Savivaldoje apstu slapukų: tarp jų – net etikos sargai

Prievolė deklaruoti viešuosius ir privačius interesus klupdo ne tik savivaldybių tarybų naujokus ar senbuvius. Į įstatymą ranka numoja net etikos sargai, privalantys užtikrinti, kad kiti deklaracijas pateiktų laiku.

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje nedrausmingiausi „Valdemaro Tomaševskio bloko“ ir „tvarkiečių“ atstovai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus miesto savivaldybės taryboje nedrausmingiausi „Valdemaro Tomaševskio bloko“ ir „tvarkiečių“ atstovai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 14, 2015, 6:32 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 8:51 AM

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ėmė skambinti aliarmo varpais – savivaldybių tarybų nariai vėl delsia deklaruoti viešuosius ir privačius interesus.

Politikai niekada pernelyg netryško entuziazmu atskleisti savo interesus, todėl ne išimtis ir pavasarį naujai išrinktų tarybų nariai. Deklaracijų dar nepateikė maždaug 15 proc. vietos politikų.

Didžiausi slapukai – Mažeikių politikai.

Viešųjų ir privačių interesų nedeklaravo net 13 iš 27 naujosios savivaldybės tarybos narių. Įstatymo pažeidėjus jau grasinama bausti.

Merai elgėsi nevienodai

Tarp nedrausmingų politikų – ir Raseinių, Prienų, Pakruojo, Šalčininkų, Zarasų, Vilkaviškio, Širvintų atstovai.

Širvintų rajonui vadovaujanti „darbietė“ Živilė Pinskuvienė taip pat nėra atskleidusi savo viešųjų ir privačių interesų.

Bet politikė dar turi laiko tai padaryti, nes mere jai pavyko tapti tik per birželio pradžioje vykusius pakartotinius rinkimus.

Kol rajonas buvo pasinėręs į rinkimų kampanijos verpetus ir neturėjo nuolatinio vadovo, taryboje, matyt, irgi tvyrojo sumaištis – deklaracijų dar nėra pateikę 11 iš 21 tarybos nario.

Viešai kol kas nematyti ir pakartotiniuose rinkimuose išrinktos Trakų merės Editos Rudelienės interesų deklaracijos.

Tuo metu naujasis Šilutės vadovas Vytautas Laurinaitis, kurio įgaliojimai patvirtinti tik praėjusią savaitę, tokią deklaraciją pateikė dar prieš tapdamas meru.

Lenkai numojo ranka

Ne ką geresnė padėtis ir tose savivaldybėse, kurioms nekilo problemų išsirinkti valdžią. Antai Vilniuje viešuosius ir privačius interesus deklaravo tik kiek daugiau nei 72 proc. vietos politikų.

Įstatymo pažeidėjų yra bene visose savivaldybės frakcijose, bet šiuo požiūriu pirmauja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ frakcija.

Net keturi iš 10 šios frakcijos narių laiku nepateikė deklaracijų.

Frakcijai vadovaujanti ir savivaldybės tarybos etikos komisijai priklausanti Renata Cytacka, kalbėdama su „Lietuvos rytu“, stebėjosi kolegų nedrausmingumu: „Pati ne vieną sykį jiems priminiau, kad tai jie turi padaryti per mėnesį.“

R.Cytacką ypač nustebino, kad deklaracijos nepateikė ir ne pirmą kadenciją tarybai priklausantis Arturas Liudkovskis: „Kas jau kas, o jis tikrai turėjo žinoti tvarką. Gal įvyko kokia klaida?“

Prisipažino apsileidusi

Pareigą deklaruoti interesus apleido ir jau ne pirmą kadenciją savivaldybės tarybos nario mandatą turinti konservatorė Paulė Kuzmickienė. Negana to, ji yra tarybos etikos komisijos narė.

Ši komisija ne tik tiria galimus etikos pažeidimus, bet ir privalo užtikrinti, kad tarybos nariai laikytųsi įstatymo prievolės deklaruoti interesus.

„Aplaidumas. Ankstesniais metais man gerokai sėkmingiau pavykdavo tai padaryti, neapsileidus ir laiku. O dabar paskendau darbuose. Nespėjau laiku pateikti net turto ir pajamų deklaracijos.

Aš tikrai neapsimetinėsiu, kad pirmą kartą apie tai girdžiu. Apsileidau, bet pažadu pasitaisyti“, – kalbėjo P.Kuzmickienė.

Viešųjų ir privačių interesų nedeklaravo ir į sostinės valdžią prasimušęs buvęs energetikos ministras konservatorius Arvydas Sekmokas.

Tarp nedeklaravusių interesų – visa partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija su savivaldybės etikos sargu Gediminu Rudžioniu priešakyje, taip pat į tarybą patekusi premjero patarėja socialdemokratė Auksė Kontrimienė, jos partijos bičiulis ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Jau yra kilę įtarimų

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos Prevencijos skyriaus vadovas Mindaugas Siaurys užsiminė, jog jau kilo įtarimų, kad kai kurie interesų nedeklaravę didžiųjų miestų naujieji tarybų nariai jau suspėjo priimti sau arba šeimos nariams palankius sprendimus.

„Mūsų tikslas yra ne tik formaliai kontroliuoti, kad visi laiku pateiktų deklaracijas.

Mums labiau rūpi sužinoti, ar tie asmenys, kurie neviešina interesų, nepainioja viešojo intereso su privačiais ir nepriiminėja sau palankių sprendimų“, – aiškino M.Siaurys.

Galimų pažeidimų dar nėra kam tirti

* Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), paskelbusi duomenis apie įstatymo pažeidėjus, jų bausti kol kas dar neskuba.

* Mat kiekvieną atvejį individualiai dar turėtų ištirti savivaldybių etikos sargai. Tačiau kai kurios savivaldybės tokių komisijų dar neturi ir todėl negali vertinti pažeidimų.

* Tačiau, pavyzdžiui, Vilniaus savivaldybėje etikos komisija buvo sudaryta balandžio pabaigoje, o realiai dar neveikia.

* „Savivaldybės administracijos vadovė neįvykdė tarybos sprendimo per mėnesį į komisiją įtraukti bendruomenių atstovus. Dėl to komisija nėra visos sudėties ir negali pradėti darbo“, – sakė jai vadovaujanti Laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos atstovė A.Šventickienė.

* Anot komisijos vadovės, savivaldybės etikos sargų pareiga ne tik tirti galimus pažeidimus, bet ir įspėti apie prievolę laikytis įstatymų.

* Laiku deklaracijų nepateikusių politikų pavardes VTEK žada ne tik paskelbti savo interneto svetainėje, bet ir imtis griežtesnių veiksmų.

* Pažeidėjams gali būti skirta piniginė bauda, tiesa, ji yra daugiau simbolinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.