Sulaukei įtarimų? Nusisek antpečius ir dirbk toliau

Nebūtinai patikimas, bet svarbu – ištikimas. Tokiu principu pareigūnus rinkosi Viešojo saugumo tarnybos vadovai. Įstatyme radę spragą jie iš pensijos į tarnybą sugrąžino už korupciją teistą veikėją.

Atidžiau pažvelgęs į Viešojo saugumo tarnybą ir aptikęs pažeidimų, vidaus reikalų ministras griebėsi už galvos. Bet prezidentei D.Grybauskaitei tai nė motais. Ji buvusiam šios tarnybos vadovui S.Madalovui įteikė ordiną.<br>M.Kulbio nuotr.
Atidžiau pažvelgęs į Viešojo saugumo tarnybą ir aptikęs pažeidimų, vidaus reikalų ministras griebėsi už galvos. Bet prezidentei D.Grybauskaitei tai nė motais. Ji buvusiam šios tarnybos vadovui S.Madalovui įteikė ordiną.<br>M.Kulbio nuotr.
S.Skvernelis: „Nesuprantu ir negaliu pateisinti fakto, kad pareigūnas, kuris padarė nusikaltimą ir pažemino pareigūno vardą, grįžta į tą pačią tarnybą.“
S.Skvernelis: „Nesuprantu ir negaliu pateisinti fakto, kad pareigūnas, kuris padarė nusikaltimą ir pažemino pareigūno vardą, grįžta į tą pačią tarnybą.“
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2015-07-10 06:22, atnaujinta 2017-10-27 02:52

Praėjusią savaitę iš pareigų pasitraukęs ilgametis Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas generolas Sergejus Madalovas savo darbovietėje paliko visą pulką giminaičių ir nemažai klausimų etikos sargams.

Ar savo artimuosius į darbą priėmę ir jiems rekomendacijas rašę VST vadovai nepažeidė įstatymų, pradėjo aiškintis vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio pranešimą gavusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Nusivilko uniformą

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) specialistams atlikus dar vieną patikrinimą paaiškėjo, kad šioje tarnyboje šiltą vietą radusių pareigūnų iš jos iškrapštyti negali net teismai.

Už tarpininkavimą kyšininkaujant nubaustas VST Sveikatos priežiūros skyriaus viršininkas 60-metis Viktoras Mikulskas išsaugojo ne tik darbo vietą, bet ir pareigūno pensiją.

Triukas paprastas – iš pareigūno jis tapo civiliu. V.Mikulskas buvo įdarbintas toje pačioje tarnyboje, tik nebe viršininku, o specialistu, dirbančiu pagal darbo sutartį.

Į pensiją – vienai dienai

Policijos departamento Imuniteto valdybos pareigūnai įtarimus VST Sveikatos priežiūros skyriaus viršininkui V.Mikulskui pareiškė praėjusių metų kovo 4-ąją.

Tą pačią dieną savo darbo kabinete buvo sulaikytas VRM Centrinės medicinos ekspertizės komisijos (CMEK) pirmininkas Svajūnas Ratiukas.

Sulaukęs įtarimų V.Mikulskas iš karto pasiprašė išleidžiamas į pensiją. Tačiau pensininku jis pabuvo tik vieną dieną.

Kovo 20-ąją išleistas į pensiją, kitą dieną jis buvo priimtas į to paties skyriaus vyriausiojo specialisto pareigas.

Eiliniu darbuotoju jis buvo neilgai. VST vadovų iniciatyva lapkričio mėnesį V.Mikulskas buvo paaukštintas iki viršininko pavaduotojų, prieš tai priėmus sprendimą, kad šias pareigas einantis asmuo nelaikomas pareigūnu.

Pažemino pareigūno vardą

Iš pareigūno būtų reikalaujama nepriekaištingos reputacijos, o kad V.Mikulskas toks nėra, pripažino ir pats VST vadas S.Madalovas.

Šių metų balandį generolas pasirašė tarnybinio patikrinimo išvadas, kuriose teigiama, jog V.Mikulskas pažemino pareigūno vardą ir dėl to trejus metus negali dirbti valstybės tarnyboje.

Tačiau tokį įsakymą pasirašęs S.Madalovas žinojo, kad bendražygio atleisti nereikės.

Tuo metu V.Mikulskas jau nebebuvo pareigūnas, o Darbo kodekse nenumatyta, kad dėl tokių išvadų reikėtų atleisti specialistą, dirbantį pagal darbo sutartį.

Griežtos bausmės išvengė

Iš kyšininkavimo bylos V.Mikulskas taip pat sėkmingai išsisuko. Nuo baudžiamosios atsakomybės jis buvo atleistas pagal laidavimą, o Vilniaus miesto apylinkės teismas jį įpareigojo į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą sumokėti 1300 litų. Laiku iš pareigų pasitraukęs buvęs VST Sveikatos priežiūros tarnybos viršininkas išsaugojo ir pensiją.

VRM nustatė, kad skiriant jam pensiją įstatymai formaliai nebuvo pažeisti.

Įstatymas, numatantis neskirti pensijos pareigūnams, kuriems yra pareikšti įtarimai baudžiamojoje byloje, įsigaliojo praėjusių metų liepos 1-ąją, o V.Mikulskas įtariamuoju tapo kovo mėnesį, birželį jam byla nutraukta pagal laidavimą.

Vertina pagal lojalumą

VST vadovų viražai bandant išsaugoti į kyšininkavimo istoriją įsivėlusį pareigūną stebina vidaus reikalų ministrą S.Skvernelį: „Nesuprantu ir negaliu pateisinti fakto, kad pareigūnas, kuris padarė nusikaltimą ir pažemino pareigūno vardą, vėl grįžta dirbti į tą pačią tarnybą.

Nesvarbu, kad jį išleidžiant į pensiją ir vėl priimant į darbą, jau į nestatutines pareigas, įstatymai formaliai nebuvo pažeisti.“

Ministras įsitikinęs, kad statutinėse tarnybose turi dirbti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys.

„Ar visuomenė nori, kad jos saugumu rūpintųsi tokie žmonės?

Kaip tai turėtų vertinti ir vertina kiti sąžiningai tarnaujantys pareigūnai? Koks pavyzdys jiems rodomas?“ – „Lietuvos rytui“ sakė S.Skvernelis.

Ministras teigė, kad toks VST vadovų elgesys rodo ir principingumo stoką, ir siekį visais įmanomais būdais išsaugoti darbo vietą lojaliam asmeniui: „Aš laikausi nuomonės, kad lojalumas turi būti demonstruojamas valstybei, o darbuotojus reikia vertinti ne pagal tai, kuris labiau atsidavęs vadovybei, o pagal jų profesionalumą.“

Vadovavo žentams ir anūkams

* „Lietuvos rytas“ neseniai paskelbė, kad VST vadas S.Madalovas ir jo pavaduotojas J.Zautra šioje tarnyboje įdarbino beveik visus savo šeimos narius ir būrį giminaičių.

* VST įvairias pareigas šiuo metu eina S.Madalovo duktė A.Stašienė, žentas D.Stašys, taip pat anūkas, giminaitė S.Stepanenko ir jos vaikai. VST taip pat dirba J.Zautros žmona Tatjana, duktė, sūnus ir jų abiejų sutuoktiniai.

* Vadovaudamas atestacijos komisijai J.Zautra pats pasirašė rekomendacijas, kad jo duktė R.Zautraitė-Baukuvienė, žentas V.Baukus ir marti E.Zautrienė yra tinkami eiti pareigas. J.Zautra į darbą priėmė ir savo sesers vyrą V.Iliuchiną.

* Po „Lietuvos ryto“ publikacijos „Į rikiuotę – su žentais, marčiomis ir anūkais“ vidinį tyrimą dėl galimo VST vadovų piktnaudžiavimo tarnyba pradėjo ir Vidaus reikalų ministerijos generalinis inspektorius.

* S.Madalovas „Lietuvos rytui“ aiškino, kad kuriant šią tarnybą jo žentas buvo pirmasis karys, vėliau uniformą užsivilko ir jo duktė.

* S.Madalovui išėjus į pensiją, nuo birželio 30-osios VST vadovauja vidaus tarnybos pulkininkas leitenantas Ričardas Pocius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.