Gėlių pardavėją labiausiai džiugina teatro žmonės

Kelios moterys kiekvieną dieną važiuoja į Laisvės alėją. Čia jos jau praleido didžiąją savo gyvenimo dalį. Pėsčiųjų bulvare kaunietės prekiauja savo rankomis užaugintomis gėlėmis. Tačiau gėlininkėms ne tai svarbiausia – čia jos randa įdomių pašnekovų.

Gėlių prekiautojos džiaugėsi, kad praeiviai noriai perka jų išaugintas saulėgrąžas.<br>L.Jačiauskaitės nuotr.
Gėlių prekiautojos džiaugėsi, kad praeiviai noriai perka jų išaugintas saulėgrąžas.<br>L.Jačiauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Jačiauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 28, 2015, 8:20 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 10:20 PM

Net ir lietus neišbaido Laisvės alėjoje įsikūrusių kelių gėlių prekiautojų. Lyjant jos pasislepia po skėčiais ir nekantriai laukia pasirodant saulės.

„Man Laisvės alėjoje labai gera, čia galiu sutikti įdomių žmonių. Džiugu, kai nuoširdūs žmonės įvertina mano puokštes. Jei maloniai bendrauja, visuomet leidžiu pasiderėti“, – sakė jau 14 metų savo sode užaugintomis gėlėmis čia prekiaujanti Aldona.

Prekiavo trise, liko viena

Šalia Laisvės alėjos fontano beveik kiekvieną dieną galima rasti Aldonos sode auginamų gėlių. Tai ne tik moters pragyvenimo šaltinis, bet ir pomėgis.

Mirus vyrui Aldona liko su dviem mažamečiais vaikais, gėlių auginimas jai padėjo pamiršti nelaimę ir išlaikyti vaikus. „Būtent Laisvės alėjoje prekiauti pradėjau prieš 14 metų. Man ir dar dviem mano draugėms tai buvo įgyvendinta svajonė, nuotykis. Deja, ant suoliuko dabar likau viena. Viena iš draugių mirė, kita apako“, – atvirai pasakojo Aldona.

Kaunietė prekiauja ne tik pačios užaugintais žiedais, bet ir puokštėmis. Gėlių kaina svyruoja nuo 0,9–1,5 euro. Moters manymu, ne kiekvienas sugeba surišti puokštę, tai turi būti pašaukimas. „Išduosiu paslaptį: mane rišti puokštes išmokė tokia Vanda“, – sušnibždėjo Aldona ir tęsė pasakojimą apie prekeivių kasdienybę.

Vertina natūralumą

Leidimą pardavinėti savo gėles kaunietė nusiperka tik tomis dienomis, kada ateina prekiauti. Jos teigimu, ši kaina simbolinė, moteris jaučiasi rami, kad jos niekas neišvarys iš pamėgtos vietos.

„Anksčiau šalia fontano vis atsirasdavo konkurentų nelegalų, kurie atimdavo mano klientus iš po nosies. Tačiau nieko negalėjau padaryti – tai valdžios reikalas“, – skundėsi prekiautoja.

Ji džiaugėsi, kad kauniečiai pasiilgę natūralumo ir jos rankomis užaugintos gėlės suteikia kažkam bent truputį laimės.

Aldona ypač džiaugiasi, kai pirkti ateina teatro žmonės. Aktorių požiūris visai kitoks ne tik į gėles. Su jais įdomu pakalbėti apie gyvenimo prasmę, išgirsti įdomių istorijų.

Džiugina brolio kardeliai

Laisvės alėjoje net trijose vietose galima aptikti ir kardelių selekcininko Pauliaus Ciplijausko auginamų gėlių. Jas gėlininkas Laisvės alėjoje parduoda jau 20 metų. Kauno rajone, Babtų kaime, užaugintų žiedų į miestą atvežama kasdien.

P.Ciplijausko sesuo Rasa džiaugėsi galėdama padėti broliui ir prekiauti nuostabaus grožio gėlėmis, ypač kardeliais. Prasitarė, kad P.Ciplijauskas ne tik augina kardelius, bet ir kuria naujas jų veisles.

Kardelius gėlininkas jau pavadino sesers Rasos, motinos, savo žmonos garbei, taip pat nekantriai laukia pražystant „Paparčio žiedo“ – lietuviškoms Joninėms išrastos veislės.

Vyrai – geriausi pirkėjai

Prekiautojos pastebėjo, kad jų gėles dažniausiai perka tie patys pirkėjai, kartais užsisako puokščių, sodinukų ar gėlių svogūnėlių.

„Aišku, dažniausios pirkėjos yra moterys ir merginos, jos apsvarsto, derasi. Tuo tarpu vyrai visada žino, ko nori, pirmu taikymu paima pačias gražiausias gėles“, – sakė moteris.

Pardavėjos manymu, kauniečiai labiausiai mėgsta bijūnus, bet pasibaigus jų sezonui noriai perka kardelius bei saulėgrąžas.

Leidimus gėlių prekybai išduoda miesto savivaldybė. „Gauti leidimą nėra sunku, tačiau už vietą ir prekyvietės projektą mokame nemažus pinigus“, – kalbėjo Rasa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.