Nurodė, kaip nuo šiol mokėti baudas

Nuo šiol baudas gyventojai galės mokėti lengviau. Tereikės prisijungti prie Valstybinės mokesčių inspekcijos sistemos ir pasirinkti, ką norite susimokėti. Antradienį visuomenei pristatyta nauja baudų administravimo – paskyrimo, perdavimo vykdymui, apskaitymo, mokėjimo ir priverstinio išieškojimo inicijavimo tvarka „E-bauda“. 

Pristatyta nauja baudų administravimo – paskyrimo, perdavimo vykdymui, apskaitymo, mokėjimo ir priverstinio išieškojimo inicijavimo tvarka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pristatyta nauja baudų administravimo – paskyrimo, perdavimo vykdymui, apskaitymo, mokėjimo ir priverstinio išieškojimo inicijavimo tvarka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Taip pat pristatytos eismo pažeidėjams sukurtos elektroninės paslaugos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Taip pat pristatytos eismo pažeidėjams sukurtos elektroninės paslaugos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Liucija Lenkauskaitė

Jul 28, 2015, 12:02 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 2:12 PM

Nauja elektroninė sistema „Mano VMI“ leis administracinius pažeidimus įvykdžiusiems asmenims mokėti baudas elektroniniu būdu. Planuojama, kad naujoji sistema leis 10 proc. pagerinti administracinių baudų surinkimo rodiklius ir sudarys sąlygas skaidresnei, aiškesnei bei labiau centralizuotai baudų apskaitai.

Elektroniniu būdu bus galima susimokėti už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, važiavimą be bilieto ir bet kuriuos kitus administracinius pažeidimus.

Vidaus reikalų viceministras Julius Morkūnas teigė, kad dėl šio keletą metų diegto Europos Sąjungos finansuoto projekto buvo sujungta mokesčių apskaitos sistema ir mokesčių registrai.

„Lietuvoje baudas skiria daugiau nei 87 skirtingos institucijos ir joms pavaldžios įstaigos, bet iki šiol neturėjome vieno registro, kuriame būtų kaupiama visa informacija apie baudas, – apie galiojusią tvarką sako vidaus reikalų viceministras Julius Morkūnas. – Skirtingos institucijos taiko skirtingas baudų administravimo procedūras, baudos mokamos skirtingais įmokų kodais, pasitaikydavo klaidų ir nesusipratimų. Baudų administravimo procesas tapdavo sudėtingas ir ilgai trunkantis, institucijoms kartais kainuodavęs brangiau nei pati bauda“.

Projektui „E-bauda“ sukurtas Administracinės teisės pažeidimų registras, kuriame pradėti kaupti visų administracinių teisės pažeidimų duomenys, o baudų už tokius teisės pažeidimus duomenys perduodami VMI. Projekto vertė – 2,49 mln. eurų (8,59 mln. litų). Svarbu ir valstybės mastu

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė teigė, kad Valstybinė mokesčių inspekcija į savo globą priima visų administracinių baudų administravimą.

„Taikysime vienodas administracines prievoles ir procedūras dėl visų administracinių baudų. VMI informuos apie visus įvykius, susijusius su bauda. Gyventojai galės peržiūrėti baudas kartu su mokesčiais“, – pasakojo V.Vildžiūnaitė.

Pasak jos, gyventojas VMI portale galės inicijuoti baudos sumokėjimą. Jam nebereikės pačiam suvedinėti nei pažeidimo, nei įmokos kodų, nes sudengimą atliks VMI.

„Šis projektas svarbus ir valstybės mastu, nes dabar bus matoma, kiek yra baudų priskaičiuota, kiek sumokėta, kiek liko neieškota. Tai buvo pabirę per daugiau nei 80 institucijų, ir nebuvo galima to matyti valstybės mastu“, – teigė V.Vildžiūnaitė.

Policijai palengvėjo

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Donatas Malaškevičius teigė, kad šis projektas itin svarbus policijai, nes tris ketvirtadalius baudų skiria būtent ji.

„Tai yra naštos palengvinimas policijai. Tokiu būdu bus taupomas laikas, mažės klaidų tikimybė, bus išvengiama nereikalingo gyventojų trikdymo. Baudų išieškojimui tenka apie 25 tūkst. valandų policijos darbo. 2014 metais išrašytas 6 mln. eurų tokių baudų. Daugiau kalbama ne tiek apie ekonominį efektą, kiek tokia tvarka leis sutaupyti. Einame į kompiuterizacijos ir geresnės informacijos valdymą“, – teigė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Svarbu tai, kad baudų išieškojimą ir toliau vykdys antstoliai.

Anksčiau – painiau

Anksčiau baudas buvo galima mokėti grynaisiais pinigais arba mokamuoju pavedimu banko įstaigoje į Valstybinės mokesčių inspekcijos biudžeto pajamų surenkamąją sąskaitą. Mokant baudą internetinės bankininkystės būdu, paskirtą baudą būtina mokėti iš asmens, kuriam paskirta administracinė bauda, sąskaitos.

Baudą už kelių eismo taisyklių pažeidimą galima sumokėti ir dalimis. Tam reikėdavo kreiptis į tą pačią policijos įstaigą, kuri tą baudą skyrė. V.Vildžiūnaitės teigimu, dabar pažeidėjas dar baudos svarstymo metu galės prašyti išdėstyti mokėjimą dalimis. Jeigu nebus kreipiamasi iš karto, tai jis galės padaryti per VMI sistemą.

*Dabar asmuo, padaręs pažeidimą, galės patogiai ir greitai atlikti mokėjimą, gauti visą reikiamą informaciją apie jam paskirtas baudas ir jų mokėjimo terminus, pateikti prašymus bei skundus. Visos šios e-paslaugos jam bus prieinamos VMI interneto svetainėje elektroninių paslaugų srityje „Mano VMI“, naudojantis šiuolaikiškais naudotojo identifikavimo būdais.

*Mokėjimai bus atliekami vienu įmokos kodu 1001, sistemoje kiekvienam pažeidimui automatiškai pateikiamas mokėjimo dokumentas su ROIK – pažeidimo identifikaciniu kodu. Asmuo, geranoriškai sumokėjęs baudą, nepatirs papildomų išlaidų dėl jos išieškojimo. Tikimasi, kad efektyviau valdant įsiskolinimus valstybei, pagerės lėšų už paskirtas baudas surinkimas į valstybės biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.