Ar Visvaldui Matijošaičiui nepabos Kauno mero darbas?

Prieš 100 dienų įprasta V.Matijošaičio darbo diena smarkiai pasikeitė – užuot greitąjį „Porsche“ pastačius prie „Vičiūnų“ grupės būstinės V.Krėvės prospekte, teko pasukti link miesto valdžios tvirtovės Laisvės alėjoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jul 26, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 12:02 AM

Verslininkas turbūt net pats nesitikėjo, kad tiek kauniečių norės jį matyti mero poste, tačiau rinkėjų žodis būtent V.Matijošaičiui lėmė pergalę pirmą kartą vykusiuose tiesioginiuose mero rinkimuose.

Teko imtis darbo, nes pasitraukti net nepabandžius išbudinti Kauną būtų labai nesolidu. Kita vertus, V.Matijošaitis turbūt yra pirmasis Kauno meras, kuriam šio posto praradimas nebūtų jokia tragedija. Gal net turėtų daugiau ramybės, nekalbant jau apie asmenines pajamas.

Pirmaisiais darbo mėnesiais V.Matijošaitis tikino daugiausia laiko praleidęs mėgindamas išsiaiškinti, kur pradingsta savivaldybės pinigai ir kodėl kauniečiai taip brangiai moka už įvairias paslaugas.

Pasak mero, pinigai tekėjo kažkur žemyn upe ir tik dabar jiems pastatyta užtvanka. Naujosios miesto valdžios komandos pastangomis asfalto dangos tiesimas „Remix“ mašina atpigo 7 procentais, šienavimo darbai – 18 procentų, gatvių ženklinimas – 34 procentais, o gatvių duobių taisymas – net 40 procentų.

Belieka tikėtis, kad asfalto danga nesuplonės 7 procentais, o linijos gatvėse trečdaliu nesusiaurės. Dar 250 tūkst. eurų esą bus sutaupyta pirmojo Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapo metu ir net 2 mln. eurų kasmet dėl sumažinto savivaldybės tarnautojų skaičiaus.

Skaičiai atrodo įspūdingai, tačiau didesnį įspūdį jie daro savivaldybės finansininkams, o ne kauniečiams. Pastarieji norėtų, kad sutaupytų pinigų sąskaita būtų atlikta daugiau darbų. Daugiau šienauti ar ženklinti gatvių turbūt nėra poreikio, tačiau pasireikšti remontuojant gatves ar įvažas į kiemus – puikios galimybės.

Meras net pajuokavo, kad jau žiemą nebebus ką mieste veikti – teks asfaltuoti Nemuną ir Nerį.

Jeigu tikėtume V.Matijošaičiu, vaizdas savivaldybėje buvo prastesnis negu jis tikėjosi, o taip valdant privačią bendrovę ji esą seniai būtų bankrutavusi. Galbūt tokiu būdu kauniečiai ruošiami sutikti žinią, kad esamomis sąlygomis įvykdyti kai kurių pažadų tiesiog neįmanoma?

Prabilęs apie taip greitai sutaupytas savivaldybės biudžeto lėšas V.Matijošaitis tiesiog pasmerkė save įvykdyti ir kitas užduotis, kurios kauniečiams atrodė patrauklios rinkimų kampanijos metu. Juk sustoti pusiaukelėje – prastas ženklas.

Kai kuriems iššūkiams įveikti paskelbta net tiksli data. Štai 2016-ųjų rugsėjo 1-ąją mieste nebeliks eilių į vaikų darželius – ten galės pakliūti visi mažieji kauniečiai. Ką gi, bus nesunku patikrinti, ar tikrai taip nutiks.

Per pirmąsias 100 veiklos dienų V.Matijošaitis beveik negavo jokios kritikos. Galbūt laikantis tradicijų, o galbūt oponentai nesugebėjo užtikti rimtesnių klaidų.

Užnuodytas kritikos strėles į V.Matijošaitį nepailsdamas laidė tik buvęs Kauno meras A.Kupčinskas, kuris itin jautriai reaguodavo į naujojo miesto vadovo priekaištus dėl aplaidaus darbo.

Dažniausiai politikas tai darė viename socialiniame tinkle, nes tarybos posėdžio metu apsiginti nuo neva skleidžiamo melo jau esą nėra galimybių – laikas tarybos narių klausimams ir pasisakymams gerokai sutrumpintas.

V.Matijošaitis socialiniais tinklais nesinaudoja, tačiau A.Kupčinsko pareiškimų turinį žino. Vis dėlto bendrauti ir aptarinėti miesto reikalų jiedu nelinkę nei virtualioje erdvėje, nei susitikę savivaldybės koridoriuje.

V.Matijošaitį pirmaisiais darbo savivaldybėje mėnesiais stebino daugelis dalykų – pradedant viešaisiais pirkimais ir baigiant pavaldinių baime kreiptis tiesiog Visvaldu.

Susidaro įspūdis, kad V.Matijošaičiui dar nepabodo dirbti Kauno meru. Jis nebando prisitaikyti prie aplinkos, o aplinką verčia priimti savo žaidimo taisykles.

Ar jos tikrais padės išbudinti Kauną? ˙

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.