NATO naikintuvai virš Baltijos vėl sekė rusų žvalgybinį orlaivį

NATO oro policijos misiją atliekantys naikintuvai pirmadienį virš Baltijos jūros perėmė ir atpažino prie Latvijos priartėjusį Rusijos radioelektroninės žvalgybos orlaivį.

NATO naikintuvai virš Baltijos vėl sekė rusų žvalgybinį orlaivį Il-20.<br>Norvegijos KOP nuotr.
NATO naikintuvai virš Baltijos vėl sekė rusų žvalgybinį orlaivį Il-20.<br>Norvegijos KOP nuotr.
NATO naikintuvai virš Baltijos vėl sekė rusų žvalgybinį orlaivį Il-20.<br>Norvegijos KOP nuotr.
NATO naikintuvai virš Baltijos vėl sekė rusų žvalgybinį orlaivį Il-20.<br>Norvegijos KOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-07-20 15:03, atnaujinta 2017-10-25 03:27

Apie incidentą tinkle „Twitter“ pranešė Latvijos kariškiai. Pasak pranešimo, NATO oro policijos misiją atliekantys naikintuvai tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros perėmė ir atpažino prie Latvijos sienų priartėjusį Rusijos karinį orlaivį Il-20.

Apie rusų lėktuvo maršrutą nepranešama.

Krašto apsaugos ministerija kiek anksčiau pranešė, kad praėjusią savaitę NATO oro policijos misiją vykdantys naikintuvai dėl priartėjusių Rusijos karinių orlaivių į orą buvo keliami vieną kartą. Liepos 16 d. naikintuvai kilo atpažinti ir lydėti Rusijos Federacijos karinį žvalgybinį orlaivį Il-20, skridusį tarptautinėje oro erdvėje iš Rusijos žemyninės dalies į Kaliningrado sritį.

Orlaivis skrido pagal iš anksto pateiktą skrydžio planą, be įjungto automatinio atsakiklio, radijo ryšį su skrydžių valdymo centrais palaikė. Lietuvos oro erdvėje pažeidimų neužfiksuota.

NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse šiuo metu vadovauja Norvegijos kariškiai, Baltijos šalių oro erdvėje patruliuojantys keturiais naikintuvais F-16. Norvegai dislokuoti Aviacijos bazėje Zokniuose greta Šiaulių.

Misiją sustiprina ir Zokniuose dislokuoti, antrai pamainai NATO oro policijos misijoje pasilikę Italijos kariškiai, patruliuojantys naikintuvais „Eurofighters Typhoon“.

Emario bazėje Estijoje dislokuoti Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų orlaiviai „Eurofighters Typhoon“. O Malborko bazėje Lenkijoje dislokuoti Belgijos naikintuvų F-16, taip pat stiprinantys NATO oro policijos misiją.

Apie Il-20

Rusijos kariuomenės žvalgybinis orlaivis Il-20 (pagal NATO klasifikaciją – „Coot-A“), kurį antradienį nutraukę pratybas lydėjo britų naikintuvai, sovietiniais laikais buvo viena griežčiausiai saugomų karinių paslapčių. Nors šis lėktuvas pirmą kartą į orą pakilo dar 1968 m., Vakarų žvalgybos jį identifikuoti sugebėjo tik po dešimtmečio – 1978 m.

Žinant orlaivio istoriją, neturėtų stebinti tai, jog sovietai net 10 metų sugebėjo išsaugoti orlaivio paslaptį ir visą tą laiką nesukeldami įtarimų galėjo šnipinėti priešininkus.

Žvalgybinis Il-20 sukurtas keleivinio modelio Il-18 pagrindu. Pastarųjų orlaivių Sovietų Sąjunga turėjo net kelis šimtus, tai buvo vienas populiaresnių modelių, skraidančių vidiniais šalies reisais. Kadangi žvalgybinis orlaivis niekuo labai nesiskyrė nuo keleivinių lėktuvų, sovietai jį irgi pažymėjo Il-18 kodu ir nesukeldami įtarimų naudojo daugybę metų.

Il-20 buvo pirmasis tokio tipo sovietų lėktuvas. Pagal savo specifiką žvalgybinis orlaivis Il-20 yra skirtas atlikti žvalgybines užduotis skrendant išilgai valstybinių sienų. Jis aprūpintas įvairiais elektroniniais prietaisais, išdėstytais išilgai korpuso ir skirtais radijo signalams perimti, žvalgybai, fotografavimui.

Prireikus lėktuvą nesunku perdaryti ir naudoti ne tik žvalgybai, bet ir kaip skraidantį retransliatorių ar skraidančią vadavietę.

Bėgant metams ir tobulėjant technikai bei įrangai, buvo tobulinamas ir Il-20. Šiandien žinomos bent aštuonios šio lėktuvo modifikacijos. Antra vertus, po Sovietų Sąjungos žlugimo dalis šių lėktuvų buvo perdaryta ir paversta transportiniais orlaiviais. 2012 m. duomenimis, Rusija pagal tiesioginę paskirtį vis dar naudojo 20 modernizuotų Il-20M.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.