Palanga prieš A.Užkalnį: kurorto valdžia bylinėsis su žurnalistu

Andrius Užkalnis žemina didžiausią šalies kurortą ir už tai turi atsakyti. Taip nutarė Palangos valdžia, kurią papiktino žinomo autoriaus rašiniai internete.

A.Užkalnis (kairėje) supykdė Palangos merą Š.Vaitkų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Užkalnis (kairėje) supykdė Palangos merą Š.Vaitkų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus, Lina Bartkutė

Jul 30, 2015, 1:04 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:16 PM

Apžvalgininko viešai pareikštą nuomonę kaip šmeižtą ir nepagrįstą kurorto reputacijos menkinimą įvertinusi Palangos savivaldybė straipsnio autorių ir „Delfi“ portalą nusprendė paduoti į teismą.

Miesto vadovai pradėjo konsultuotis su teisininkais: ketinama pareikalauti solidžios kompensacijos už, jų nuomone, patirtą neturtinę žalą.

„Mes vertiname bet kokią nuomonę apie Palangą, net jei ji yra neigiama. Pagrįsta ir tikrais faktais paremta kritika tik verčia tobulėti.

Tačiau negalima tylėti, kai pateikiami išgalvoti apibendrinimai, Palangoje gyvenantys ir dirbantys žmonės yra paprasčiausiai įžeidinėjami, o kurortui linkima bankrutuoti ir numirti, likti visų pamirštam be pinigų ir net šviesos spindulėlio“, – piktinosi Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Anot kurorto vadovo, komentare išsityčiota iš visų į Palangą atvykstančių kurorto svečių. Jie vadinami „debilais“, „marozais“ ir „buduliais“, o autoriaus vartojama leksika primena patvoryje netikėtai pažadinto prasigėrusio valkatos plūdimąsi.

„Per pastaruosius metus Palanga tikrai yra pasikeitusi ir pagražėjusi. Kurorte rekonstruota daugiau nei 10 gatvių, puošiami skverai, įrengiami fontanai, pastatyti arba baigiami statyti nauji laisvalaikio, sporto, kultūros ir apgyvendinimo objektai.

Tačiau po to, kai mūsų kurortas pavadinamas „konservuotos Sovietų Sąjungos teritorija su rusiško popso smarve ir kolūkinio gyvenimo estetika“, savo miestą puošiantys palangiškiai pasijuto apipilti paplavomis“, – teigė Š.Vaitkus.

Mero manymu, komentaro autorius pats senokai nebuvęs Palangoje, jei rašo apie neišvengiamas automobilių spūstis prie Jakų žiedo, nors po šio viaduko rekonstrukcijos prieš keletą metų yra nutiestas atskiras nuvažiavimas link Palangos ir į kurortą važiuojančios mašinos čia neįstringa.

Įžvelgė kryptingą šmeižimą

Prie kurorto tarybos ruošiamo ieškinio nusprendė prisidėti ir visuomeninė Palangos apgyvendinimo paslaugų smulkiųjų teikėjų organizacija „Svetingas šeimininkas“, kurorto Viešbučių ir restoranų asociacija.

Jų nariai pasijuto įžeisti perskaitę, kad į Palangą atvykę poilsiautojai įsikuria viešbučiuose su „slovakiška santechnika, kuri neišlaiko nė vieno sezono“, klientams siūlomi tik pašildomi cepelinai ir karbonadai, o vos vieną mikrobangų krosnelę turinčiose kavinėse padavėjo reikia laukti 3 valandas.

Poilsiautojus priimančių palangiškių namai vadinami „nudrengtais daugiabučiais“, „nuomojamomis landynėmis“ ir lūšnynais, nors daugelio nuomojamų būstų interjeras nenusileidžia prabangiems viešbučiams.

Š.Vaitkaus nuomone, A.Užkalnio komentaras atspindi bendrą minėto portalo tendenciją šmeižti ir niekinti būtent Palangos kurortą.

Naudingiausia – latvių kurortams?

„Antrus metus šis portalas apie Palangą rašo beveik vien neigiamus straipsnius. Pavyzdžiui, šią vasarą per mėnesį jis paskelbė net 30 dažniausiai anoniminių nuomonių, kuriose tendencingai išdidinami pastebėti trūkumai ir atkakliai siekiama sumenkinti mūsų kurortą.

Ko verti vien straipsnių pavadinimai: „Poilsiautojų nusiaubta Palanga laižosi žaizdas“, „Pasibaisėjo gyvenimo sąlygomis Palangoje“, „Atostogos Palangoje gali apkarsti“, „Poilsiautojams Palangoje – blogos žinios“, „Alternatyvos Palangai: Lietuvos kurortai, kuriuose tikrai galima pailsėti“.

Gražėjanti Palanga, sparčiai plėtojama kurortinė infrastruktūra, kasmet didėjantys poilsiautojų srautai ir augantis kurorto populiarumas, matyt, kažkam labai neduoda ramybės.

Ne veltui šalia neigiamų straipsnių apie Palangą portale  reklamuojami Latvijos kurortai arba nuolat giriamas išvažiuojamasis turizmas“, – teigė kurorto meras.

A.Užkalnis: „Tai yra nuomonė, tai įspūdis“

Šmeižtu kaltinamas apžvalgininkas A.Užkalnis nustebo Palangos valdžios ketinimais paduoti jį į teismą ir teigė pirmą kartą apie tai girdintis.

Apžvalgininko teigimu, šiais laikais teismais grasina visi, kas netingi. Galbūt dėl žmonių užgautų ambicijų, gal dėl teisinio neraštingumo, gal dėl impulsyvumo žmonės yra linkę grasinti teismais ir įsivaizduoti milijonines kompensacijas bei moralinę satisfakciją.

Pasak A.Užkalnio, jei šis dalykas bus teisme, tai bus gana egzotiškas atvejis, kai parašoma apie lankytojų apsirengimo madas, pliaže parduodamus čeburekus, kaip žmonės būna kamščiuose keliaudami iš kurorto į kurortą.

Autorius svarstė, ar kurortas mano, kad teisiniu būdu reikia spręsti tokius dalykus: „Pavadinus tai absurdu, būtų suterštas geras absurdo vardas. Jei tai tiesa, tai čia, ko gero, didžiausias vasaros kvailumas.“ 

„Jei meras mano, kad jam reikia ginčytis su grožinės literatūros kūrinyje išdėstytais įspūdžiais, tai man atrodo, kad jis tikrai klysta. Tai yra nuomonė, tai įspūdis. Tai tas pat, kaip sėdėti teatro spektaklyje žiūrovų salėje ir grasinti pateikti pjesės autorių ar režisierių į teismą“, – palygino apžvalgininkas.

A.Užkalnio nuomone, žmonės turėtų apsigraibyti ir suprasti, kuo skiriasi meno kūrinys, šiuo atveju nuomonė, publikuota portale, nuo valstybinių institucijų medžiagos tikrinimo ar panašių dalykų.

„Absurdiška, kad žmogui, kuris eina mero pareigas, reikia aiškinti tokius dalykus. Jei jis nesupranta, kuo skiriasi portale pareikšta nuomonė nuo kokių nors kaltinimų, man įdomu, ko dar jis nesupranta gyvenime?

Kitą kartą parašysiu, kaip aš mačiau nuo Palangos tilto dvi besimaudančias undines, ir pažiūrėsiu, gal meras parašys, kad undinių nėra jūroje“, – teigė A.Užkalnis.

M.Garbačiauskaitė-Budrienė: „Turi teisę išsakyti savo nuomonę“

Portalo „Delfi“ vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė nustebo išgirdusi klausimą apie Palangos valdžios užmojus paduoti autorių A.Užkalnį ir portalą „Delfi“ į teismą.

Vyriausioji redaktorė teigė, kad apie tai girdi pirmą kartą. Ji dar negavo jokių dokumentų ir jokių pretenzijų ar prašymų paneigti informaciją. Redaktorė mano, kad čia greičiausiai bus viešas pasipurkštavimas. Jie planuoja viską įvertinti, kai gaus dokumentus ir kvietimą į teismą.

„Man iš viso tokia laikysena yra kvaila. Tai yra nuomonė ir humoras. Dėl to kreiptis į teismą? Žinoma, tai jų teisė. Aš neabejoju, kad mes apsiginsime“, – sakė M.Garbačiauskaitė-Budrienė.

Pasak jos, tekstas yra spausdinamas nuomonių skiltyje ir yra labai populiarus tarp skaitytojų. Vyriausiosios redaktorės teigimu, žymūs visuomenės veikėjai turi teisę išsakyti savo nuomonę apie šį kurortą, patinka tai valdžiai ar ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.