Dėl V. Vigelio Darbo partiją pavanojo ir D. Grybauskaitė

Premjeras kalba ką kita

Prezidentė koalicijos partnerių santykius apibūdino kaip „priešrinkiminio šantažo situaciją“.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė koalicijos partnerių santykius apibūdino kaip „priešrinkiminio šantažo situaciją“.<br>T.Bauro nuotr.
Š.Birutis teigė pavedęs V.Vigeliui Regionų kultūros ir etnokultūros sritis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Š.Birutis teigė pavedęs V.Vigeliui Regionų kultūros ir etnokultūros sritis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 28, 2015, 9:25 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 2:56 PM

„Koalicijos sutartyje niekada nebuvo parašyta, kad viceministrų kandidatūros derinamos su premjeru. Viceministrus deleguoja partijos, kurioms yra pagal pasiskirstymą paskirta, ir jie būdavo tiesiog patvirtinami“, – Žinių radijui antradienį savo sprendimo motyvus dėstė Š.Birutis.

Jis teigė manantis, kad viceministrų kandidatūros turėtų būti derinamos su premjeru, tačiau to nedarė, nes nuostata politinėje taryboje buvo aptarta tik žodžiu. Politikas taip pat sakė nepateisinantis V.Vigelio ankstesnių sprendimų, dėl kurių jis buvo pripažintas supainiojęs interesus, tačiau esą jį į postą paskyrė būdamas atlaidus ir siekdamas suteikti jam progą pasitaisyti.

„Ir dabar smerkiu tokius dalykus, bet visada galvoju, kad mes turime būti žmonės, būti atlaidesni vieni kitiems, gerbti, mylėti ir duoti viltį (...). Kitą žmogų už jo buvusias klaidas niekinti, drabstyti purvais ir pasmerkti visam gyvenimui – manau, tai yra neteisinga. Manęs tėvai taip nemokė elgtis. Šiuo atveju aš gal pasielgiau ne kaip politikas, bet kaip žmogus – galvoju, kad mes turime duoti šansą žmogui, turinčiam patirtį, gebėjimus“, – sakė Š.Birutis.

Jis teigė pavedęs V.Vigeliui Regionų kultūros ir etnokultūros sritis, nes šiais klausimais V.Vigelis yra dirbęs „daugybę metų“ ir yra kompetentingas. Š.Birutis taip pat atmetė turintis asmeninių ryšių su V.Vigeliu.

Pripažino, kad sutarimą sulaužė

Po Darbo partijos valdybos posėdžio antradienį partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis vis dėlto pripažino, kad žodinio susitarimo suderinti viceministrų kandidatūras Š.Birutis neįgyvendino, bet pabrėžė, kad „tai nėra kažkoks nusikaltimas ar nusižengimas; kam nepasitaiko – chirurgai pilve žirkles palieka kartais“. Jis aiškino, kad V.Vigelio kandidatūra liko nesuderinta „dėl techninių kliūčių“. 

„Buvo vienos politinės tarybos metu iškelta tokia idėja, kad reikia koalicijos partneriams daugiau bendrauti ir pasiderinti, taip pat ir viceministrų kandidatūras. Tokio bendro pasiderinimo schema buvo tokia, kad ministrai turėtų pasiderinti, logiška, pirmiausia su premjeru, o jeigu atsiranda kokių nors abejonių ar nesutarimų, tai klausimas sprendžiamas klausimų vadovų lygmeniu. Buvo normali, labai gera aptarta schema tam, kad šiek tiek komunikuotume. Jeigu kalbame apie V.Vigelio paskyrimą, tai jis buvo visiškai teisėtas ir nepažeidžiantis nei įstatymų, nei koalicijos sutarties, bet tas geranoriškai visų priimtas susitarimas šiek tiek pasitarti dėl techninių kliūčių neįvyko. Mano žiniomis, Š.Birutis buvo komandiruotėje Prancūzijoje, po to jie bandė susiskambinti su premjeru, bet nesusiskambino, jisai grįžęs išėjo atostogų iš karto, po to atostogauti išėjo premjeras“, – aiškino V.Mazuronis. 

Jis patikino, kad artimiausiu metu partijos lygiu sprendimų dėl V.Vigelio priimti nesirengiama. 

Premjeras kalba ką kita

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius Lietuvos radijui antradienį sakė, kad dėl nuostatos, jog viceministrų kandidatūras ministrai turi derinti su premjeru, politinėje taryboje buvo sutarta dar formuojant Vyriausybę ir tai daro visi ministrai.

Kalbėdamas apie V.Vigelį, Vyriausybės vadovas taip pat sakė, kad skiriant politikus į viceministrus jų reputacija yra vienas svarbiausių kriterijų.

„Politikai turi suprasti, kad ne vien turime vadovautis tam tikrais teisiniais dalykais, bet parenkant tam tikrus žmones, kurie yra politinio pasitikėjimo, jiems turi būti keliami ir moraliniai reikalavimai. Aš manau, kad visuomenė nori, kad politikai būtų ir padorūs, sąžiningi, atsakingi ir kompetetingi“, – LRT radijui sakė premjeras.

A.Butkevičius pirmadienį pareiškė kultūros ministrui „darbiečiui“ Š.Biručiui nurodęs per šią savaitę atleisti viceministrą V.Vigelį, kuris buvo paskirtas į pareigas nesuderinus kandidatūros. Pasak Vyriausybės vadovo, jis neatitinka moralės reikalavimų.

Šis politikas pateko į skandalą, kai 2011 metų galbūt neblaivus buvo Varšuvoje išlaipintas iš lėktuvo. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra paskelbusi, kad jis yra supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.

V.Vigelis į pareigas paskirtas liepos 2 dieną. Jis poste pakeitė Agnetą Lobačevskytę, kuri paskirta lygių galimybių kontroliere.

Š.Birutį ir V.Vigelį į pareigas delegavo Darbo partija.

Rodo neatsakingą požiūrį

Buvusio Švenčionių mero V.Vigelio paskyrimas kultūros viceministru rodo neatsakingą Darbo partijos požiūrį į kompetenciją ir skaidrumą, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

„Toks žmogus neturėjo būti paskirtas iš pat pradžių“, –  sakė D.Grybauskaitė. 

Ji teigė palaikanti premjero A.Butkevičiaus poziciją, kad V.Vigelis turėtų būti atleistas iš viceministro pareigų arba atsistatydinti per savaitę. 

Pasak prezidentės, premjeras reaguoja „principingai ir griežtai“. 

Šalies vadovė taip pat teigė, jog V.Vigelio skyrimo atvejis yra neturintis precendento, kai kultūros ministras Š.Birutis, gavęs informaciją dėl V.Vigelio reputacijos iš teisėsaugos institucijų, vis vien jį paskyrė. Ji sakė turinti omenyje Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadas, kad V.Vigelis yra tris kartus supainiojęs viešuosius ir privačius interesus. 

Paprašyta pakomentuoti žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad Darbo partija grasina palikti valdančiąją koaliciją, jeigu dėl V.Vigelio likimo pareigose nebus sutarta, prezidentė tai vadino „priešrinkiminio šantažo situacija“. 

„Manau, kad likus metams koalicija gali dirbti bet kokioje sudėtyje ir sėkmingai baigti kadenciją“, – teigė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.