Seimo žonglieriams – šviesi žinia iš teismo

Seimo nariai, balsuojantys už kolegas, nedaro jokio nusikaltimo, jei tokie jų veiksmai smarkiai nepaveikia balsavimo rezultatų ir nepadaro didelės žalos. Tokį žodį vakar ištarė Vilniaus apygardos teismas.

Buvęs Seimo narys A.Sacharukas džiaugėsi, kad teismas išgirdo jo argumentus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs Seimo narys A.Sacharukas džiaugėsi, kad teismas išgirdo jo argumentus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2015-07-21 08:56, atnaujinta 2017-10-25 00:01

Buvęs Seimo narys Aleksandras Sacharukas vakar galėjo lengviau atsikvėpti. Jį išteisinęs Vilniaus apygardos teismas pareiškė, kad prokurorų kaltinimai piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu nepagrįsti.

Tiesa, dar neaišku, kaip A.Sacharuko veiksmus įvertins aukštesnės instancijos teismas, jei prokurorai į jį kreipsis.

Prokurorai pasivijo

Būdamas Seime teisininkas A.Sacharukas 2010 metais keliuose posėdžiuose iš viso 22 kartus balsavo ne tik už save, bet ir už kitą „prisikėlėlį“ Liną Karalių.

Pastarasis tuo metu pramogavo egzotiškojoje Azijoje, tačiau buvo palikęs savo balsavimo kortelę A.Sacharukui, kad šis jam tokiu būdu padėtų išvengti algos apkarpymo už nedalyvavimą Seimo posėdžiuose.

Toks „prisikėlėlių“ įžūlumas sukėlė didžiulį triukšmą, pasiekusį net Konstitucinį teismą ir virtusį abiejų bendrininkų apkalta. Tuomet L.Karalius neteko mandato, o A.Sacharukui pašalinti iš parlamento pritrūko kelių balsų ir politikas liko jame iki kadencijos pabaigos.

Bet po to A.Sacharuką vis dėlto pasiviję prokurorai pateikė jam įtarimus dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Buvo ir yra įprasta praktika

Advokato praktika besiverčiantis buvęs politikas nuo kaltinimų gynėsi iš esmės tais pačiais argumentais kaip Seime. Jis tvirtino, kad už kolegas parlamente balsavo ir balsuoja daugelis tautos išrinktųjų, antra, jis tai darė su kolegos pritarimu, ir, trečia, jis niekam nepadarė jokios žalos.

Bylą nagrinėjusiam teismui liudijo ir kai kurie kiti buvę parlamentarai Ligitas Kernagis, Donalda Meiželytė, Jonas Stanevičius ir, žinoma, L.Karalius.

Visi jie irgi tvirtino, kad balsuoti už kitus Seime – įprasta, kita vertus, A.Sacharukas tikrai vykdė L.Karaliaus valią, nes visa frakcija vieningai buvo nusprendusi balsuoti visais tais klausimais savo posėdžiuose.

Neįžvelgė nusikaltimų

Vilniaus apygardos teismas vakar nusprendė, jog negalima įžvelgti nusikaltimų, už kuriuos prokurorai A.Sacharukui siūlė skirti 3 tūkst. eurų baudą.

Teismo nuomone, nebuvo padaryta „žymi žala“, nes jokio esminio poveikio balsavimų rezultatams tokie A.Sacharuko veiksmai neturėjo.

Be to, anot teismo, vertinti Seimo narių balsavimą už kitus kaip nusikaltimą būtų „perteklinis“ dalykas, nes bausmės už tokius pažeidimus numatytos Seimo statute.

Bet prokurorai teigė nesupratę, kodėl teismas „žymia žala“ nelaikė, pavyzdžiui, neigiamo poveikio viso Seimo įvaizdžiui ir autoritetui, kurį sukėlė tokie politiko veiksmai.

Vertina kaip negražų poelgį

Vakar buvęs užsienyje A.Sacharukas džiaugėsi, kad teismas iš esmės pripažino vieną pagrindinių jo argumentų – negalima kriminalizuoti Seimo nario balsavimo už kitus.

„Aš esu tai pripažinęs, už tai atsiprašiau, pažadėjau daugiau taip nedaryti ir esu už tai nubaustas įspėjimu Etikos ir procedūrų komisijoje. Taigi niekada nesupratau, kodėl dar mane reikia bausti už kažkokius nusikaltimus.

Beje, parlamentarai už kitus balsuoja ir visoje Europoje bei pasaulyje. Įteisinti tai aš siūliau dar būdamas Seime“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Sacharukas.

Anot buvusio politiko, prokurorai turėjo persekioti ne tik jį, bet ir „visą minią“ Seimo narių, kurie balsavo už kolegas.

„Mano balsavimai niekam nepadarė jokios žalos, be to, vyko su paties L.Karaliaus žinia. Tai tas pat, jei draugas jums duotų savo kredito kortelę ir paprašytų paimti iš bankomato šimtą eurų ir jūs tai padarytumėte“, – kalbėjo išteisintas advokatas.

Tačiau klausiamas, ar nemano, kad sukčiauti priimant įstatymus Seime yra rimčiau negu išimti iš bankomato 100 eurų, buvęs parlamentaras vis dėlto pripažino, jog taip elgtis negražu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.