Šventėje po baltomis burėmis – pagarba jūrai ir jos žmonėms

Šiemetinė – jau 56-oji – Jūros šventė tęsia gražiausias tradicijas, gyvuojančias nuo pat pirmųjų dienų. Tarp jų – žuvusių jūrininkų pagerbimo ceremonija ir nuotaikingosios eitynės miesto gatvėmis.

Žuvusiųjų pagerbimo ceremonijoje dalyvaus beveik trys dešimtys laivų.<br>Organizatorių nuotr.
Žuvusiųjų pagerbimo ceremonijoje dalyvaus beveik trys dešimtys laivų.<br>Organizatorių nuotr.
Į jūros šventes suplūsta daugybė žmonių iš visos Lietuvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes suplūsta daugybė žmonių iš visos Lietuvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes suplūsta daugybė žmonių iš visos Lietuvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes suplūsta daugybė žmonių iš visos Lietuvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Eitynės centrinėmis miesto gatvėmis – vienas laukiamiausių šventės renginių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Eitynės centrinėmis miesto gatvėmis – vienas laukiamiausių šventės renginių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes suplūsta daugybė žmonių iš visos Lietuvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į jūros šventes suplūsta daugybė žmonių iš visos Lietuvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Jau galima įsigyti šventinės atributikos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Jau galima įsigyti šventinės atributikos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Per jūros šventę paskelbiamas Metų jūrininkas. Šį titulą jau pelnė kapitonas Sigitas Šileris.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Per jūros šventę paskelbiamas Metų jūrininkas. Šį titulą jau pelnė kapitonas Sigitas Šileris.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

lrytas.lt

Jul 22, 2015, 8:19 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 7:14 PM

Šeštadienio vidurdienį laivai ir laiveliai atsišvartuos nuo krantinių ir rikiuosis į bendrą laivų koloną, kurią ves Karinių jūrų pajėgų laivas „Kuršis“. Laivų kolona plauks 3–4 km nuo uosto vartų į atvirą jūrą. Vienu metu iš visų laivų gėlės ir vainikai bus nuleisti į vandenį negrįžusiųjų atminimui.

Du karinių jūrų pajėgų laivai „Kuršis“ ir „Šakiai“ bei burlaivis „Eldorado“ plukdys šalies vadovus, kitus svečius, šventės rėmėjus.

„Smiltynės perkėlos“ keltas „Kintai“ lydės visą laivų rikiuotę iki jūros vartų. Juo nemokamai galės plaukti visi norintys klaipėdiečiai ir miesto svečiai. Keltas „Kintai“ nuo 12.00 val. iki 12.20 val. lauks keleivių Šiaurinio rago prieplaukoje.

Nebijančius jūros bangų supimo ir norinčius plaukti bendroje laivų rikiuotėje į vainikų nuleidimo vietą atviroje jūroje nemokamai plukdys Mažųjų laivų savininkų asociacijos pramoginiai laiveliai. Jie keleivių lauks išsirikiavę nuo pėsčiųjų tilto palei Danės krantinę Šiauriniame rage. Pirmenybė teikiama keleiviams su gėlėmis.

Pagerbti žuvusius jūroje šiemet iš Klaipėdos uosto išplauks 29 laivų rikiuotė.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Jūros šventė neleidžia pamiršti – esame jūrinė valstybė. Tai įkvepia didžiuotis savo miestu ir Lietuva. Šią dieną ypač norisi pagerbti jūrininkus – žmones, kurie skiria savo gyvenimą jūrai, klaipėdiečius, kurie yra savo miesto patriotai, neabejingi jūrinei dvasiai“, – sako Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius Arvydas Vaitkus, globojantis jūros šventės eiseną.

Triukšminga ir spalvinga šventinė eisena „Fiesta žengia į miestą“ – vienas pirmųjų skambių šventės akordų.

„Norisi pasidžiaugti, kad šiais metais Jūros šventėje bus dar įspūdingesnė eisena, kuriai dvasios įpūs ne tik dalyvaujantys žmonės, bet ir nemažai uosto technikos, kurią paprastai mato tik nedidelė dalis žmonių. Joje dalyvaus beveik pusšimtis įmonių ir organizacijų, o bendras eisenos ilgis sudarys beveik kilometrą. Tikiuosi, kad per šią jūros šventę uostą labiau priartinsime prie žmonių“, – sako A.Vaitkus.

Viena pagrindinių eisenos naujovių – starto vieta. Eisena prasidės J. Janonio gatvėje, drieksis Herkaus Manto g., Atgimimo a., Tiltų g., Daržų g. iki Kruizinių laivų terminalo.

„Viena eisenoje dalyvaujanti įmonė tik dėl Jūros šventės atšaukia visus savo darbuotojus iš užsienio, kitos įmonės darbuotojai specialiai Jūros šventės eisenai sugrįš iš atostogų. Visi ruošia staigmenas ir siurprizus, kurių kol kas nenori išduoti“, – sako Jūros šventės eisenos režisierius Karolis Pronckus.

Planuojama, kad jūrinės eisenos metu miesto gatvėmis riedės virš 20 ratuotų transporto priemonių, puikią nuotaiką skleis net penki orkestrai, tarp kurių vienas didžiausių – Kybartų kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestras „Kybartai“.

Tradiciškai, Jūros šventė vienija ir geros valios žmones. Jau dvejus metus jūrinėje eisenoje riedantį autobusą, papuoštą Klaipėdos miesto vaizdais, dovanoja klaipėdietis, kuriam, anot jo paties, dalyvavimas eisenoje yra laukiamiausia metų akimirka. Naujomis miesto erdvėmis papuoštas autobusas eisenoje riedės ir šiais metais.

Eisenai pasiekus Kruizinių laivų terminalą, 56-ąją Jūros šventę paskelbs į dangų paleisti tūkstančiai baltų balionų, kuriuos su savimi kviečiami atsinešti ir visi klaipėdiečiai bei miesto svečiai.

Liepos 23-ąją, Jūros šventės išvakarėse, jūrininkai bus iškilmingai pagerbti Smiltynėje prie „Albatroso“ paminklo.

Šeštadienio rytą Smiltynės kapinėse bus pagerbtas pirmasis Lietuvos uosto kapitonas Liudvikas Stulpinas, Skulptūrų parke – žuvusio laivo „Linkuva“ įgula.

Už jūrininkus ir jų šeimas Klaipėdos bažnyčiose bus aukojamos Šv. Mišios.

Jūros šventę savo prasmingais renginiais pirmasis pašauks Lietuvos jūrų muziejus, kuris jau vakar kvietė į Algirdo Stankevičiaus knygos „5000 valandų po vandeniu“ pristatymą, o šiandien atidaro parodą „Jūrų kapitonas Teodoras Reingardas“.

Jūros šventės išvakarėse etnografinėje žvejo sodyboje veiks kūrybinės dirbtuvės po atviru dangumi „Keliam bures!“.

Pirmąją Jūros šventės dieną atidaroma paroda „Tarp vandens ir debesų. Lietuvos buriuotojų sąjungai – 80“.

Šeštadienį, nuo 13 val. vyks tradicinių ir istorinių laivų diena „Dangės flotilė“, veiks kūrybinės dirbtuvės „Keliam bures!“, lauks burlaivių ekspozicija prie vandens, istorinių ir tradicinių laivų lankymas. Tarp jūrinių renginių – ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos iniciatyvos.

Čia bus rengiamos ekskursijos „Tapk gimtojo miesto kapitonu“, veiks jūrinių mazgų dirbtuvės. Sekmadienį iš Atgimimo aikštės į ekskursijas visi norintieji bus vežami specialiu autobusu.

Liepos 24-ąją Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje rinksis visų laikų absolventai, o kiek vėliau bus atidaryta Nikolajaus Smelyj medžio drožinių paroda „Jūrinis mazgas“.

Šeštadienį klaipėdiečiai ir miesto svečiai bus pakviesti į „Popietę prie jūros“, kurioje lauks jūrinės rungtys suaugusiems, o vaikus kvies „Jaunoji jūrininko akademija“.

Į fiestą su siesta kviečiantys šventės organizatoriai ragina puoštis baltai, o norinčius išsiskirti ragina įsigyti unikalios šventės atributikos – marškinėlių, magnetukų, medžiaginių maišelių, tušinukų. Mažuosius jūros šventės draugus džiugins spalvinga knygelė „Burinuko istorija“ ir marškinėliai „Su Burinuku nors į pasaulio kraštą“.

Specialią Jūros šventės programos knygelę, kurioje – ne tik išsami programa, šventės žemėlapis, įdomūs komentarai ir naudingi nuolaidų kuponai, galima įsigyti „Tiketa“ kasoje prekybos centre „Akropolis“ Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune.

Jūros šventės draugo, internetinio portalo „Varlė“ dėka, pirmą kartą šventinės atributikos bus galima nusipirkti ir internetu, o nemokamas pristatymas numatytas net 17-koje Lietuvos miestų.

Suvenyrų taip pat galima įsigyti viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ buveinėje Šaulių g. 32, o šventės metu – informacinėse palapinėse, kurios įsikurs prie Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ir Kruizinių laivų terminale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.