Kaune kontrolieriai mašinų langus puošia geltonais lapeliais

Pasikeitęs rinkliavos už automobilių statymą Rotušės aikštėje laikas davė papildomo darbo kontrolieriams: vieną po kito automobilius jie žymi ryškiaspalviais pranešimais apie rinkliavos pažeidimus. Kauniečiai prie naujos tvarkos pratinasi dar sunkiai.

Vakarais Rotušės aikštėje gausu už automobilio stovėjimą nesumokėjusiųjų.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Vakarais Rotušės aikštėje gausu už automobilio stovėjimą nesumokėjusiųjų.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Laikinoji sostinė“)

Jul 19, 2015, 9:06 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 8:32 AM

Kone kiekvieną vakarą ant dažno Rotušės aikštėje pastatyto kauniečio automobilio lango šviečia geltoni lapeliai, informuojantys apie vietos rinkliavos pažeidimą.

Juos ant dešimčių automobilių kas vakarą išsijuosę klijuoja šioje senamiesčio vietoje besidarbuojantys savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ kontrolieriai.

Nors jau antrą mėnesį už automobilių stovėjimą šioje vietoje reikia mokėti visomis savaitės dienomis nuo 8 iki 24 val., daugelis vairuotojų to nedaro.

Aplink – geltonoji zona

„Apie tai, kad stovėjimas Rotušėje mokamas iki vidurnakčio, praneša net šeši nuo gegužės pabaigos prie kiekvienos įvažos į aikštę įrengti kelio ženklai, tačiau tikriausiai vairuotojai važiuoja iš įpročio ir jų nemato“, – stebėjosi kontrolieriai.

Nuo vasaros pradžios nuo ankstaus ryto iki pat vidurnakčio geltonąja paskelbtoje zonoje už valandą reikia mokėti 1,2 euro. Kol ši zona iki šių metų birželio 1 dienos buvo mėlynoji, valanda kainavo 60 centų.

Už automobilio stovėjimą pagrindinėje senamiesčio aikštėje vieni vairuotojai sumoka iki 18 val., kiti iki 21 val. Vėliau transporto priemonės ramiai paliekamos stovėti, o atėjusių prie jų vairuotojų laukia nemaloni staigmena.

Siekia sumažinti srautus

„Į senamiestį atvažiuoju gana retai, todėl apie pasikeitusią tvarką nežinojau. Už automobilio stovėjimą sumokėjau iki 18 valandos ir nuėjau į kavinę pasėdėti su draugais. Už nepastabumą esu nubaustas“, – atvirai kalbėjo tamsaus BMW markės automobilio vairuotojas.

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras tvirtino, jog, pasikeitus Rotušės aikštės lauko kavinių išsidėstymo koncepcijai, susiaurėjo važiuojamoji dalis, todėl siekiama, kad joje būtų kuo mažiau automobilių.

Tai – viena svarbiausių priežasčių, kodėl buvo pailgintas ir pabrangintas automobilių statymo laikas.

Ragina palikti prie pilies

Įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ atstovas Andrius Derliūnas tvirtino, jog pažeidę rinkliavos rinkimo tvarką Rotušės aikštėje vairuotojai baudos išvengti gali sumokėję už visą dieną.

„Jeigu vairuotojas sutinka sumokėti mokestį už 10 valandų – 12 eurų, pranešimo apie pažeidimą į Viešosios tvarkos skyrių nesiunčiame.

Jei tai daryti atsisakoma, laukia 23–40 eurų bauda už administracinį pažeidimą“, – kalbėjo A.Derliūnas.

Statyti automobilius į senamiestį atvykstantys kauniečiai ir miesto svečiai nemokamai gali prie Kauno pilies įrengtoje aikštelėje.

Tai – vienintelė neapmokestinta vieta Kauno senamiestyje.

Nuo šių metų liepos 3 dienos yra taikomas 10 minučių tolerancijos laikas, skirtas mokėjimui už automobilio stovėjimą pratęsti.

Lankytojams primena apie pokyčius

Ąžuolas Gaižutis

Kavinės savininkas

„Šią vasarą Rotušės aikštė smarkiai pasikeitė. Ji pagaliau tapo panaši į daugelio pasaulio miestų pagrindinių senamiesčių aikščių erdves.

Susiaurinta važiuojamoji dalis, greičio ribojimas, pailgintas mokėjimo už automobilio stovėjimą laikas ir didesnė kaina sumažino transporto srautus, aplink Rotušės aikštę neliko vakarinių kamščių, baigėsi jaunimėlio vairuojamų automobilių naktinės lenktynės.

Kad žmonės laiką leistų neturėdami problemų, nuo pat birželio pradžios kavinės lankytojams siūlome automobilius nemokamai palikti aikštelėje prie Kauno pilies.

Tiems, kurie nori statyti automobilį Rotušės aikštėje, primename, jog mokestis už stovėjimą renkamas iki vidurnakčio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.