Darbo partija tik rūpinasi, kaip sukišti saviškius

Įkišti saviškį į aukštą postą – tiktai rankų miklumo reikalas. Valdančioji Darbo partija toliau demonstruoja vis įmantresnius tokios kadrų politikos triukus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė globoja saviškius.<br>D.Umbraso nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė globoja saviškius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Jul 29, 2015, 9:08 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 6:32 PM

Iš ministerijos – į jai pavaldžią įstaigą, po trijų dienų – į to paties lygio pareigas kitoje įstaigoje, o po savaitės – į tos įstaigos direktoriaus pavaduotojo postą. Tiesa, kol kas laikinai.

Tokie žinomos Darbo partijos veikėjos Giedrės Vitės karjeros šuoliai. Ji – buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės patarėja.

Teista, bet kompetentinga

„Darbietė“ A.Pabedinskienė, kaip ir kiti ministrai, nevengė apsupti savęs patarėjais iš partijos kadrų aruodo. Todėl tarp jos pagalbininkių 2013 metų pradžioje atsirado ir G.Vitienė.

Ši moteris figūravo garsiojoje juodosios buhalterijos byloje. 2009 metais ji pripažinta kalta melavusi, kai tvirtino neprisimenanti, ar pasirašė įvairius buhalterinius dokumentus.

Po psichiatrų ir rašybos ekspertų tyrimo teismas G.Vitienei skyrė baudą. Ją į darbą priėmusi A.Pabedinskienė aiškino, kad teistumas jau pasibaigęs, o savo komandos narius ji renkasi tiktai pagal aukščiausius kompetencijos ir kvalifikacijos reikalavimus.

Į viršų – per 6 laiptus

Įprasta partijų ir jų ministrų praktika – politinio pasitikėjimo pareigūnus persodinti į karjeros valstybės tarnautojų postus.

Šiuo keliu G.Vitė žengė dar tuo metu, kai buvo G.Vitienė – laimėjo „Sodros“ paskelbtą konkursą į šios įstaigos Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus vyriausiojo specialisto pareigas.

Tiesa, G.Vitės pavardę dar ir vakar buvo galima aptikti tarp A.Pabedinskienės patarėjų. Mat jos karjera klostėsi taip staigiai, kad vasaros snaudulio sukaustyta ministerija, matyt, tiesiog nespėjo įkandin.

Nors G.Vitė minėtą konkursą laimėjo sausį, „Sodroje“ pradėjo dirbti tik liepos 16-ąją.

Dar įdomiau tai, kad, oficialiais „Sodros“ duomenimis, ji dirbo tik tris dienas, o jau liepos 20-ąją atsirado tai pačiai ministerijai pavaldžioje Darbo biržoje.

Pastarosios įstaigos atstovų tvirtinimu, ji čia be konkurso, vadinamojo tarnybinio kaitumo būdu buvo perkelta į to paties A12 kategorijos lygio vyriausiojo specialisto pareigas Viešųjų pirkimų skyriuje.

Tačiau G.Vitė ir čia teišbuvo savaitę – jau liepos 27 dieną Darbo biržos direktoriaus Vido Šlekaičio sprendimu ji buvo paskirta laikinai eiti jo pavaduotojo pareigas, kurių lygis – A18. Tai viena aukščiausių valstybės tarnautojų kategorijų.

Nieko negalėjo paaiškinti

Darbo biržos valdininkai „Lietuvos rytui“ negalėjo paaiškinti, kodėl buvo atliktas manevras su G.Vite, tepasakė, jog ji užėmė antrąjį tuščią pavaduotojo etatą, kurį buvo įsteigę dar konservatoriai.

O Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus atstovai „Lietuvos rytui“ iš pradžių mėgino aiškinti, kad Darbo biržos vadovybėje jokių naujų veidų neatsirado, direktoriaus pavaduotojas yra Alvydas Puodžiukas.

Be ministrės neapsieita?

Tuo metu Darbo biržos valdininkai „Lietuvos rytui“ aiškino, jog šių manevrų mįslė paprasta. Karjeros postas G.Vitei buvo laikomas greičiausiai tam, kad atsiradus progai ji užkoptų dar aukščiau.

Kalbama, jog V.Šlekaitis, kuris Darbo biržai vadovauja jau apie du dešimtmečius ir kurio dar viena kadencija baigiasi šį rudenį, vis dėlto dar norėtų likti vadovu.

Tad priėmęs G.Vitę direktorius esą galėjo pasitarnauti ministrei, su kuria dėl to net galėjo būti sutaręs iš anksto.

Neatmestina, kad iš laikinosios vicedirektorės G.Vitė greitai taps nuolatine, o vėliau galbūt užims ir direktoriaus postą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.