Neatsiprašinėjantis S. Skvernelis su šlepetėmis grįš namo?

„Išlindo Pilypas iš kanapių: matyt, Seimo pirmininkė neskaito nei laikraščių, nei portalų, nežiūri televizijos ir neklauso radijo. Jei Seimo pirmininkė neskaito šios informacijos, gal bent „Google“ jai padėtų?“ – neseniai apie Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę savo nuomonę per atstovus spaudai pareiškė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. 

L.Graužinienė laukia S.Skvernelio atsiprašymo.
L.Graužinienė laukia S.Skvernelio atsiprašymo.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Jul 30, 2015, 4:58 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 4:08 PM

Ministras nepasikuklino kalbėdamas ir apie Seimo pirmininkės apsaugos klausimus: „Galbūt daugiau asmens sargybinių, kurių Seimo pirmininkė pageidauja, apsaugos ją ne tik nuo tikrų pavojų, bet ir nuo kalbėjimo, kuris juokina žmones?“ – kalbėjo jis.

L.Graužinienė laukia atsiprašymo

Vidaus reikalų ministerija kitą dieną pareiškė, jog atsiprašo dėl išplatintų S.Skvernelio pastabų. Pranešime spaudai ministerija nurodė, kad „pateikdamas poziciją žiniasklaidai ministro patarėjas savo iniciatyva pavartojo kelias papildomas literatūrinės raiškos priemones“, bet Seimo pirmininkės tai neįtikino.

„Čia ministro garbės reikalas. Jeigu žmogus padorus, tai jis turėtų pats atsiprašyti“, – Žinių radijui trečiadienį sakė L.Graužinienė. Ji patikino, kad Vidaus reikalų ministerijos atsiprašymą priima, tačiau vis dar laukia S.Skvernelio atsiprašymo.

Su šlepetėmis į dangų?

Vienuolika metų Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje dirbęs, o septynerius metus jai vadovavęs Algimantas Salamakinas teigė, kad šių dienų politinis elitas jį kartais tikrai nustebina politinės kultūros stoka.

„Įdomus“, – lakoniškai Seimo pirmininkės ir ministro bendravimą viešojoje erdvėje apibūdino A.Salamakinas.

„Jei apie šią situaciją kalbėsime rimtai, tai ministras turi suprasti, kad egzistuoja tam tikra subordinacija. Konstitucija taip pat apibrėžia valdžios struktūras. Man sunku būtų įsivaizduoti, kad, pavyzdžiui, Anglijos parlamente ministras imtų taip kalbėti apie parlamento pirmininko pareiškimus“, – sakė jis.

Pasak A.Salamakino, per 25 metus Lietuva taip ir nesubrandino politinės kultūros. „Kita vertus, galiu suprasti ir S.Skvernelį. Jis jaunas ministras, tokių ministrų yra ir kitose ministerijose, bet pavardžių neminėsiu, jie įsivaizduoja, kad jei jau tapo ministru, tai jau vos ne su šlepetėmis į dangų... Jie mano, kad jau tapo aukščiausia valdžia ir aukščiau tik dangus. Kalbu apie tuos ministrus, kurie atėjo į šiuos postus nepabuvę Seimo nariais, kaip kad S.Skvernelis – iš policijos.“

Į klausimą, ar reikėtų S.Sverneliui atsiprašyti Seimo pirmininkės, pašnekovas atsakė: „Jis pats turėjo tai suprasti iš karto po pirmojo apsižodžiavimo. Jei žmogus nesupranta, tai ne premjerui jam aiškinti, kas yra Seimas ir kas yra Seimo pirmininkė, veikiausiai galvojama taip: „Kodėl turėčiau atsiprašyti, aš juk ministras.“

Pasak A.Salamakino, toks atsiprašymas būtų geras pavyzdys kitiems šviežiai iškeptiems politikams. „Tiek metų diegiame įvairius etikos kodeksus, bet atėjo žmogus, kuris prieš tai nebuvo Seime, ir jam sunku susivokti“, – kalbėjo jis.

Nusikaltusį ministrą baus interpeliacija?

A.Salamakinas pripažino, kad nėra formalių priemonių, kaip nubausti apsižodžiavusius politikus: „Yra neformalių priemonių. Jeigu ministras taip elgiasi sus Seimu, tai Seimas gali su juo taip pat elgtis. Jei ministras mano, kad čia nieko tokio, tai galima prisikalbėti iki interpeliacijos, kurią Seimas gali labai lengvai surengti – užtenka surinkti tam tikrą parašų skaičių, ir einame balsuoti. Žinoma, interpeliacija – paskutinė priemonė ministrui sutramdyti, bet jei nėra kitos išeities, tai taip pat būdas pasakyti ministrui, kur jo vieta.“

Etikos pavyzdys – Česlovas Juršėnas

Paklaustas apie įsimintiniausius politinės etikos pavyzdžius, pašnekovas prisiminė savo ilgametį kolegą: „Geriausią įspūdį man padarė Česlovas Juršėnas. Jis daug metų buvo Seimo pirmininkas, bet neteko girdėti, kad kuris ministras ar kitas žemesnio rango politikas jį pavadintų Pilypu iš kanapių. Pačiam Č.Juršėnui taip pat puikiai pavykdavo aiškiai pasakyti, kad Seimo pirmininkas yra antras žmogus po valstybės vadovo. Tokių išsišokimų nebūdavo girdėti“, – kalbėjo A.Salamakinas.

Politiko teigimu, Lietuvai labai praverstų Anglijos parlamento pavyzdys, kur politikas negali tapti ministru, jei prieš tai keletą kadencijų nepabuvo parlamento nariu.

„Kai žmogus atidirba dvi tris kadencijas parlamente, jam jau užtenka nuovokos, ką ir kaip kalbėti. Šioje Seimo kadencijoje yra ne vienas politikas, kuris, pavyzdžiui, būdamas viceministru, įsivaizduoja, kad jis ir yra aukščiausia valdžia ir jūra tampa iki kelių“, – sakė A.Salamakinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.