Tarnyba penėjo prašalaičius: vėjais išleido tūkstančius eurų

Specialistų daug, o dirbti nėra kam. Su tuo susidūrė Ryšių reguliavimo tarnyba, iš šalies pirkusi paslaugas, kurias galėjo ir privalėjo atlikti šios valdiškos įstaigos darbuotojai.

Ryšių reguliavimo tarnyba linkusi į pagalbą kviestis specialistus iš šalies.
Ryšių reguliavimo tarnyba linkusi į pagalbą kviestis specialistus iš šalies.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 15, 2015, 6:51 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 5:02 AM

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pernai neracionaliai išleido daugiau kaip 13 tūkst. eurų.

Tai nustatė Valstybės kontrolė.

Pernai RRT buvo pavesta įvertinti, ar Lietuvos paštas pagrįstai prašo kompensuoti nuostolius, patiriamus dėl įstatymu jai priskirtų atlikti universaliųjų paslaugų. Tai turėjo padaryti tuo metu RRT veikusio Pašto departamento specialistas, bet kažkodėl nuspręsta vertinimo paslaugas pirkti iš privačios bendrovės ir atseikėta per 7 tūkst. eurų.

Už panašią sumą RRT pernai pirko ir teisinių dokumentų rengimo, atstovavimo teismuose paslaugas, kurios priskirtinos tarnybos teisininkų funkcijoms.

Šiuo metu RRT Teisės departamente darbuojasi net dešimt teisininkų. Kodėl nė vienas jų negalėjo nueiti į teismus, kur buvo sprendžiami ginčai, susiję su tarnybos priimtais sprendimais, o buvo samdomi advokatai?

Atsakydama į šį klausimą RRT vadovo pavaduotoja Lina Rainienė tvirtino, kad iš šalies pernai galėjo būti samdomi darbo teisės specialistai, kurių tarnyba neturi.

Anot L.Rainienės, RRT yra sudariusi sutartį su advokatų kontora, kurios paslaugas pasitelkia, kai reikia papildomos ekspertinės nuomonės: „Bet ateityje bandysime verstis savo teisininkų jėgomis.“

RRT direktoriaus pavaduotoja žadėjo, kad bus atsižvelgta ir į auditorių pastabas dėl ekspertų iš šalies paslaugų.

Valstybės kontrolė, be kita ko, nustatė, kad RRT netinkamai steigė ir kūrė valstybės informacines sistemas. Tam pernai buvo išleista per 700 tūkst. eurų.

Kontrolieriai suabejojo, ar šios lėšos buvo panaudotos racionaliai. Mat įsigydama daugiau kaip milijono litų vertės radijo spektro valdymo sistemą tarnyba privalėjo parengti jos galimybių studiją, bet to nepadarė. Todėl neaišku, kokiu tikslu ši sistema kuriama ir kokią naudą ji duos įstaigai.

Bet L.Rainienė ir čia rado pasiteisinimą – esą kontrolieriams užkliuvusios informacinės sistemos dar nėra paleistos, todėl jų nurodyti trūkumai bus pašalinti.

Ekspertams sumokėta milijonai eurų

* Biudžeto pinigų ekspertams ir konsultantams negailėjo ir kitos valdiškos įstaigos. Seimo Audito komiteto duomenimis, pernai tam buvo išleista per 6 mln. eurų (21 mln. litų).

* Tai dvigubai daugiau, nei įvairiems iš šalies samdytiems ekspertams atseikėta 2013 metais.

* Daugiausia ekspertams sumokėjo Energetikos ministerija (3,2 mln. eurų), Lietuvos mokslo taryba (670 tūkst. eurų), Finansų ministerija (424 tūkst. eurų), Ūkio ministerija (270 tūkst. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?