dauguma žūtbūt stengiasi viską padaryti kitaip, negu buvo daroma anksčiau, tačiau nepaisoma, ar tikrai racionalu imtis pokyčių.

A.Kupčinskas mano, kad reikėjo surengti tarybos narių apklausą, kad jie galėtų išsakyti savo nuomonę dėl geriausios posėdžiams savaitės dienos.

Buvęs meras tikino, kad nei su juo pačiu, nei su konservatorių frakcija šis klausimas nebuvo derintas.

Politiką glumina ir kitos tarybos darbo reglamento naujovės, jo kaitaliojimas.

Neseniai kilo skandalas dėl naujų apribojimų tarybos nariams – sutrumpintas laikas, skirtas jų pasisakymams ir klausimams tarybos posėdžio metu. Tąkart sumanymo autoriai aiškino neva miklindami liežuvį politikai rengia pasirodymus žiniasklaidai ir, užuot švaistę laiką, geriau skirtų jį darbui.

„Turbūt apribojimų gausa jau bandoma pralenkti kaimyninę Baltarusiją“, – svarstė A.Kupčinskas.

Gali aukoti net sekmadienį

Kauno tarybos senbuviui socialdemokratui Arvydui Garbaravičiui taip pat labiau patiko posėdžiauti ketvirtadieniais.

Pasak jo, per daugelį metų buvo nusistovėjęs darbų eiliškumas, ir visi tarybos nariai buvo įpratę taip dirbti. Vis dėlto politikas pernelyg naujovės nesureikšmino.

„Jeigu reikės posėdžiauti sekmadieniais, dėl Kauno gerovės galėsime posėdžiauti ir sekmadieniais“, – juokėsi A.Garbaravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.