El. įgaliojimas: reikalus spręskite iš kito pasaulio krašto

Gyvenate užsienyje, ilsitės egzotiškuose kraštuose, o gal turite aibę kitų neatidėliotinų darbų ir niekaip nespėjate susitvarkyti visų įpareigojančių reikalų? Sudarę supaprastintą elektroninį įgaliojimą kitam asmeniui galite patikėti plataus spektro reikalų tvarkymą: nuo santuokos liudijimo atsiėmimo iki transporto priemonės registracijos.

Apie įgaliojimo įregistravimą Įgaliojimų registre asmuo informuojamas jo nurodytu elektroninio pašto adresu arba pageidaujant ir trumpąja SMS žinute.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apie įgaliojimo įregistravimą Įgaliojimų registre asmuo informuojamas jo nurodytu elektroninio pašto adresu arba pageidaujant ir trumpąja SMS žinute.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 18, 2015, 7:25 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 1:44 PM

„Kartais žmonės, ypač gyvenantys ne Lietuvoje, nesusitvarko staiga atsiradusių reikalų, nes tiesiog nežino, kad į pagalbą paprastai ir greitai galima pasitelkti kitą asmenį – tik reikia internetu sudaryti įgaliojimą“, – atkreipia dėmesį Centrinės hipotekos įstaigos vyriausiasis patarėjas Arnoldas Tomaševičius.

Vilnietė Lina, gyvenanti ir dirbanti Jungtinėje Karalystėje, sunerimo nuomininkams pranešus, kad atkeliavo pranešimas, nurodantis kuo skubiau atsiimti jai adresuotą laišką. „Numaniau, kad laišką atsiuntė valdiška institucija ir kad iš tiesų tai gali būti skubu, bet neturėjau galimybių greitu laiku grįžti į gimtinę, o sudaryti notaro patvirtintą įgaliojimą užsienyje būtų buvę pernelyg sudėtinga ir brangu“, – sako Lina.

Baimindamasi galimų finansinių pasekmių dėl įsipareigojimų valstybei nevykdymo moteris intensyviai ieškojo alternatyvių problemos sprendimo būdų.

„Naršydama internete aptikau informaciją apie priimtą įstatymą, leidžiantį sudaryti supaprastintą įgaliojimą internetu.

Pasinaudodama šia galimybe sudariau elektroninį įgaliojimą ir buto nuomininkė galėjo korespondenciją atsiimti mano vardu“, – patirtimi dalijasi Lina.

Galima įgalioti ir iš Singapūro

Nors užsienyje gyvenanti Lina supaprastintą įgaliojimo sudarymo tvarką išbandė prieš kelis mėnesius, įgaliojimų sudarymo ir registravimo įgaliojimų registre paslauga teikiama daugiau nei pusantrų metų – nuo 2014-ųjų sausio 1-osios.

Ši paslauga siūlo galimybę fiziniams asmenims suteikti elektroniniu būdu sudarytus įgaliojimus juos įregistruojant Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomame Įgaliojimų registre. Dažniausiai įgaliotiniams suteikiama teisė gauti viešąsias ir administracines paslaugas: atsiimti įvairias pažymas, pažymėjimus, gimimo, santuokos, ištuokos liudijimus, vairuotojo pažymėjimą, kitus dokumentus ar jų dublikatus, atsiimti transporto priemonės valstybinio numerio lenteles, taip pat išregistruoti ar įregistruoti automobilius, keisti jų duomenis Kelių transporto priemonių registre.

Centrinės hipotekos įstaigos duomenimis, pradėjus veikti supaprastintai įgaliojimų išdavimo tvarkai įregistruoti 3604 elektroniniu būdu sudaryti įgaliojimai. Per įgaliotinius dažniausiai tvarkomos administracinės paslaugos – ši kategorija sudaro trečdalį (1161) visų suteiktų paslaugų.

Antra pagal populiarumą sudaromų elektroninių įgaliojimų rūšis – įgaliojimas atsiimti pašto siuntinius (520 atvejų).

Rečiau elektroniniai įgaliojimai sudaromi siunčiamiems pinigams atsiimti, darbo užmokesčiui ir kitoms su darbo santykiais susijusioms išmokoms, taip pat pašalpai, pensijai ir stipendijai gauti.

„Praėjusiais metais daugiausia elektroninių įgaliojimų buvo sudaryta Lietuvoje (1410) ir šalyse, į kurias dažniausiai dirbti ir mokytis važiuoja mūsų šalies gyventojai: Didžiojoje Britanijoje (65), Norvegijoje (48), Vokietijoje (29), Airijoje (20), Olandijoje (20)“, – pažymi A. Tomaševičius. Vis dėlto elektroniniai įgaliojimai į Hipotekos įstaigą skaitmeniniu būdu atkeliauja ir iš egzotiškų šalių: Šri Lankos, Pietų Afrikos Respublikos, Singapūro, Tailando, Brazilijos, Indijos.

Paprasta ir pigi paslauga

Sudaryti elektroninį įgaliojimą nesudėtinga ir finansiškai neskausminga. „Asmuo turi pasirinkti ir užpildyti vieną iš įgaliojimų ruošinių, kuriame prašoma nurodyti įgaliojimo sudarymo valstybę ir vietovę, įgaliojimo terminą, įgaliojimo pavedimo turinį ir įgaliotinio (asmens, kuriam duodamas įgaliojimas) asmens kodą.

Fiziniam asmeniui įrašius šiuos duomenis elektroninė paslauga suformuos įgaliojimą, kuris Įgaliojimų registre bus įregistruotas sumokėjus 1,73 EUR dydžio įmoką“, – aiškina A. Tomaševičius. Apie įgaliojimo įregistravimą Įgaliojimų registre asmuo informuojamas jo nurodytu elektroninio pašto adresu arba pageidaujant ir trumpąja SMS žinute (informavimo trumpąja SMS žinute paslaugos kaina – 0,29 EUR).

Įgaliotajam asmeniui, kuris atvyksta atlikti jam pavestos užduoties, nebūtina turėti popierinio įgaliojimo: pakanka pasakyti jo registro numerį ir turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Įgaliojimo patikra, kaip ir panaikinimas, atliekami be papildomo mokesčio.

Daugiau informacijos www.hipotekosistaiga.lt

Parengta bendradarbiaujant su Centrine hipotekos įstaiga

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.