Po netikėto vizito vaikų globėjai pasijuto pažeminti

Svetimus vaikus globojančių kelių širvintiškių šeimų ramybę prieš kelias dienas sutrikdė netikėti ir griežti tikrintojai iš rajono savivaldybės.

Širvintų rajono gyventojai, globojantys svetimus vaikus, tvirtino, kad jais rūpinasi kaip ir savo atžalomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Širvintų rajono gyventojai, globojantys svetimus vaikus, tvirtino, kad jais rūpinasi kaip ir savo atžalomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Širvintų rajono gyventojai, globojantys svetimus vaikus, tvirtino, kad jais rūpinasi kaip ir savo atžalomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Širvintų rajono gyventojai, globojantys svetimus vaikus, tvirtino, kad jais rūpinasi kaip ir savo atžalomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas“)

Jul 23, 2015, 6:35 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 2:03 PM

Laikinai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einančios Ingridos Baltušytės-Četrauskienės įsakymu sudaryta komisija ant globėjų namų slenksčio pasirodydavo po darbo valandų.

Tikrintojai tardė globėjus ir jų globotinius, reikalaudami paaiškinti, kaip išleidžiamas savivaldybės skiriamas piniginis 38 eurų priedas.

Širvintų rajono vaikų globėjų draugija tai įvertino kaip globėjų žeminimą, niekinimą, persekiojimą, psichologinį terorą ir raštu kreipėsi į prezidentę, kelis ministrus, kitas valstybės institucijas.

Beje, aplankytos tos šeimos, kurių nariai yra bent kiek nors politiškai aktyvūs ar nepritarę Darbo partijos vykdomai veiklai.

Pinigai – vienoje sąskaitoje

„Sulaukiau netikėto skambučio iš savivaldybės. Klausė, ar sutinku namuose priimti komisiją, kuri tikrins ne namus, o vaikus. Atvykę perskaitė kažkokį potvarkį, susėdo ir ėmė klausinėti, kaip išleidžiu tuos 38 eurus.

Atsakiau, kad tiek valstybės skiriami 153 eurai už globą, tiek savivaldybės parama į sąskaitą sukrinta tą pačią dieną, tad aš neskirstau, ką ir už kuriuos pinigus perku. Ir sviesto, ir saldumynų, ir knygų arba vitaminų, taip pat vaikui naujus batus galiu už juos nupirkti. Per Mindaugines į Valdovų rūmus važiavome.

Mano pensija didesnė už valstybės išmokas globėjams, todėl man tikrai pakanka savų pinigų. Be to, kaime gyvename, gyvulių turime“, – kalbėjo Kabaldos kaimo gyventoja 65 metų Valda Patinskienė.

Tris sūnus užauginusi moteris jau penkerius metus globoja 14 ir 9 metų berniukus.

Tėvų globos netekusiems vaikams namus suteikusi V.Patinskienė prisipažino, kad tokie tikrinimai ją žeidžia.

Anksčiau tikrintojų nebuvo

Tą pačią dieną tikrintojai užsuko ir pas Širvintose gyvenantį V.Patinskienės sūnų 39 metų Sigitą Kirtiklį. Vyrą vizitas nustebino, nes buvę jo globotiniai šį pavasarį sulaukė pilnametystės, taigi globa buvo nutraukta.

„Vienas aštuonolikmetis tebegyvena mano namuose. Jie ėmė vaiką tardyti: ar jis jaučiasi suaugęs, kur išleidęs valstybės skirtą išmoką įsikūrimui. Tačiau jokių dokumentų ar sąskaitų nereikalavo.

Keista. Kol berniukai buvo nepilnamečiai, niekas nevažiavo ir mūsų netikrino, nors tikrai pasitaikė momentų, kai buvo sunku“, – sakė S.Kirtiklis.

Širvintiškių šeima vienu globotiniu pradėjo rūpintis prieš trejus, kitu – prieš pusantrų metų.

„Jie buvo sunkūs paaugliai, apsiimti juos globoti niekas nenorėjo. Kadangi tuo metu dirbau savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriuje, gerai juos pažinojau.

Pasitarę su žmona ištiesėme jiems pagalbos ranką.

Keista, kad pradėta skaičiuoti, kiek ir kur išleista, – juk vaikas tampa šeimos nariu, augini jį kaip savą.

Niekam neįdomu, kiek visokių išgyvenimų, nervinių situacijų globėjams tenka patirti. Be to, reikia juk ir į visokius ilgai trunkančius mokymus, kursus važiuoti, sudėtingus testus spręsti, komisijos namus tikrina“, – kalbėjo S.Kirtiklis.

Įžvelgia ir politiką

Vileikiškių kaime gyvenančiai 44 metų Andželikai Bagočiūnienei net du kartus skambino iš savivaldybės perspėdami apie atvyksiančią komisiją.

„Atsisakiau priimti tikrintojus, nes su viena mažiausių globotinių buvau Santariškių klinikose. Vėliau pasikonsultavau su Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga. Man paaiškino, kad į globos namus be vaiko teisių apsaugos specialistų niekas neturi teisės veržtis.

Tačiau netrukus sužinojau, kad į savivaldybę apklausti kviečiama neseniai pilnametystės sulaukusi buvusi mano globotinė.

Mergaitė, sužinojusi, jog vienai teks bendrauti su valdininkais, išsigando ir nenuvyko“, – pasakojo A.Bagočiūnienė.

Moteris turi keturis savo sūnus, kurių vyriausiajam 28, o jauniausiam 9 metai, ir penkias 20, 18, 16, 2 ir 1 metų globotines.

Septynioliktus metus globa užsiimanti A.Bagočiūnienė tokiuose rajono valdžios organizuojamuose tikrinimuose įžvelgė ir politinį persekiojimą, dėl to svarsto galimybę kreiptis į prokuratūrą.

Negavo jokių skundų

„Manau, tokie tikrinimai prasilenkia su įstatymais, pagal kuriuos vaiko globos ir rūpybos priežiūrą yra patikėta vykdyti mūsų skyriui.

Pastaruoju metu nebuvome gavę jokių pranešimų arba skundų dėl globėjų šeimų, dėl ko turėtume juos tikrinti“, – sakė Širvintų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Ramunė Vidmantienė.

Kad šio skyriaus atstovams turėjo būti sudaryta galimybė dalyvauti lankant globėjų šeimas, pripažino ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Bendrųjų reikalų poskyrio vyresnioji specialistė Danutė Umbrasienė.

Savivaldybė nori išsiaiškinti

Kitaip situaciją paaiškino savivaldybės Informacinių technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė: „Valdančiosios tarybos narių daugumos ir merės Živilės Pinskuvienės nuomone, 38 eurų priedas yra tik simbolinis prisidėjimas prie vaikus globojančių šeimų gerovės ir būtina ieškoti galimybių šį priedą padidinti.

Bet yra ir kita medalio pusė: kelia nerimą nuolat savivaldybę pasiekianti informacija apie netikslingai panaudojamą paramą, kai už pinigus, gaunamus už vaikų globą, perkamas alkoholis, tabakas.“

Anot valdininkės, todėl ir bandoma išsiaiškinti, ar tikslingai panaudojami iš biudžeto gaunami pinigai.

41

Tiek tėvų globos netekusių vaikų šiuo metu globoja 32 Širvintų rajono šeimos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.