Solidžios išmokos „neregei“ V. Račienei virsta sunkia našta

Šiaulietę politikę Virginiją Račienę išgarsinęs menamos regėjimo negalios skandalas artėja prie finišo tiesiosios – dviem asmenims pareikšti įtarimai, apskaičiuota ir valstybei padaryta žala.

Skandalo sūkuryje atsidūrusi buvusi Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narė V.Račienė atsiribojo tylos siena.<br>G.Šiupario nuotr.
Skandalo sūkuryje atsidūrusi buvusi Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narė V.Račienė atsiribojo tylos siena.<br>G.Šiupario nuotr.
Globos namų „Šaltinis“ vadovę M.Žalpienę (nuotr.) nustebino darbuotojos V.Račienės istorija.
Globos namų „Šaltinis“ vadovę M.Žalpienę (nuotr.) nustebino darbuotojos V.Račienės istorija.
Ėmus domėtis, ar V.Račienė vis dar dirba Seimo kanceliarijoje, paaiškėjo, kad ji po poros dienų traukiasi iš parlamentaro E.Žakario komandos.
Ėmus domėtis, ar V.Račienė vis dar dirba Seimo kanceliarijoje, paaiškėjo, kad ji po poros dienų traukiasi iš parlamentaro E.Žakario komandos.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jul 16, 2015, 1:24 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 9:53 PM

50 metų V.Račienės istorijoje pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Neoficialiais duomenimis, tarp įtariamųjų yra ir mažiausiai vienas medikas.

Teisiamųjų ratas gali dar padidėti, nes pareigūnų akiratyje yra atsidūrę ne tik ligą nustatę ir patvirtinę, siuntimus rašę Šiaulių bei Kauno medikai, bet ir V.Račienės artimieji.

Kilus skandalui buvo priimtas sprendimas sustabdyti neįgalumo pensijos išmokas šiai moteriai, kad nedidėtų valstybei daroma žala.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Šiaulių apygardos prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai apskaičiavo, kad šiaulietė per penketą metų yra gavusi daugiau kaip 17 tūkstančių eurų išmokų.

„Sodros“ Šiaulių skyrius ir Šiaulių miesto savivaldybės administracija paraginti rengti civilinius ieškinius padarytai žalai išieškoti.

Pripažino itin sunkia ligone

Sunki regėjimo negalia buvusiai ilgametei Šiaulių miesto tarybos narei V.Račienei nustatyta prieš penkerius metus – 2010 m. sausį.

Tačiau apie socialdemokratės sveikatos bėdas nežinojo niekas – nei partijos bičiuliai, nei globos namų „Šaltinis“ darbuotojai.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Kauno V teritorinio skyriaus specialistai šiaulietę tyrė ne kartą – iš pradžių išmokos dėl darbingumo netekimo buvo skiriamos terminuotai.

Tačiau praėjusį rudenį komisija konstatavo, kad moters būklė nepagerėjo, – kortelėje atsirado įrašas „neterminuotai“.

Tai reiškia, kad į komisiją jai būtų reikėję vykti tik sulaukus pensinio amžiaus.

Tokia diagnozė leido V.Račienei mokėti dvi išmokas – dėl 10 proc. bazinio darbingumo ir specialiojo nuolatinės priežiūros poreikio dėl regos sutrikimų.

Gavo dvi išmokas

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas šių metų pradžioje, kai dienraštyje „Lietuvos rytas“ pasirodė publikacija apie V.Račienę.

Paskelbta informacija apie sunkią politikės negalią šiauliečius šokiravo, nes ilgametė Seimo nario Edvardo Žakario padėjėja pati vairavo, skaitė be akinių.

Net patys artimiausi bendražygiai nežinojo, kad V.Račienės asmeninis biudžetas pasipildo solidžiomis išmokomis.

„Sodra“ šiaulietei pinigus mokėjo daugiau kaip penkerius metus – iš viso ji gavo beveik 17 tūkst. eurų.

Be to, V.Račienė gavo ir Šiaulių miesto savivaldybės socialinę paramą. Nuo praėjusių metų pabaigos jai buvo išmokama po 105 eurus per mėnesį, nes medikai konstatavo specialųjį nuolatinės priežiūros poreikį.

Paragino parengti ieškinius

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai iškart pastebėjo, kad dokumentuose yra nemažai neatitikimų. Įtarimus sustiprino iškalbinga aplinkybė – globos namams „Šaltinis“ pateiktoje privalomoje darbuotojo sveikatos pažymoje nurodyta, kad V.Račienė yra sveika.

Iš pradžių šiaulietė spyriojosi ir nevažiavo pas nurodytus specialistus. Galiausiai ji buvo patikrinta ir Kauno, ir Vilniaus klinikose.

Pateiktos išvados leido prieiti prie išvados, kad moters sveikatos būklė nėra tokia sunki, kaip buvo nurodę NDNT Kauno V teritorinio skyriaus ekspertai.

Todėl „Sodros“ Šiaulių skyrius ir Šiaulių miesto savivaldybės administracija paraginti rengti civilinius ieškinius, kad būtų atlyginta dėl neteisėtų veiksmų padaryta žala.

„Savivaldybei padaryta žala nėra didelė, bet mes ieškinį tikrai pateiksime“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Eduardas Bivainis ir patvirtino, kad raštas dėl civilinių ieškinių yra gautas.

Tuo metu „Sodros“ Šiaulių skyriaus direktorių pavaduojantis Dainius Račkys apie šią istoriją buvo linkęs patylėti.

Talkino parlamentarui

Dešimtmetį Šiaulių taryboje dirbusi V.Račienė po kilusio skandalo sustabdė narystę Socialdemokratų partijoje ir praėjusiuose savivaldos rinkimuose nebedalyvavo.

Tiesa, moteris nestokojo įtakingų užtarėjų, kuriuos apramino tik STT oficialiai pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau net toks posūkis nesukliudė šiaulietei dar kurį laiką pabūti parlamentaro E.Žakario padėjėja-sekretore.

Paprašytas pakomentuoti kalbas, kad ir daugiau jo komandos narių gauna išmokas dėl regėjimo negalios, Seimo narys nustebo: „Pirmą kartą apie tai girdžiu.“

Įklimpo ne vienas politiko bendražygis

* Seimo narys E.Žakaris ne kartą yra patekęs į nemalonią situaciją dėl savo pagalbininkų.

* Konjako buteliu ir skardine ikrų papirkti prokurorą bandė visuomeninis parlamentaro padėjėjas, Šiaulių valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas E.Vaineikis. Jis buvo nuteistas ir neteko posto.

* Į nemenką skandalą įsivėlė ir E.Žakario padėjėja D.O.Statulevičienė. Ilgametė darželio „Bangelė“ vadovė nepastebėjo, kad įstaigos buhalterė per kelerius metus pavogė per 46 tūkstančius eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.