Sostinės valdžia nusprendė, kada kris Žaliojo tilto stabai

Sovietmetį simbolizuojančių sostinės Žaliojo tiltų skulptūrų likimas ir jų nukėlimo laikas jau nuspręstas. Išvaduoti vilniečius nuo sovietinių stabų pažadėjęs Remigijus Šimašius žengia kitą žingsnį. Kada bus nukeliama? Kas restauruos? Ar sugrįš ant tilto?

Sostinės valdžia apsisprendė: Žaliojo tilto skulptūros bus nukeltos.
Sostinės valdžia apsisprendė: Žaliojo tilto skulptūros bus nukeltos.
Žaliojo tilto skulptūros bus nukeltos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žaliojo tilto skulptūros bus nukeltos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Skubus nuėmimas yra ne tik kad greičiausias, bet ir pigiausias būdas išspręsti saugumo problemą“, – aiškino R.Šimašius.
„Skubus nuėmimas yra ne tik kad greičiausias, bet ir pigiausias būdas išspręsti saugumo problemą“, – aiškino R.Šimašius.
Ekspertai pastebi ryškius pokyčius.
Ekspertai pastebi ryškius pokyčius.
Ekspertai pastebi ryškius pokyčius.
Ekspertai pastebi ryškius pokyčius.
Pasak ekspertų, sutvirtintas javų pėdas gali bet kada atsiskirti.
Pasak ekspertų, sutvirtintas javų pėdas gali bet kada atsiskirti.
Švino užpildas trupa. Šaltuoju metų laiku krituliai ardo postamentą.
Švino užpildas trupa. Šaltuoju metų laiku krituliai ardo postamentą.
Trūkis per moters pilvą.
Trūkis per moters pilvą.
Daugiau nuotraukų (8)

Lina Bartkutė

Jul 17, 2015, 10:31 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 5:55 PM

Skulptūras ketinama nukelti jau kitą savaitę. Specialistų teigimu, jos yra kritinės būklės. Apie tikslų nukėlimo laiką iš anksto neskelbiama, nes baiminasi protesto akcijų ir provokacijų.

Savivaldybės atstovai tvirtina, kad atliekant nukėlimo darbus bus sustiprinta apsauga, budės policijos pareigūnai. Nukėlimas turėtų trukti apie 3–4 paras. Darbai bus daromi nuosekliai – tik nukėlus skulptūras vienoje tilto pusėje ir jas išvežus, darbai bus vykdomi kitoje.  

Darbų metu visiškai bus ribojamas tik pėsčiųjų eismas, tuo metu automobilių eismas vienu metu bus apribotas tik vienoje transporto juostoje, taip pat bus pašalinti kelio atitvarai, visuomeninis transportas važiuos kaip įprasta. Dėl saugumo bus apribotas pėsčiųjų ir dviračių eismas po tiltu.  

„Visuomenė sužinos apie nukėlimą tada, kai jos bus keliamos. Iš anksto data nebus skelbiama. Ekspertų išvados ragina paskubinti darbus ir labai vilkinti nėra ko. Būklė jų kritinė. Skulptūrų dalys gali užkristi ant praeivių“, – teigė meras R.Šimašius.

Skulptūros provokuoja?

Pasak mero, savivaldybė turi galutines išvadas ir pasirengimo darbai turi būti paspartinti. Prieš kelis metus buvo daryta ekspertizė ir buvo atlikti tik minimalūs skulptūrų patvarkymai.

„Kareivių skvernai, kur su kniedėmis sutvirtinti, tarsi matosi vizualiai, kad sutvirtinta, bet tai tik pablogino situaciją ir atsirado įtrūkimai kitur“, – kalbėjo savivaldybės vadovas.

Meras tikisi, kad vilniečiai supras, jog nukėlimas yra grynai ūkinis veiksmas.

„Suprantu, kad vieni turi vienokią nuomonę, kiti kitokią, ar apskritai toks skulptūros turėtų būti. Man atrodo, kad toje geopolitinėje situacijoje ir toje simbolikoje, kurią įdėjo skulptūrose – jos tikrai yra provokuojančios“, – kalbėjo R.Šimašius.

Skulptūros keliaus į saugomą aikštelę

Pasak Miesto ūkio ir transporto departamento vadovo Virginijaus Paužos, ant tilto vyks paruošiamieji darbai. Bus įtvirtintos skulptūros į metalinius rėmus tam, kad jos nesubyrėtų ir neatsiskirtų jų dalys. Jos stačios bus transportuojamos į saugojimo aikštelę.

Meras nesiruošia inicijuoti ir teikti milijoninių sumų, kad skulptūros būtų išsaugotos būtent ant Žaliojo tilto. Tikslios vietos, kur skulptūros bus saugomos vėliau – dar nėra. Po nuėmimo jos bus nugabentos į saugomą „Grindos“ aikštelę.

„Nuėmus ar nenuėmus, tos skulptūros formaliai yra kultūros vertybė. Kaip su ta vertybe elgtis – čia atskiras klausimas. Kol kas jos bus nuvežtos ir padėtos į saugią vietą. Kai išspręsim saugumo problemą, tada sugrįšim prie to, kaip elgtis dėl jų tolimesnio laikymo ir saugojimo“, – teigė meras.

Artimiausiu metu neketinama skelbti konkurso dėl skulptūrų restauravimo. Tai turėtų spręsti ne tik savivaldybė, bet ir Kultūros apsaugos departamentas bei kitos įstaigos. Anksčiau paskelbus konkursą, norinčių restauruoti neatsirado.

Skulptūrų nukėlimo kaina sieks 38 tūkst. eurų. Juos vykdys įmonė „Grinda“ ir samdytas subrangovas „Betono demontavimo technika“. Nusprendus jas restauruoti, tai dar kainuotų kelis šimtus tūkst. eurų.

Ar išbrauks iš Kultūros vertybių registro?

Dėl Vilniaus Žaliojo tilto skulptūrų aistros tebeverda. Kultūros paveldo departamentas yra davęs leidimą savivaldybei laikinai nukelti Žaliojo tilto skulptūras, kad jas būtų galima restauruoti, tačiau jos nėra išbrauktos iš Kultūros vertybių registro.

Tik jeigu jos būtų išbrauktos, galima būtų skulptūrų ant tilto negrąžinti. Miesto valdžia ketina vėliau apsispręsti, ar skulptūros bus restauruojamos.

Kadenciją baigusi Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba šiemet nusprendė palikti sovietinių skulptūrų teisinę apsaugą. Naujos sudėties taryba ketina šį klausimą dar kartą nagrinėti vasaros pabaigoje arba rudenį.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Anot kritikų, jos, kaip sovietinės propagandos dalis,  žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos. Kiti įvardija skulptūras kaip istorijos dalį ir pasisako už jų išsaugojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.