Palanga bijo rusų, tad staigių judesių nežada

Vilniuje nuo Žaliojo tilto nukėlus sovietines skulptūras, Palangos valdžia irgi garsiau, bet nedrąsiai prabilo, ką darys su miesto centre palaidotiems Raudonosios armijos kariams skirtu paminklu.

Sovietų armijos kariams skirtas didingas paminklas Palangos centre tapo net vienu svarbiausių šio kurorto akcentų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Sovietų armijos kariams skirtas didingas paminklas Palangos centre tapo net vienu svarbiausių šio kurorto akcentų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jul 23, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 2:03 PM

Pačiame Palangos centre esančios Antrajame pasauliniame kare žuvusių raudonarmiečių kapinės su stūksančiu didžiuliu obelisku, kuris papuoštas buvusios SSRS herbu ir kita sovietine atributika, daugeliui miesto gyventojų akių lyg ir nebadė.

Į želdiniais apaugusį skverą užsuka nebent sovietmečio epochą simbolizuojančiu paminklu susidomėję Vakarų Europos šalių turistai, taip pat buvusios Sovietų Sąjungos akcentą pastebėję poilsiautojai iš Rusijos.

Paminklas piktina tremtinius

Bet Palangoje išlikę reliktai jau senokai piktina sovietmečiu nukentėjusius tremtinius ir jų artimuosius.

Diskusijos dėl sovietų kariams pastatyto paminklo įsižiebė dar 2004 metais, kai toje pačioje aikštėje kiek atokiau buvo nuspręsta pastatyti monumentą, skirtą partizanų generolui Jonui Žemaičiui.

Šalia žuvusiems sovietų kariams skirto didingo paminklo matydami okupantų nužudytą J.Žemaitį pagerbiančią kuklią stelą palangiškiai jau tada Palangos valdžią ragino perlaidoti raudonarmiečius miesto kapinėse.

„Tie kareiviai buvo palaidoti pačioje matomiausioje miesto vietoje, priešais bažnyčią. Kaip nugalėtojai.

Kodėl mes turime taikstytis su sovietų valdžios kapinėms parinkta vieta?“ – kalbėjo sovietų represijas patyręs buvęs tremtinys 87 metų palangiškis Stasys Jasas.

Tačiau judinti Rusijos ambasados globojamo ir už kaimyninės valstybės lėšas atnaujinto paminklo Palangos valdžia nesiryžo.

Užkliuvo ir V.Landsbergiui

Dar kartą aistros dėl sovietų karių paminklo kilo prieš trejus metus, kai šios kapinės užkliuvo tuomečiam europarlamentarui Vytautui Landsbergiui.

Dešiniųjų patriarchas paminklą, pastatytą okupantų garbei, pavadino sovietiniu reliktu ir įgėlė kurorto valdžioje esantiems konservatoriams: „Jeigu teigiama, kad miesto valdžia Palangoje neblogai tvarkosi, nesuprantu, kodėl jai iki šiol neparūpo tos kapinės.“

V.Landsbergis pasiūlė raudonarmiečių palaikus perlaidoti prie atokiau kurorto centro esančios stačiatikių cerkvės.

Viešai išsakytas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininko priekaištas kurortui vadovaujantiems konservatoriams virto karšta bulve: rankose laikyti skauda, bet išmesti irgi nevalia.

Į V.Landsbergio nuomonę numoti ranka nedrįsęs miesto meras Šarūnas Vaitkus tuomet suskubo pritarti, kad sovietų karių kapinėms miesto centre, priešais bažnyčią, yra netinkama vieta, ir žadėjo šį klausimą spręsti suradus kompromisą su Rusijos ambasada Lietuvoje.

Bijo erzinti rusų poilsiautojus

Tačiau iki šiol kurorto valdžiai tenka sukti galvą, ką daryti su šiomis kapinėmis ir obelisku.

Mat Palangos gyventojų nuomonė dėl to nėra vienareikšmiška. Didžioji dalis palangiškių verčiasi iš turizmo, o jį vis dar dosniai maitina poilsiautojai iš Rusijos.

„Nusprendę perlaidoti sovietų karius neišvengtume Rusijos politikų ir žiniasklaidos dėmesio, o Palanga nuskambėtų kaip rusams priešiškas kurortas ir sulauktų dar mažiau rusakalbių poilsiautojų.

Tokiam savivaldybės veiksmui miesto verslininkai ir nemaža dalis kitų gyventojų nepritartų“, – pripažino kurorto meras Š.Vaitkus.

Vadovai siūlo kompromisą

Kurį laiką nurimusios diskusijos dėl paminklo likimo vėl atgijo po šį pavasarį vykusių savivaldos rinkimų, kuriuos konservatoriai Palangoje laimėjo triuškinama persvara ir miesto taryboje gavo absoliučią daugumą.

Vis dėlto savivaldybė, atrodo, linkusi atsisakyti idėjos perlaidoti žuvusius raudonarmiečius, nes tai esą sukeltų didžiulį triukšmą Rusijoje, suerzintų tam prieštaraujančius gyventojus ir sukiršintų visuomenę.

Todėl ketinama imtis visos šios aikštės rekonstrukcijos, pakeičiant žuvusiems kariams skirtą paminklą, o partizanų generolo J.Žemaičio atminimui pastatant solidesnį monumentą.

„Šiai teritorijai sovietmečio paminklas ir jam skirta erdvė yra neproporcingai dideli.

Karių kapinėms skirtas skveras sumažės, o jų palaidojimo vietą žymės kukli atminimo lenta be jokių sovietinių simbolių“, – „Lietuvos rytui“ aiškino kurorto vadovas Š.Vaitkus.

Mero pavaduotojo Rimanto Mikalkėno teigimu, aikštės rekonstrukcijai skirtas lėšas numačius miesto biudžete, projektavimo darbai galėtų prasidėti jau kitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.