Seimo požemiai saugos paslaptis tartum kapas

Nuo šiol tautos išrinktiesiems bus kur pasišnekėti apie tai, ko nevalia girdėti nė vienam paprastam mirtingajam, – Seimo rūsyje įrenginėjama nauja salė ypač slaptiems posėdžiams.

Statybininkai darbus Seimo rūmuose turėtų baigti iki rugpjūčio 10 dienos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Statybininkai darbus Seimo rūmuose turėtų baigti iki rugpjūčio 10 dienos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Statybininkai darbus Seimo rūmuose turėtų baigti iki rugpjūčio 10 dienos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Statybininkai darbus Seimo rūmuose turėtų baigti iki rugpjūčio 10 dienos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paulausko manymu, nenormalu, kad Seime nebuvo NATO saugumo standartus atitinkančių patalpų.<br>T.Bauro nuotr.
A.Paulausko manymu, nenormalu, kad Seime nebuvo NATO saugumo standartus atitinkančių patalpų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Jul 24, 2015, 6:14 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 9:01 AM

Daugiau kaip 300 tūkstančių eurų teks pakloti Seimui, kad parlamento rūmuose pagaliau atsirastų bent viena salė, kurioje be baimės būtų galima pasidalyti didžiausiomis ne tik Lietuvos, bet ir NATO paslaptimis.

Teigiama, kad iki šiol patalpų, atitinkančių visus NATO slaptos informacijos pateikimo standartus, Seime nebuvo.

Jau pluša statybininkai

Pastarosiomis vasaromis statybininkai triūsė Seimo pirmuosiuose rūmuose, kurie buvo remontuojami nuo viršaus iki apačios. Ne išimtis ir šie metai.

Seimo kanceliarija prieš porą mėnesių pranešė, kad šiais metais darbai čia bus baigti atnaujinus ir suremontavus rūmų rūsio patalpas, skirtas posėdžiams. Darbai turėtų atsieiti 335 tūkst. eurų.

„Lietuvos rytui“ detaliau pasidomėjus, kas įrenginėjama rūsyje, paaiškėjo, kad ten bus nauja salė slaptiems politikų posėdžiams, taip pat pagalbinės patalpos.

Ši salė turėtų būti įrengta iki rugpjūčio 10 dienos.

„Kol kas dar tiksliai nežinoma, kiek visi tie darbai kainuos.

Greičiausiai pinigų gali tekti ieškoti iš kokių nors kitų biudžetų, nes įranga gali kainuoti brangiau negu statybos“, – „Lietuvos rytui“ sakė kanceliarijos darbą kuruojantis Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Ir ankšta, ir nepatikima

Šiuo metu patalpos pasitarimams, kuriuose dalijamasi slapta informacija, įrengtos naujuosiuose antruosiuose Seimo rūmuose po moderniąja plenarinių posėdžių sale.

Tačiau, A.Syso teigimu, ta salė „006“, kurioje pirmiausia posėdžiauja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), – ir pernelyg kiaura, ir ankšta: „Ten vos susispaudžia keliolika žmonių ir jau ima oro trūkti.“

Naujoji įrenginėjama patalpa labiau primins tikrą salę, joje turėtų tilpti apie 40 žmonių.

Standartų – daugybė

Anot NSGK pirmininko Artūro Paulausko, iki šiol Seime nebuvo nė vienos patalpos, kuri atitiktų aukščiausius slaptumo standartus, nustatytus NATO.

Valstybės saugumo departamentas yra ne kartą tikrinęs Seimo patalpas ir tai patvirtinęs.

„Įvairių aukščiausios slaptumo kategorijos standartų daugybė. Pavyzdžiui, viskas turi būti nuolatos stebima, fiksuojama, kas prieina prie durų.

Privalo būti tam tikras sienų sandarumas, kad pro jas pasitelkus įvairias technologijas nebūtų galima klausytis, kas kalbama viduje. Turi būti įrengtas visiškai saugus telefoninis ryšys.

Taigi, vertinant griežtai formaliai, nė vienoje Seimo patalpoje negalėjome gauti slaptos NATO informacijos ir ja dalytis.

Kartais per posėdžius taip būdavo ir pasakoma: to ar kito dalyko negalima sakyti, nes tai slapta NATO informacija“, – pasakojo A.Paulauskas.

Politiko tvirtinimu, nauja salė atitiks visus slaptumo standartus, o joje posėdžius galės rengti parlamento komitetai ar komisijos, kurioms teks svarstyti įvairias paslaptis.

Visos valstybės problema

Pasak A.Paulausko, patikimai apsaugotos patalpos – ne tiktai parlamento problema. Tokių iki šiol nėra ir Vyriausybės rūmuose. Bet jas irgi planuojama įrengti.

Tiesa, ministrų kabineto slaptų posėdžių salė, išankstiniais skaičiavimais, turėtų kainuoti bene dvigubai daugiau nei panašios patalpos Seime.

„Saugumo standartus atitinkantys kambariai dabar yra nebent Prezidentūroje ir Valstybės saugumo departamento pastate“, – pridūrė NSGK pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje