Rusijos kariniai inspektoriai apžiūrėjo Šiaulių aviacijos bazę

Rusijos kariniai inspektoriai

Rusijos kariniai inspektoriai apžiūrėjo Šiaulių aviacijos bazę.<br>R.Vitkaus nuotr.
Rusijos kariniai inspektoriai apžiūrėjo Šiaulių aviacijos bazę.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-07-22 19:19, atnaujinta 2017-10-24 14:58

„Inspektoriai Šiauliuose buvo Aviacijos bazėje, buvo su aviacijos vadu susitikime, taip pat lankėsi Gaižiūnų poligone“, – BNS sakė Sausumos pajėgų vadovybės atstovas spaudai kapitonas Andrius Dilda.

Ketvirtadienį inspektoriai lankysis Brigados generolo Kazio Veverskio poligone Kazlų Rūdoje, kur taip pat atliks stebėjimus, remdamiesi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Vienos dokumento nuostatomis.

Rusijos ir Baltarusijos inspektoriai taip pat ruošiasi atlikti žvalgomąjį skrydį virš Lietuvos pagal ESBO Atviros oro erdvės sutartį. Trečiadienį jų orlaivis „An-30 B“ nusileido Lietuvoje.

„Jie šiandien nusileido, – BNS sakė krašto apsaugos ministerijos atstovas spaudai Laimonas Brazaitis. – Skrydis pagal misijos planą suderintas, jis vyks penktadienį“.

Su rusų ir baltarusių inspektoriais kartu skris ir misijos procedūrų laikymąsi stebės šeši Lietuvos kariuomenės atstovai.

Vadovaudamasi Vienos dokumento nuostatomis ir inspekcijos metu gauta informacija, Rusija parengs ir išplatins ESBO šalims ataskaitą, kurioje pateiks vertinimą, kaip Lietuva vykdo reikalavimus tarptautinių sutarčių ginkluotės kontrolės srityje. Paskutinį kartą Rusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai Lietuvoje lankėsi 2013 metais.

Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja leisti vykdyti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius. Remiantis Vienos dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo neteisėtos karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Pagal Atviros oro erdvės sutartį rengiamų skrydžių metu atliekamas stebėjimas iš oro, kaip šalyje laikomasi galiojančių ginkluotės kontrolės susitarimų. Po skrydžio parengiama ir kitoms sutarties narėms išplatinama abiejų šalių pasirašyta ataskaita. Šalies, kurios teritorijoje vyko skrydis, atstovai taip pat stebi fotojuostų ryškinimą, jiems perduodama juostos kopija. Skrydžių juostą gali įsigyti ir kitos sutarties šalys. Tokie skrydžiai atliekami visose prie Atviros oro erdvės sutarties prisijungusiose ESBO šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.