Loreta Graužinienė? Tai jau diagnozė

Nesiseka Lietuvai pastaraisiais laikais su Seimo pirmininkais. Tai A.Valinskas su savo užmojais perauklėti Lietuvos žiniasklaidą, tai I.Degutienė, siūliusi „kaip žmogus“ teisėtai motinai atiduoti nusikaltėlių gaujai neteisėtai pagrobtą vaiką. Na, o dabar, Vidaus reikalų ministro S.Skvernelio žodžiais tariant, L. Graužinienė su savo pastebėjimais „Išlindo lyg Pilypas iš kanapių“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Jul 23, 2015, 11:34 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 12:40 PM

Pagaliau atsirado nors vienas save gerbiantis politikas provincinio Lietuvos politinio elito tarpe sulaužęs betoninį tabu: S.Skvernelis viešai pasakė tiesą apie kolegą. Dėkui, gerbiamas ministre. Pačiu laiku.

Taip, tai tiesa. L.Graužinienė niekada neturėjo būti paskirta eiti Seimo pirmininkės pareigas. Jau esu apie tai rašęs, bet pakartosiu: jos paskirimas yra Lietuvos gėda. Tai apie tokio mentaliteto žmones, kai nenusikalba, rašo A.Užkalnis sulaukdamas tų žmonių neapykantos. Kodėl?

Todėl, kad L.Graužinienės tipo žmonės neturi jokios savigarbos. Tai – politikė, kuri nemokėdama nė vienos užsienio kalbos žodžio, aukščiausio lygio politikų priėmimuose tik kvailai šypsodamasi mosikuoja rankomis. Politikė, neapsiverčia liežuvis ją taip įvardinti, nusikalba bet kuria svarbia visuomenei tema, ar tai būtų pabėgėliai, ar imigracija, ar vienalytė santuoka, ar seksualinių mažumų teisės.

Tačiau L.Graužinienė vieną temą išmano puikiai: kopijavimą. Siekdama intuityviai kompensuoti savo apgailėtiną neišprusimą ne buhalterinėse srityse, ji kopijuoja prezidentę visame kame. Tai ir visiškai tokie patys Dalios Grybauskaitės mėlyni su baltais apvadais kostiumėliai, na o dabar, lyg ta senė prie suskilusios geldos iš rusiškos pasakos, reikalauja apsaugos sudarytos tik iš moterų. Ar tai ne vyrų diskriminacija? Šis klausimas skirtas ir prezidentei.

Čia iš kur tokie fasonai? Klausimas neretorinis, nes yra konkretus atsakymas: Libijos diktatoriaus apsauga buvo sudaryta iš moterų. Jis jas karts nuo karto prievartaudavo. Nežinau, kaip su šituo reikalu „musyse“, bet Vidaus reikalų ministro sąmojingas atsakymas į tokį Seimo pirmininkės neadekvatų susireikšminimą turėtų būti iškaltas ant Seimo rūmų: „Seimo pirmininkei reikia apsaugos nuo žmones juokinančio kalbėjimo“.

Ne vieno bendrapiliečio širdyje kirba klausimas, kada gi pagaliau mūsų atstovai politikos Olimpe pradės taip gerbti savo rinkėjus (apie pagarba sau nebekalbu), kad stos piestu prieš asmenis darančius gėdą politikų luomui ir tuo pat šviesesnei visuomenės daliai? Taip, koalicijos partneriai turi teisę skirti savo atstovą į Seimo pirmininko postą, bet kur parašyta, kad bet kas gali būti Seimo pirmininku? Juo labiau, kad L.Graužinienė nebėra Darbo partijos pirmininkė. O juk tik partijos pirmininkas gali būti skiriamas Seimo pirmininku. Klausimas socialdemokratams: kam naudinga dar pusantrų metų versti visuomenę kentėti tokią Seimo pirmininkę?

Patikėkite, man, socialdemokratui, – ne. Jeigu jau laikomės taisyklių, visų būtinų procedūrų, principų, tai jau pats laikas imtis priemonių keisti Seimo pirmininkę. Argumentas, kad „rinkimai ne už kalnų“, yra pats netinkamiausias, ciniškiausias kada nors girdėtas.

Jeigu socialdemokratų vadovybė nesibodi likus tiems pusantrų metų rimtai imtis darbo kodekso ir socialinės saugos reformų, tai pakeitimas Lietuvai gėdą darančios Seimo pirmininkės adekvatesniu asmeniu yra tiesiog formalumas. Darbo partijos pirmininkas V.Mazuronis negali? Kala pinigus Briuselyje? Na, tai tegul skiria Seimo pirmininku kad ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Artūrą Paulauską. Jis gėdos nepadarytų. Tai žinome, nes pastarasis jau buvo ir Seimo pirmininku, ir laikinuoju prezidentu.

Tad, ponai ir bičiuliai politikai bei politikės, nuo kurių priklauso ne tik politikos Lietuvoje kokybė, bet ir įvaizdis, meskite šalin menkaverčius išsisukinėjimus, būkite, kaip liaudis sako, „tikrais vyrais“ todėl leiskite L.Graužinienei būti tuo, kuo ji nusipelno, tai yra vėl tapti eiline Seimo nare. Juk vis ne prie suskilusios geldos, ar ne taip? Kol kas pasirodė tik vienas vyras, nusprendęs nesitaikstyti su mums peršama įžūlia neišprusimo manifestacija.

Siekdamas išvengti galimos lygių teisių gynėjų kritikos, noriu pabrėžti, kad nesu niekaip nusiteikęs prieš moteris politikoje. Tiesiog pastebiu, kad bukumui neatsispiria nei vyrai, nei moterys, o ir politiniai sprendimai lyties neturi. L. Graužinienės atveju, tai jau diagnozė daugiau jau nebėra kur, taip sakant.

Kaip ten ministras S.Skernelis pasakė? „Seimo pirmininkei reikia apsaugos nuo.......“. Sunku nesutikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.