Ne, ministre, bedarbiai nėra nevykėliai

Ir ne, Krašto apsaugos ministre Juozai Olekai, toks požiūris į žmogų nieko bendro neturi su socialdemokratiniais idealais. Po tokio pareiškimo, socialdemokratų šūkis „Svarbiausia – žmogus“, dabar skamba lyg pasityčiojimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Jul 17, 2015, 11:22 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 5:45 PM

Nebent, žinoma, ministras paprasčiausiai sąžiningai atsiprašys bedarbių. Ar atleis? Nežinau, negaliu pasakyti. Lietuvoje visko būna, bet sąžiningai atsiprašantys politikai tikra retenybė.

Na, ne vienas mūsų pilietis kilstelėjo antakius išgirdęs neskaniai nuskambėjusį pasisakymą ne iš Laisvos rinkos instituto veikėjų, ne iš neoliberalizmo šalininkų, ne iš moralinių davatkų, bet iš garsaus, įtakingo partijoje socialdemokrato. Dar priedo nežinia kokiais socialiniais tyrimais ta panieka bedarbiams kaip grupei paremta.

Gal kažkas buvo supainiota? Gal buvo turima omenyje asocialius asmenis, gal nepataisomus recidyvistus? Tai taip ir reikėjo pasakyti. Bet bedarbių Lietuvoje dar ir su aukštuoju išsilavinimu kiek nori. Ir nedirba daugelis ne todėl, kad nenori, o paprasčiausiai pereinamajame laikotarpyje ieško atitinkamą ar tinkamą sau užsiėmimą.

Lietuvos įstatymai šito nedraudžia. Ir ne tik nedraudžia, visokeriopai remia arba bando remti laikinai netekusį darbo asmenį įstatymais numatyta tvarka. Kitaip tariant, eilinis bedarbis nėra joks asocialus asmuo, joks svieto perėjūnas.

Dažniausiai buvusiam bedarbiui gavus darbą, suteikiama ir asmeninė atsakomybė už tą darbą. Tai kur čia kriminalas?

Be to, JAV ir Izraelio karinės tarnybos praktikoje, pavyzdžiui, vaikinams ir merginoms su žemu išsilavinimu suteikiamos visos galimybės karinėse pajėgose įsigyti profesiją. Ir tikrai nesu girdėjęs, kad koks rezervistas nebūtų kviečiams pakartotinai tarnybai tik todėl, kad jis ar ji yra bedarbis ar bedarbė.

Tai kas vis dėlto įvyko ir kodėl nesigirdi mea culpa iš ministro lūpų? Gal + 32 C perkaitino ministro gebėjimą susivokti kalbėsenoje? Aišku viena: kuo ilgiau su atsiprašymu bus tempiama guma, tuo greičiau blanks ministro pasiekimai efektyviai pertvarkant, stiprinant kariuomenės pajėgumus.

Yra ir dar viena medalio pusė, kuria masiškai abejoja socialdemokratų priešininkai ir ne vienas pagrįstai kritikuojantis vyriausybės vienokią ar kitokią politiką socialdemokratų partijos narys bei rėmėjas. Ne vienas jų ir ne kartą yra laikinai buvęs bedarbis, beje. Taigi, ta antra medalio pusė yra pasitikėjimo kapitalas socialdemokratų partijai.

Todėl manymas, kad pasitikėjimas politine partija yra nekintama konstanta, yra giliai klaidingas. Ypač, kai kalbama apie socialdemokratinę pasaulėžiūrą, jos ideologiją, jos retoriką nukreiptą į eilinį žmogų, dažniausiai į samdomų darbuotojų arba sunkiai gyvenime besiverčiančių bendrapiliečių sluoksnį.

Jie sudaro socialdemokratų elektorato Lietuvoje pagrindą. Jų lūkesčiai atsispindi partijos reitinguose. Todėl menkinantis požiūris į žmogų, į bedarbį totaliai iškrenta iš socialdemokratinio konteksto.

Atidžiai įsiskaitykite į šiuos skaičius: Lietuvos darbo biržos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos registre šių metų liepos 1 d. buvo 153,3 tūkst. bedarbių – tai 8,5 proc. visų šalies darbingo amžiaus gyventojų. Jaunimo nedarbas per metus sumažėjo nuo 6 proc. iki 4,1 proc. Tai, ministre, kiek iš bedarbių, tame tarpe ir jaunimo, yra nevykėlių niekaip netinkančių karinei tarnybai?

Bedarbystė jaunimo tarpe neturi tapti kažkokia stigma užkertanti kelius į pilnavertį gyvenimą. Jau ir taip šiandieninis šauktinių kariuomenės modelis visuomenėje yra sutiktas nepalankiai nepagrįstai kaltinant šauktinių politiką elitizmu ar dvigubais standartais. Regis, mažai kas žino, kad kviesti daugiau nei 3 000 šauktinių per metus Lietuva tiesiog neišgali finansiškai, tai tuo labiau ministrui derėtų ypač atsakingai formuoti visuomenės nuomonę palankia šauktinių kariuomenei kryptimi.

Ir staiga šis darbas nueina niekais išgirdus tokią su socialdemokratijos esme besikertančią nuomonę. Kai pastoviai nusikalbėdavo su socialdemokratija niekada nieko bendro neturėjęs B. Bradauskas yra viena. Gera žinia, kad jis daugiau nedalyvaus rinkimuose į Seimą.

Bet nusikalbėti tokiam sąmoningam socialdemokratui kaip J. Olekui? Panašiai ir su paties premjero A.Butkevičiaus nuomone apie vienalytę santuoką. Ji nėra socialdemokratinė. Bet premjero atveju kaip ir viskas aišku.

Premjeras yra praktikuojantis katalikas negalintis mąstyti kitaip, juolab kad Lietuvos Konstitucija aiškiai kalba apie santuoką tik tarp vyro ir moters. Tai reikia suprasti, nors nebūtinai sutikti. Bet kuriuo atveju, nepagarbus, neaiškus kalbėjimas, neigiamas atsiliepimas apie visą be išimties žmonių grupę bet kurios partijos politikams per didelis liuksas.

Ypač kai kalbama apie socialdemokratiją. Todėl – ne, ministre, bedarbiai nėra nevykėliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas