Tautos išrinktieji vasarą ir imituoja darbą, ir prižiūri avis

Vieni Seimo nariai poilsiauja atvirai, kiti apsimeta, kad toliau dirba, treti aiškina, kad slapukauti nereikia. Taip atrodo tautos išrinktųjų vasaros sezonas.

L.Graužinienė: „Seimo nariams išėjus atostogų, valstybė iš esmės būtų nevaldoma.“
L.Graužinienė: „Seimo nariams išėjus atostogų, valstybė iš esmės būtų nevaldoma.“
Socialdemokratų frakcijos seniūnė I.Šiaulienė mėgsta keliauti po Lietuvą.
Socialdemokratų frakcijos seniūnė I.Šiaulienė mėgsta keliauti po Lietuvą.
Konservatorius A.Kubilius dviračių žygiuose paprastai dalyvauja su žmona Rasa.
Konservatorius A.Kubilius dviračių žygiuose paprastai dalyvauja su žmona Rasa.
Daugiau nuotraukų (3)

Vytautas Bruveris, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 13, 2015, 8:30 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 9:20 AM

Parlamentarai neturi įteisintų atostogų, bet įteisinti ir nereikia – jie vis tiek nuolat dirba, nors ir „šiek tiek“ pailsėdami. Tokios pozicijos laikosi pati Seimo pirmininkė, „darbietė“ Loreta Graužinienė. Ji, kaip ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, šią vasarą vėl oficialiai neatostogauja.

Tuo metu kai kurie kiti Seimo nariai, atvirai pasakojantys apie savo atostogas, pripažįsta, kad padėtis nėra normali, bet dejuoja, jog jie nieko negali padaryti, – esą daugumai tokia tvarka yra gera.

Poilsio nenumato įstatymai

Kad neįteisintos parlamentarų atostogos – ne tik teisinė, bet ir moralinė problema, aišku daugiau nei dešimtmetį.

Net Konstitucinis teismas yra nurodęs, kad Seimo nariai turi įteisinti savo atostogas, kurių privalo eiti, kaip ir paprasti mirtingieji.

Bet vieša paslaptis yra ir tai, kad dauguma politikų nenori būti įpareigoti eiti atostogų apibrėžtu metu ir apibrėžtą laiką. Juk dabar iš esmės jie gali atostogauti kada ir kiek panorėję didžiąją metų dalį, išskyrus Seimo sesijas.

Seimo vadovė L.Graužinienė, kaip ir pernai, paskelbė vasarą dirbsianti ir pabrėžė, kad Seimo narių atostogų nenumato įstatymai. Anot politikės, kritikuoti parlamentarus dėl neįteisintų atostogų yra „lengvas populizmas“.

„Viskas numatyta Konstitucijoje, o aš lenkiu galvą prieš jo kūrėjus. Seimo nariai – nepakeičiami ir nepavaduojami, tad jiems išėjus atostogų valstybė iš esmės būtų nevaldoma.

Taigi parlamentaras visą laiką privalo dirbti, nors, žinoma, turi ir šiek tiek pailsėti. Bet visa tai suderinama. Juk vasarą vyksta daug įvairių renginių, kuriuose Seimo nariai dalyvauja ir taip bendrauja su rinkėjais, savo darbdaviais“, – „Lietuvos rytui“ dėstė Seimo pirmininkė.

Anot L.Graužinienės, kiekvienas politikas pasirenka, ar jis reguliariai bendraus su rinkėjais, ar du mėnesius gulės prie jūros, bet po to nebus perrinktas.

Kol kas nepersidirba

Tačiau ir pačios Seimo pirmininkės, žadančios, kad uoliai triūs, darbotvarkė, kol kas nėra itin įtempta. Skelbiama, kad visą šią savaitę politikė dirbo Seime „su patarėjais ir dokumentais“, be to, savo kabinete susitiko su keliais pareigūnais.

Kitą savaitę L.Graužinienė planuoja savo rinkimų apygardoje Ukmergės rajone surengti pokalbį apie socialinio modelio projekte numatytas reformas, išvykti į keletą vaikų vasaros poilsio stovyklų, susitikti su lietuviais išeiviais.

Nenori apsimetinėti

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio teigimu, toks parlamentarų „darbas“ vasarą yra tik apsimetinėjimas, todėl jis pats atostogauja nesislapstydamas.

„Šiek tiek važinėjame, šiek tiek plaukiojame šią savaitę Švedijoje, po to būsiu gimtojoje Klaipėdoje.

Kalbant apie Seimo narių atostogas, galiu pakartoti tai, ką sakau jau ne pirmus metus, – jas reikia įteisinti, nes padėtis yra nenormali“, – „Lietuvos rytui“ sakė liberalų lyderis.

Šienavimas – ne poilsis

L.Graužinienės partijos bendražygis „darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys vasaroti žada kaime Alytaus rajone, kur su žmona turi didelį ūkį.

„Avis reikia prižiūrėti, šienauti“, – paklaustas, ką veiks, vardijo politikas.

Bet K.Daukšys nemano, kad tai atostogos: „Būdamas Seime atostogų turėjau gerokai mažiau, nei būčiau turėjęs kuriame kitame darbe.

Nes nebūna taip, kad nuo darbų galėtum atsitraukti ir pradingti ilgiau nei savaitei. Tai kas nors skambina, tai kokie nors renginiai – jau dabar pusę vasaros suplanuota į priekį.“

Vis dėlto „darbietis“ pripažino, jog norint galima ir patinginiauti, bet tokiu atveju yra rizika, kad rinkėjai tokiu politiku gali daugiau nebepasitikėti.

Neišeina nubrėžti brūkšnio

Mišriai Seimo narių grupei vadovaujanti Rima Baškienė neplanuoja atostogauti, tačiau tikino, kad taip elgiasi ne dėl to, jog to nenumato teisės aktai.

Šiaulių kaimiškojoje apygardoje išrinkta politikė pripažino, kad vykstant Seimo posėdžiams iš namų Kuršėnuose išvažiuoja visai savaitei ir ten grįžta tik savaitgaliais, o dabar turės galimybę daugiau pabūti savo sodyboje, ravėti gėlynus ir „džiaugtis tais žmonėmis, kurie yra šalia“.

„Bet ir būdama Kuršėnuose sulaukiu daug skambučių, kvietimų dalyvauti įvairiuose renginiuose, susitikimuose. Neįsivaizduoju, jog būtų galima užbraukti brūkšnį ir žmonėms pasakyti, kad kol kas manęs netrukdykite – aš atostogauju“, – kalbėjo R.Baškienė. Artimiausias politikės renginys – jos globojamas „Naisių vasaros“ festivalis.

Jau spėjo pabūti gide

O socialdemokratų frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės vasaros atostogos prasidėjo tradicine jos pačios organizuojama ekskursija po Lietuvą. Šįkart politikė su nemažu būriu bičiulių pasirinko Aukštaitiją.

„Pasižvalgėme po Panevėžį, pamatėme šio krašto dvarus, muziejus. Gaila, nepavyko nukeliauti iki Gabrielės Petkevičaitės-Bitės muziejaus Puziniškyje. Iki jo – žvyrkelis ir autobuso vairuotojas užprotestavo, atsisakė mus ten vežti“, – įspūdžiais iš kelionės, kurioje ji tampa gide, dalijosi parlamentarė.

Klaipėdoje gyvenanti I.Šiaulienė uostamiestyje ketina praleisti visą vasarą: „Darbus derinsiu su poilsiu. Bus ir laisvesnių dienų, bus ir užimtų, pavyzdžiui, dalyvausiu teikiant atestatus abiturientams.“

Dviračiu mins po Ukrainą

Seimo konservatoriams vadovaujantis Andrius Kubilius irgi neapsimeta, kad vasarą jį bet kada bus galima aptikti darbo vietoje.

Opozicijos lyderis kartu su partijos kolega parlamentaru Donatu Jankausku ir dar 26 entuziastais šiandien Ukrainoje pradės tradicinį konservatorių dviračių žygį „Suk į dešinę“.

„Norime parodyti solidarumą, pajusti, kuo gyvena žmonės, geriau pažinti šį kraštą, kuris ir mūsų bendroje istorijoje vaidino labai svarbų vaidmenį: minsime per Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos istorijai svarbias vietas“, – pasakojo A.Kubilius.

Žygio dalyvių maršrutas drieksis nuo Lvovo per Ivano Frankivską, Jaremčą, Černivcius, Podolės Kamenecą, Berežanus ir baigsis Lvove. Ten prie dviratininkų iš Lietuvos turėtų prisijungti ir šio miesto meras Andrijus Sadovyjus. Iš viso planuojama nuvažiuoti 700 kilometrų.

Ką veiks po to, A.Kubilius tvirtino dar tiksliai nesuplanavęs: „Nieko ypatinga. Gal su žmona plauksime baidarėmis kuria nors upe Aukštaitijoje.

Galbūt, bet nesu tuo įsitikinęs, dviračiais išminsime ir į kurį nors Europos kampą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.